Natisni to stran

Švicarska REGA opravlja vrsto težkih repatriacijskih letov

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
04 Apr 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Švicarji v zadnjem mesecu, pod vodstvom izkušene Rege, repatriirali več kot 50 bolnikov iz štirih različnih kontinentov, katerih večina je imela sum ali potrjeno okužbo na bolezen Covid-19. Pri transportu so se poslužili za te namene posebej razvitega protokola, kjer je bolnik med prevozom popolnoma izoliran. 

Pri repatriaciji teh bolnikov, se v večini primerov uporablja enota za izolacijo bolnikov, ki jo je REGA skupaj s partnerji leta 2015 razvila prav za te razmere, ko je potreben urgenten prevoz bolnikov z nalezljivimi boleznimi. Leta 2013, so se namreč soočili z epidemijo Ebole. Da pa so po tem bili pripravljeni na tovrstne epidemije, so razvili tovrstne izolacijske enote, katere uporabljajo tudi pri prevozih pacientov, pri katerih še ni diagnosticirana nalezljiva bolezen. Glavni zdravnik pri REGI, gospod dr. Roland Albrecht, pod vodstvom katerega je bila razvita enota, pojasnjuje: ”Pacienta pred vstopom na letalo damo v nekakšne vrste neprepusten šotor, da s tem v največji meri preprečimo morebitno okužbo osebja na letalu med letom, prav tako pa letalo po letu ni potrebno razkužit. S to enoto tako tudi pridobimo čas, da je letalo takoj na voljo že za naslednjo misijo. Izolacijske enote se po uporabi seveda razkužijo ter pripravijo na naslednje lete.”

Vkrcavanje bolnika v posebni izolacijski enoti
Vkrcavanje bolnika v posebni izolacijski enoti

 

Pri REGI izpostavljajo kompleksen primer iz Karibov izpred nekaj dni. Švicarski par so reševali iz priljubljenega karibskega otoka Sveti Martin, oba sta ležala v bolnišnici na francoskem delu otoka, ter so ju morali z reševalnim vozilom prepeljati čez zaprto mejo na nizozemsko stran, kjer leži letališče Saint Maarten (SXM), kjer so ju vkrcali na letalo. Šele s podporo švicarskega Zveznega ministrstva za zunanje zadeve, ki je posredovalo pri veleposlaništvih Francije in Nizozemske, so pridobili potrebna dovoljenja za prehod meje in repatriacijo. Ob repatriaciji tega para je bil prevoz prvič izveden z dvema izolacijskima enotama hkrati. 

Dve izolacijski enoti na enem izmed repatriacijskih letov
Dve izolacijski enoti na enem izmed repatriacijskih letov

 

Organizacija repatriacijskih aktivnosti v času razglašene pandemije je dodatno obremenjujoč dejavnik za REGA-in operativni center. Po vsem svetu so namreč države sprejele določene vstopno-izstopne omejitve, ki se konstantno spreminjajo, zato so pri Regi ves čas v tesnem stiku z državnimi organi ter pred, med in po repatriacijski misiji preverjajo podatke ali lahko njihove ekipe vstopijo v določeno državo ter pod kakšnimi pogoji, ter kakšni pogoji veljajo za bolnike v določenih državah.

Letalo tik pred poletom iz Ljubljane v Zurich
Letalo tik pred poletom iz Ljubljane v Zurich

 

REGA svoja letala namenja tudi v kampaniji solidarnosti v Evropski Uniji, ki potega v teh dneh, da si države pomagajo med seboj. Tako so pred dnevi izvedli lete iz italjasnkega Bergama v Leipzig s pacienti, ki so ves čas potrebovali respirator za mehansko predihavanje. Na letih so bile prisotne po dve medicinski ekipi, za vsakega pacienta svoja ekipa. 

Med drugim so v zadnjih tednih opravili prevoze še iz Brazilije, Južne Afrike, Kambodže, Marseille-a ter v sredini meseca marca tudi iz Ljubljane (prilagamo fotografije prihoda in odhoda letala).

REGA je v Švici vključena tudi v skupino Zveznega ministrstva za zunanje zadeve, da s svojim strokovnim znanjem kriznih letalskih operacij pomaga državi pri kampaniji vračanja švicarskih državljanov v domovino.