Staro atensko letališče Ellinikon

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
09 Jun 20
Napisal Franci Jeraj
Objavljeno v Novice

Ob obisku Aten, sem se odločil, da poleg obiska ostankov kamnitih templjev in akropol, obiščem tudi staro atensko letališče.

Letališče Ellinikon International Airport se nahaja na južnem delu mesta, 500 metrov od obale Saronskega zaliva. Zaprto je bilo 28.3.2001, po 60 letih delovanja. Zadnji vzlet z letališča je bil z letalom B737 Olympic Airways v Solun. Letališče je imelo uradno zmogljivost 11 milijonov potnikov na leto, vendar je v zadnjem letu poslovanja oskrbelo 13,5 milijona potnikov. Promet se je preselil na novo atensko mednarodno letališče Eleftherios Venizelos. Ta se nahaja 18 km vzhodno od mesta.

Staro atensko letališče Ellinikon - LGAT
 Staro atensko letališče Ellinikon - LGAT

Staro letališče naj bi bil nekakšen letalski muzej (Olympic Airways Museum).

Žal ta v realnosti ne obstaja. Propadajoče stavbe terminala, ploščadi in steze, ki jih zarašča trava ter nekaj letal stacioniranih v južnem delu letališča. Ta letala so tisto, ki še privabljajo maloštevilne obiskovalce in fotografe.

Ker je območje letališča zavarovano z žično ograjo, je fotografiranje otežkočeno. Fotografi so v mreži ograje naredili nekaj lukenj, ki omogočajo neovirano fotografiranje. Žal dostop do letal s ploščadi ni mogoč. Pogled na letala in fotografiranje je možno z više ležeče ceste, ki obdaja letališče. Pred leti so bili organizirani ogledi letal, verjetno v obdobju, ko je muzej še deloval.

Terminal A je opuščen. V okolici vlada mračno vzdušje, kot hoja skozi mesto duhov. Dobiš občutek, kot da se je na letališču čas ustavil. Presenetljivo je, da so vse stavbe še vedno dokaj dobro ohranjene. Lahko bi pričakovali, da bodo te v veliki meri porušene / propadle, saj so zapuščene že več kot 20 let.

Letala samevajo na ploščadi, na južnem delu letališča, daleč stran od terminala, kot da so pozabljena v današnjem času. Brez motorjev, notranje opreme (kup tega odpada leži v kotu ploščadi), sicer z delno zaprtimi vrati ter zbledele barve nas opominjajo, da so letela v prejšnjih časih.

Na ploščadi lahko vidimo naslednja letala:

  • Boeing 747-284B "Olympic Eagle" SX-OAB Olympic Airways; letalo je bil v floti OA od leta 1973. Potniška kabina letala je bila razdeljena na "cone", od katerih je imela vsaka ime po delih atenske Akropole. Na primer, cona A se je imenovala "Propylaea", cona B "Erechthion" in cona C "Partenon". Letalo je letelo na progah v Avstralijo, Severno Ameriko, Afriko in Azijo.
  • Boeing 727-284 "Mount Olympus" SX-CBA Olympic Airways
  • Boeing 737-284(A) "Apollon" SX-BCA Olympic Airways
  • BAC1-11 SX-BAR Hellenic Air. Majhna zgradba za letalom nosi napis »Museum of Civil Aviation«. Glede na izgled stavbe lahko zaključim, da muzej že dalj časa ne deluje več.
  • ter skupina manjših letal Piper 31-310 "Navajo" SX-AZZ Athens Air, Cessna 411 SX-APU Athens Air in Cessna 421B "Golden Eagle" brez registracije in oznak.

V letu 2011 se je v Kulturnem centru delavcev Olympic Airways pripravil dogodek, katerega namen je bil pokazati potrebo po ustanovitvi letalskega muzeja v Grčiji. Dogodek, ki je potekal na sedežu centra na zahodnem delu letališča 6. aprila, je sovpadel s prvim dnem delovanja letalske družbe Olympic Airways leta 1957. Med dogodkom, ki je privabil približno 2000 gostov, je bila na ogled razstava grške letalske zgodovine, ki je vključevala tudi letala flote Olympic Airways.

Po nekaterih poročanjih se je leta 2018 začel projekt obnove, ki bi nekdanje površine letališča preoblikoval v metropolitanski park, ki bo vključeval hotele, luksuzne domove, trgovska središča in pisarne, kulturna prizorišča na prostem, marino in igralnico. Od vsega načrtovanega je zgrajenih nekaj športnih objektov na zahodnem delu letališča.

Kdor ima ob obisku Aten možnost ogleda tega letališča mu obisk priporočam. Vprašanje je, koliko let bo to še mogoče.

(video dosegljiv na spletni strani: https://www.youtube.com/watch?v=S7QFGFPc0JI )

(Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.)

Besedilo in fotografije: Franci Jeraj

 

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Januar 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31