Natisni to stran

Prepoved zračnega prometa

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
16 Mar 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Zaradi zajezitve širjenja virusa SARS-CoV-2 in s tem povezanega vpliva na varovanje javnega zdravja ljudi in varnosti premoženja je Vlada RS izdala Odlok o prepovedi opravljanja zračnih prevozov v Republiki Sloveniji.

Odlok velja od 17. 3. 2020 (od 00:00 ure) do 30. 3. 2020 (do 24:00 ure) za mednarodni zračni prevoz, ki se opravlja v Evropski uniji na podlagi predpisov Evropske unije, ter od 17. 3. 2020 (od 00:00 ure) do preklica za mednarodni zračni prevoz iz držav ali v države, ki niso članice Evropske unije.

Prepoved ne velja za zrakoplove, ki opravljajo mednarodni redni in posebni (čarterski) zračni prevoz blaga in/ali pošte (cargo/mail) ter za zrakoplove, ki opravljajo mednarodne posebne zračne prevoze brez prevoza potnikov na letih v svojo bazo ali na vzdrževanje (ferry flight).

Od prepovedi iz prvega člena tega odloka so izvzeti posamezni leti tujih državnih zrakoplovov, če izvajajo lete v humanitarne in zdravstvene namene.

Morebitne druge izjeme odobrijo ministrstvo, pristojno za infrastrukturo in ministrstvo, pristojno za zunanje zadeve.

V družbi Fraport Slovenija, ki upravlja z ljubljanskim letališčem, so za STA povedali, da čakajo na vladni odlok, nato pa bodo v skladu z njim sprejeli ukrepe.

Fraport Slovenija ima sicer okoli 480 zaposlenih, večina pa jih skrbi prav za potniški promet. Za tovorni jih je zadolženo približno 50, tu so potem še gasilci in ostalo letališko osebje.

V družbi so povedali še, da prejemajo številne klice Slovencev, ki so zaradi odpovedi letov obtičali po svetu. Iščejo tudi rešitve, kako bi jih pripeljali domov.