Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

V Aviofunu in Flycomu z novimi cilji

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
21 Apr 20
Napisal Aljoša Jarc
Objavljeno v Novice

V Aviofunu se primarno ukvarjajo s prevozom padalcev, pri Flycomu pa s prevozom potnikov in deli v zraku s helikopterji. Trenutno stanje operacij in načrte obeh podjetij nam je orisal Dominik Cehner.

Zaradi pandemije je veliko letal prizemljenih, najbolj so različne ukrepe držav utrpeli komercialni leti. Padalska sezona bi se morala ravno pričeti, bodo ostali Porterji na tleh ali jih boste oz. jih že uporabljate v druge namene? 

Dominik Cehner: Res je, večina letalskih operacij se je ustavila. Tudi mi smo bili primorani začetek padalske sezone prestaviti na trenutno še neznan datum. Upamo da vse to čimprej mine in da lahko nadaljujemo s sezono, tako kot smo si jo zadali. Zaenkrat še nimamo prizemljenega nobenega letala, skušali bomo leteti dokler se bo dalo in dokler nam bodo okoliščine dopuščale. Sicer pa opažamo, da se situacija postopoma omilja, tako da optimistično gledamo naprej in upamo na najboljše. Smo se pa v trenutnih razmerah bolj usmerili v snemanja iz zraka in ortophoto, ki sta še dovoljena, imamo pa tudi to srečo, da lahko operiramo kar iz domače baze v Libeličah in s tem ne izpostavljamo, ne sebe in ne drugih, morebitnim okužbam in stikom.

Kako je s floto helikopterjev? 

DC: Nekaj snemanja in dela v zraku je zagotovljenega tudi za helikopterje, tako da popolnega izpada letenja ne bo. 

Je povpraševanje za dela v  zraku tudi upadlo?

DC: Kot vsako leto smo tudi letos začeli sezono letenja s snemanjem iz zraka, kar dodatno pripomore k temu, da smo operativni skoraj celotno leto. Zaenkrat upada ne beležimo, prav nasprotno. Zaradi vseh omejitev za potniški promet imamo tako boljše pogoje za snemanje, saj lahko tako brez težav in zamud snemamo tudi v CTR-ih večjih letališč, kar bi bilo v primeru rednega prometa kar zamudno in težko. Do zamud prihaja samo pri pridobivanju informacij od javnih organov in potrebnih dovoljenj za delo v tujini.

Pred nekaj tedni ste prevzeli Cessno Caravan, s katero ste že v Slovenijo pripeljali Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja z družinama. Rednih linij do Ljubljane trenutno ni, več Slovencev pa je še vedno "ujetih" po Evropi, ste v preteklih dneh opravili še kakšen podoben let? 

DC: To je bil prvi tovrstni let in zaenkrat edini. Smo pa vedno pripravljeni pomagati in izvesti še več podobnih letov. 

Kakšni so načrti uporabe nove Cessne Caravan?

DC: Zdaj imamo v floti dve Cessni Caravan in z njima lahko pokrivamo vse od panoramskih letov, čarterjev do prevoza tovora. Sedeže lahko hitro odstranimo in naredimo prostor za tovor, cargo vrata na letalu pa nam omogočajo, da lahko z lahkoto naložimo tudi večje predmete. Primarno bosta obe Cessni usmerjeni v prevoz potnikov. V planu je tudi, da bi na nek način povezali manjša letališča po Sloveniji in uvedli "redno linijo" med njimi, npr. Lesce - Bovec, Ljubljana - Portorož, Bovec - Portorož...  Med to sodijo tudi povezave z obmorskimi letališči na Hrvaškem. Trenutno je še vse v fazi načrtovanja in dogovarjanja, ampak upamo na uspešen začetek tovrstnih letov po koncu pandemije. 

Ne vemo koliko časa bo pandemija koronavirusa sploh še trajala, kako mislite da bo vplivala na letalstvo oz. bolj specifično na Aviofun/Flycom?

DC: Mislimo, da koronavirus ne bo toliko vplival na splošno letalstvo in dela v zraku kot na komercialno letalstvo. Seveda menimo, da bomo posledice čutili vsi v letalstvu, le nekateri bolj, nekateri manj. Aviofun in Flycom se bosta še naprej trudila delati po najboljših močeh in iz te situacije iztisniti kar se da veliko, da bomo lahko uspešno nadaljevali in uresničevali nove cilje, tudi po prehodu pandemije. Pozitivno in z dvignjenimi glavami zremo naprej ter skušamo biti dober vzor vsem, ki v nas verjamejo in nas podpirajo. Obljubimo pa, da bomo iz te situacije prišli še močnejši in boljši.

 


Koledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31