Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Prva je prišla Air Serbia

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
29 Maj 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Danes dopoldan je na Brniku po približno dveh mesecih in pol pristalo prvo potniško letalo na redni letalski povezavi, od kar je Vlada Republike Slovenije s 17. marcem prepovedala ves redni letalski potniški promet na slovenskih letališčih in ga od 12. maja ponovno dovolila.

Poslovodni direktor Fraporta Slovenija, Zmago Skobir, je prvi let pozdravil z naslednjimi besedami: ”Prvi let je za nas izrednega pomena, ker je prvi korak v oživljanje prometa. Smo ga veseli, tudi nekaj vznemirjenja je čutiti. Svet potrebuje delujoč letalski promet. Izziv vseh, ki se ukvarjamo z njim je, da ljudje ponovno pridobijo zaupanje v smiselnost in varnost letalskih potovanj.”

Duncan Najysmith, generalni direktor Air Serbie je ob ponovni vzpostavitvi letov med Slovenijo in Srbijo povedal: "Veseli nas, da danes ponovno začenjamo z leti v Ljubljano, kar je hkrati ponovni začetek regionalnega zračnega prometa. Od danes do 21. junija načrtujemo, da bomo opravili 11 povratnih letov. Upamo, da bo povpraševanje dovolj veliko in bomo lahko kmalu povečali tedensko število letov v prestolnico Slovenije. Ljubljana je izredno pomembna destinacija za Srbijo, saj ni le zračni most med Beogradom in Ljubljano, temveč tudi odpira našo mrežo iz Ljubljane prek Beograda do nadaljnjih destinacij."

ATR72 bo kot kaže eno najpogostejših letal videno na Brniku v prihodnjih nekaj tednih
ATR72 bo kot kaže eno najpogostejših letal videno na Brniku v prihodnjih nekaj tednih

 

Leti bodo v začetni fazi predvidoma dvakrat tedensko (petek, nedelja), glede na povpraševanje pa bodo število tedenskih letov povečevali, kakor so sporočili s strani prevoznika. Po 15. juniju je pričakovati že vsaj 5 tedenskih letov med Slovenijo in Srbijo, od julija dalje pa že vsak dan. Leti so predvideni s 66 in 70 sedežnimi turbopropelerskimi letali ATR 72. Na prvem letu je iz Beograda prispelo 24 potnikov, v srbsko prestolnico jih je odletelo 40. 

Postopoma bi naj lete v Ljubljano vzpostavili še preostali prevozniki:

  • Transavia iz Amsterdama 11. junija
  • Turkish Airlines iz Istanbula 13. junija
  • Lufthansa iz Frankfurta 15. junija
  • LOT iz Varšave 15. junija
  • Montenegro Airlines iz Podgorice 15. junija
  • Wizzair iz Bruselj Charleroi 16. junija
  • Air France iz Pariz CDG 24. junija

Razen Air France-a, ki je zagotovo potrdil prihod s 24. junijem, je pri ostalih prevoznikih še možna sprememba ali prestavitev na kasnejši termin.

Poslovodni direktor Fraport Slovenija gospod Zmago Skobir
Poslovodni direktor Fraport Slovenija gospod Zmago Skobir

Kot je izjavil poslovodni direktor družbe Fraport Slovenija, gospod Zmago Skobir za preostanek poletnega voznega reda: ”Promet bi naj nato v začetku julija že bolj tekoče in smelo stekel, vendar precej bolj okrnjen, kot je bilo pričakovati po predvidenem sezonskem voznem redu. Tedenskih letov bo manj, letala bodo manjša. Začenja se tekma med letališči glede pridobivanja prevoznikov nazaj. Rezultat te tekme je odvisen od tega, kako se bodo države, vključno s Slovenijo, odzvale  na to, v smislu odpiranja meja in bolj smelega strateškega pristopa ter promocije na trgih, kjer bi prevozniki vzpostavili letalski promet.” 

Lete za letošnji poletni vozni red je za Ljubljano popolnoma preklical finski Finnair iz Helsinkov (vrača se v začetku poletne sezone 2021). Na novo najavljena povezava španske Iberie iz Madrida je preklicana, prav tako je novo povezavo med Ljubljano in Londom Luton preklical britanski EasyJet. Tako od novih povezav letos ostaja na voznem redu samo Windrose na letih v Kijev, ki bi se naj pričeli v začetku julija. 

Pozdrav posadki s strani vodstva družbe upravljalca ljubljanskega letališča
Pozdrav posadki s strani vodstva družbe upravljalca ljubljanskega letališča

 

Iz družbe upravljalca letališča Jožeta Pučnika Ljubljana, Fraport Slovenija, so še sporočili, da v kolikor letos ne bi bilo te krize, bi z novimi povezavami in načrtovanim prometom imeli približno 90 odstotno števila potnikov, katero številko so dosegli v letu 2019, ko je pretežni del leta še letela Adria Airways. V družbi se trenutno spopadajo z likvidnostnimi težavami, tako da preglejujejo stroške dela in investicij, da v karseda dobri kondiciji ”prebrodijo” letošnje leto. Gradnja novega terminala zaenkrat še poteka po načrtovanih planih, možno pa je, da se bo v prihodnjih tednih/mesecih nekoliko upočasnila, tako da bi se tudi odprtje prestavilo za nekaj mesecev. Večina zaposlenih z oddelkov oskrbe potnikov in letal je še vedno na čakanju, ob povečanju prometa, bodo tudi te zaposlene poklicali nazaj na delo. Gospod Skobir morebitna odpuščanja ni ne potrdil niti ne zanikal, stroške dela bodo poskušali rešiti s prerazporeditvami in prilagojeno organizacijo dela.


Koledar objav

« Avgust 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31