Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Montenegro Airlines ponovno vzpostavlja lete iz Podgorice v Ljubljano

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
12 Jun 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Danes popoldan lete v Ljubljano vzpostavlja črnogorski nacionalni letalski prevoznik Montenegro Airlines. Po Air Serbii druga družba, ki bo po epidemiji ponovno vzpostavila redni potniški letalski promet iz Brnika, destinacija Podgorica. Prvi let bo predvidoma opravljen z letalom Embraer E-195. 

Današnjemu letu sledi še let v torek 16. junija, po tem pa bodo leti (že) trikrat tedensko (torek, petek, nedelja). Za julij se nato predvideva, da bi bilo že vsaj pet tedenskih letov, kasneje pa tudi vsak dan, kakor je bilo predvideno poletnem voznem redu pred prekinitvijo letalskega potniškega prometa. Dodajanje tedenskih letov bo odvisno od povpraševanja in se lahko še sproti prilagaja ukrepom obeh držav in povpraševanju, so sporočili iz družbe. Od ponedeljka 15. junija Slovenija preklicuje obvezno karanteno za prihod iz Črne Gore. 

Leti so predvideni s 102 sedežnim letalom Fokker 100 in 116 sedežnimi letali Embraer ERJ-195. Skupno ima črnogorski prevoznik trenutno v floti štiri letala, tri Embraerje in enega Fokkerja. 

Montenegro Airlines, ki je lani praznoval 25-letnico obratovanja, je eden izmed pomembnejših letalskih prevoznikov na Brniku. Še posebej je svojo vlogo na ljubljanskem letališču utrdil po stečaju Adrie Airways, Podgorica pa je skupaj z Beogradom ostala edina destinacija na območju Balkana, kamor lahko trenutno letimo neposredno. Črnogorski prevoznik je po propadu Adrie (p)ostal edini prevoznik na tej povezavi, hitro je dodal še dva tedenska leta ter tako poskrbel, da je bila Ljubljana kmalu ponovno povezana s Podgorico šestkrat tedensko (vsak dan, razen ob sobotah). Zanimivo je, da kljub temu, da Evropska komisija odsvetuje potovanja v tretje države do konec junija 2020, je Brnik najhitreje vzpostavljen prav z dvema destinacijema iz teh držav na Balkanu. 

Montenegro Airlines Embraer E195 z nalepko ob 25-letnici nastanka družbe
Montenegro Airlines Embraer E195 z nalepko ob 25-letnici nastanka družbe

 

Lani je med Ljubljano in črnogorsko prestolnico (del leta je letela še Adria Airways) letelo nekaj manj kot 56 tisoč potnikov, kar je bilo 8.9 odstotka manj kot leta 2018, ki je bilo rekordno leto z več kot 61 tisoč potniki. Povprečna zasedenost letal na tej povezavi je bila lani 60.5 odstotna (+5.1%). Po zasedenosti letal prednjači mesec avgust, ki je že nekaj let zapored mesec, kjer je največ potnikom na letih med Slovenijo in Črno Goro. Kot zanimivost, povprečna zasedenost letal na tej liniji je bila lani avgusta kar 85.2 odstotna.

Montenegro Airlines in Adria Airways sta vrsto let hkrati leteli med Ljubljano in Podgorico
Montenegro Airlines in Adria Airways sta vrsto let hkrati leteli med Ljubljano in Podgorico

 

Liniji se zelo pozna odsotnost Adrie Airways, kajti s to linijo je sedaj ne morejo potniki potovati iz severa proti jugu ali obratno, z le enim prestopanjem v Ljubljani, zato ima ta linija sedaj v pretežni meri samo t.i. ”point-to-point” potnike, transfernih pa po stečaju Adrie praktično skoraj ni več, Montenegro Airlines pa tudi nima dogovorjenih t.i. ”codeshare” sporazumov s prevozniki Star Alliance, ki sedaj letijo na nekdanjih linijah Adrie Airways. 


Koledar objav

« Avgust 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31