Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Brez potniškega prometa v Sloveniji še vsaj do sredine maja

Oceni ta prispevek
(1 glas)
24 Apr 20
Napisal Davor Golec; Vir: MZI
Objavljeno v Novice

Zaradi zajezitve širjenja virusa SARS-CoV-2 in s tem povezanega vpliva na varovanje javnega zdravja ljudi in varnosti premoženja je vlada sprejela Odlok o prepovedi opravljanja zračnih prevozov v Republiki Sloveniji. Odlok prepoveduje opravljanje mednarodnega zračnega prevoza potnikov iz vseh držav v Republiko Slovenijo, tudi znotraj Evropske unije.

Evropska zakonodaja med drugim določa, da lahko država članica zavrne, omeji ali uvede pogoje za uresničevanje prometnih pravic, da razreši nenadne kratkotrajne težave, ki nastanejo zaradi nepredvidljivih in neizogibnih okoliščin za največ 14 dni. V kolikor težave, ki zahtevajo take ukrepe, trajajo dlje kot 14 dni, država članica o tem obvesti Komisijo in druge države članice ter lahko, v soglasju s Komisijo, določen ukrep podaljša še za največ 14 dni. Ker je rok iz navedenega odloka Vlade Republike Slovenije, določen skladno z uredbo, potekel, je potrebno zaradi nadaljevanja ukrepov za zajezitev širjenja virusa omejitev mednarodnega zračnega prevoza potnikov podaljšati. Vlada se je odločila, da tovrsten odlog podaljša še za 14 dni, torej sedanjega, ki velja do vključno 27.aprila, nadomesti z novim, ki začne veljati 28.aprila in bo veljal do 11.maja 22:00 (UTC). Nato je pričakovati, da bi lahko tovrsten odlog omilili ter ga sprejeli le z določenimi omejitvami za vstop v državo ali pa se bo odlog o prepovedi še podaljšal za dodatna dva tedna. Vsekakor resnega rednega letalskega prometa v Evropi in tudi svetu ob trenutnem trendu, ni za pričakovati vsaj do sredine junije.

April bo na Brniku verjetno mesec z najmanjšim številom potnikov v zgodovini letališča, skoraj zagotovo pa najmanj v zadnjih 15 letih. Najbolj skromen mesec v zadnjih letih je bil mesec april leta 2010 s ”samo” 49.278 potniki. Na ljubljanskem letališču v teh tednih tako ”kraljujejo” večinoma le redni in izredni tovorni leti, tehnični in testni leti, ambulantni leti, leti splošnega letalstva in dejavnosti Slovenske vojske ter Letalske policijske enote.

Glede na navedeno vlada ugotavlja, da prepovedi, sprejete na podlagi odredbe ministra za zdravje, izpolnjujejo kriterij sorazmernosti po evropski zakonodaji, saj se nanaša zgolj na opravljanje mednarodnega rednega in posebnega (čarterskega) prevoza potnikov ter letenje zrakoplovov splošnega letalstva, ne velja pa za tovor in/ali pošto ter državne lete, upoštevaje sprejete ukrepe za obvladovanje epidemiološkega izrednega stanja glede zajezitve širjenja COVID-19 posameznih držav članic EU.

Vir: Ministrstvo za infrastrukturo (MZI)


Koledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31