Natisni to stran

Karlo Štrbenk – branilec Beograda

Oceni ta prispevek
(5 glasov)
06 Apr 20
Napisal Marko Malec Prebrano 1388 krat
Objavljeno v Novice

Ko je Nemčija 6. aprila 1941 napadla Kraljevino Jugoslavijo, so se nad Beogradom spopadli piloti Letalstva vojske kraljevine Jugoslavije in nemške Luftwaffe.

Eden od številnih slovenskih letalcev v VVKJ, ki so se uprli letalcem Luftwaffe, je bil tudi pilot narednik Karlo Štrbenk, takrat pilot lovskega letala Messerschmitt Bf 109 E-3 iz sestava 102. lovske eskadrilje 51. zračne skupine 6. lovskega polka. Usoda je hotela, da se je že prvi dan vojne kar dvakrat spopadel z nemškim letalskim asom Maxom-Hellmuthom Ostermannom.

Jugoslovanska letalska obramba v aprilski vojni

Glede na jugoslovanski vojaški načrt R-41, po katerem naj bi delovalo letalstvo v vojni aprila 1941, je bila prednostna naloga lovskega letalstva zagotovitev zračne zaščite državnega ozemlja, potem pa tudi napadi na nasprotnikova letališča in podpora kopenskim enotam. Vse letalske enote, vključno z lovskimi, so bile ob izbruhu vojne na predvidenih lokacijah. Glede na načrt R-41 je bil za zračno obrambo Beograda odgovoren 6. lovski polk, ki je bil nastanjen na letališču Prnjavor pri samostanu Krušedol v Sremu.

Karlo Štrbenk - skrajno desno
  Karlo Štrbenk - skrajno desno

Nemški messerschmitti, ki so se spopadli s Štrbenkom, so začeli 6. aprila 1941 približno ob 11.40 vzletati z letališča pri romunskem Aradu. Ko so se približali Donavi, so v daljavi nad Beogradom že opazili dim, ki je bil posledica nemških napadov. V tistem času je v obrambo Beograda z messerschmittom Bf 109 E-3 vzletel narednik vodnik prvega razreda Karlo Štrbenk, lovski pilot 102. eskadrilje.

Ko je Štrbenk opazil, da se je nemška četverica razpršila in se začela obračati proti njemu, je zavil levo, da bi se ognil napada. Medtem pa je njegov spremljevalec zapustil boj in Štrbenka pustil samega. Štrbenku izogibanje nemškim letalcem ni uspelo, pa tudi Ostermann je bil takrat že prekaljen lovski as. Povečal je hitrost svojega letala in se kmalu znašel v dobrem položaju za napad na Štrbenka. Ko se je Štrbenk poskušal s spuščajočim levim zavojem otresti Ostermanna, so njegovi topovski izstrelki že zadeli trup in krila Štrbenkovega messerschmitta. Letalo se je obrnilo na hrbet in strmoglavilo skoraj navpično proti tlom. Ker je bil boj na dokaj majhni višini, se Štrbenk ni mogel rešiti s padalom. Sestrelitev Karla Štrbenka je bila do takrat deveta zračna zmaga Maxa-Helmutha Ostermanna.

Štrbenk spopada žal ni preživel in je tako postal eden od šestih pilotov, branilcev Beograda, ki so prvi dan spopadov poleteli v obrambo takratne jugoslovanske prestolnice in pri tem umrli.

Celotno zgodbo o življenjski usodi Karla Štrbenka in sedemnajstih drugih slovenskih letalcev si lahko preberete v knjigi Zaljubljeni v letenje (B5/350strani), ki jo naročite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Cena knjige s plačilom po povzetju 25 eur + poštnina 6,8 eur.

Nazadnje urejano na Sreda, 08 April 2020 10:06