Natisni to stran

Eden izmed nas

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
16 Mar 20
Napisal Snežana Brumec
Objavljeno v Novice

Eden izmed nas je kratek roman o kratkem življenju slovenskega vojaškega pilota Alojzija Knapa.

Knap Alojzij, se je rodil 14.6.1904 v Cerknici, sedem mesecev in sedem dni zatem, ko sta brata Wright 7. decembra 1903 opravila prvi polet z motornim letalom. Od malega je imel željo, da bi lahko letel – oziral se je v nebo, opazoval ptice v letu, izdeloval papirnate aviončke in jih spuščal iz senika. 29. junija 1910 si je skupaj z očetom Andrejem ogledal 40-metrski let Edvarda Rusjana z letalnikom EDA VI čez mirensko polje. Tisti dan je sklenil, da bo postal pilot. In kako si lahko razlagam njegovo trdno odločitev pri komaj šestih letih?

Verjetno še danes odločitve, da boš postal pilot, ni tako preprosto uresničiti, za tiste čase pa se mi zdi skoraj nepredstavljivo, da je Lojze uresničil sanje malega dečka iz male Cerknice in to na samem začetku razvoja letalstva, ko si letala lahko preštel na prste. Življenje mu je bilo tako naklonjeno, da je na zemunskem letališču kar nekaj let opravljal svoj poklic, za katerega je bil nedvomno poklican. Bil je pilot in letenje je bilo vsekakor njegova prva odlika in strast.

V tistih časih so bili aeromitingi izjemno priljubljeni med ljudmi, piloti pa med dekleti. Mlado, lepo in premožno dekle iz ugledne beograjske družine se je zaljubilo v Lojzeta, Lojze pa vanjo. Bela je bila njegova druga strast.

Odlomek iz pogrebnega govora
Odlomek iz pogrebnega govora

Lojze je v svojem življenju (podobno kot vsi izmed nas) naletel na težko premagljive ovire, tudi na nekaj nepremagljivih. A kljub temu je uresničil svoje otroške sanje. Lahko je letel.

Po fantastični zmagi na mednarodnem letalskem aeromitingu, se je podobno kot Rusjan, nekaj več kot 22 let pred njim, 3.5.1933, pri 28-tih letih, zrušil v Beogradu. Njegovo truplo so z vlakom prepeljali do Rakeka in ga pokopali na cerkniškem pokopališču.

"Kot orel goloba ga je preganjal v vse ostrejše kroženje. Glodića je začel grabiti bes, ker je postajal njegov poraz vse bolj neizogiben, zbranost mu je popustila, vse preveč sunkovito je upravljal s krmiljem letala, s površine krila trgajoči se zračni tok je sunkovito tresel letalo in v nekem trenutku se je zgodilo neizogibno, ravnovesje sil se je porušilo in letalo je omahnilo navzdol. Glodića je oblil smrtni strah, vedel je, da ima njegovo vojaško letalo težišče spredaj in se lahko samo po čudežu izvije iz krivulje vijačnice in obračanja okoli svoje vzdolžne osi, iz smrtonosnega dvojnega vrtenja, v katerem je padal proti tlom. Na vse kriplje si je prizadeval, da bi zravnal letalo. Zemlja se mu je vse prehitro bližala in letalo se je na Glodićevo upravljanje odzivalo prepočasi. Gledalci so obnemeli, vrhunec vznemirjenja je bil dosežen. Letalo je v objemu ploščatega zvrta z zelo blagim kotom vijačnice, iz katerega ga je bilo praktično nemogoče rešiti, padalo proti tlom. In tik nad tlemi se je dejansko zgodil čudež. Glodić je bil očitno izbranec usode, ki mu je že drugič rešila življenje. Letalo se je zravnalo v svoj vodoravni položaj in trdo pristalo na letališču. Knap je naredil še en zmagovalni krog po zraku in se spustil na tla. Zmaga je bila sijajna. "

Biografija o slovenskemu letalcu iz Cerknice, ki je služboval na letališču v Zemunu kot pilot-lovec, o Alojziju Knapu (1904-1933) bo predvidoma izšla pri Beletrini 8. aprila 2020. Avtorica knjige je Snežana Brumec