Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Vlada podprla izvajanje letalske obrambe pred točo na območju SV Slovenije

Oceni ta prispevek
(6 glasov)
15 Maj 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Vlada se je seznanila z Informacijo o izvajanju letalske obrambe pred točo s posipanjem točonosnih oblakov s srebrovim jodidom na območju severovzhodne Slovenije v letih 2018 in 2019. Vlada Republike Slovenije podpira izvajanje letalske obrambe pred točo s posipanjem točonosnih oblakov na območju severovzhodne Slovenije tudi v letih 2020 in 2021.

Sredstva za sofinanciranje izvajanja letalske obrambe pred točo se namenijo s proračunske postavke Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, v kolikor bo izkazan tudi interes lokalnih skupnosti. Šteje se, da bo interes lokalnih skupnosti izkazan, v kolikor bo v izvajanje letalske obrambe pred točo vključenih vsaj polovica občin z branjenega območja severovzhodne Slovenije. Branjeno območje zajema vseh 27 občin v statistični regiji Pomurje, vseh 41 občin v statistični regiji Podravje ter dodatno občini Slovenske Konjice in Zreče iz Savinjske statistične regije ter občino Podvelka iz Koroške statistične regije.

 

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prispeva do 35 % sredstev za izvedbo priložnostnega skupnega javnega naročila za izbiro izvajalca letalske obrambe pred točo, preostali del sredstev pa zagotovijo občine, ki se vključijo v izvajanje letalske obrambe pred točo.

 

Protitočna obramba LC Maribor v akciji
Protitočna obramba LC Maribor v akciji

 

Najboljši obrambi pred posledicami toče sta sicer zaščitna mreža in zavarovanje kmetijskih pridelkov pred točo. Vendar je zaščitne mreže mogoče uporabiti le v trajnih nasadih, predvsem sadovnjakih. Večji del na novo posajenih sadovnjakov že vključuje tudi postavitev mreže. Kmetijske pridelke je mogoče zavarovati pred posledicami škode zaradi toče in pridobiti nepovratna sredstva za sofinanciranje zavarovalne premije. Delež podpore za sofinanciranje zavarovanja in obseg razpoložljivih sredstev se je, po letih zniževanja, postopoma dvignil in z letom 2019 za zavarovanje rastlinske proizvodnje znaša 50% obračunane zavarovalne premije.

 

Pričakovati je, da bo letalska protitočna obramba izvajana z letalom Letalskega centra Maribor Cessna 206
Pričakovati je, da bo letalska protitočna obramba izvajana z letalom Letalskega centra Maribor Cessna 206

 

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je nemudoma začelo s postopki za izvedbo javnega naročila tako, da je občine na branjenem območju že pozvalo k predložitvi pooblastila za izvedbo skupnega priložnostnega javnega naročila.

 

Letalo se približuje nevihtni celici
Letalo se približuje nevihtni celici

 

Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Maj 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31