Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Danes se na Brnik vrača Lufthansa z leti v Frankfurt

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
15 Jun 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Danes ponovno lete v Ljubljano iz Frankfurta vzpostavlja nemška Lufthansa. V juniju bodo leti le enkrat dnevno, razen ob sobotah ko letov ne bo. Julija sledi postopno povečanje števila frekevenc, tudi z zelo pričakovanim jutranjim odhodom in večernim prihodom.

Leti v juniju bodo izvedeni 6x tedensko (vsak dan razen ob sobotah) na njih pa je predvideno 100-sedežno letalo Embraer E-190. Julija je predvideno večje število letov, ob ponedeljkih, torkih, sredah, četrtkih in nedeljah dvakrat na dan. Na letih v juliju so predvidena manjša 84 ali 90 sedežna letala Mitsubishi CRJ-900. 

V juliju prihaja tudi zelo dobrodošla sprememba časov odhodov in prihodov na tej povezavi, ki bo predvsem poslovnim potnikom, ki odhajajo na dnevne obveznosti v Nemčijo, omogočila vrnitev v istem dnevu, brez potrebne nočitve. Od ponedeljka do četrtka ter ob nedeljah bo namreč omogočen pozno večerni prihod iz Frankfurta ob 22.30, odhod iz Frankfurta ob 21.15 uri. Idealno za poslovne poti, odhod iz Ljubljane ob 7.uri zjutraj, prihod v Frankfurt ob 8.20 uri, ter nato večerni odhod iz Frankfurta ob 21.uri in 15 minut, ter prihod v Ljubljano ob 22.uri in 30 minut. 

Na letih v juniju je predvideno 100-sedežno letalo Embraer E190
Na letih v juniju je predvideno 100-sedežno letalo Embraer E190

Povezave med Slovenijo in Nemčijo so ene najbolj zaželjenih in tudi Brnik je najbolje povezan prav z Nemčijo, kamor se opravljajo neposredni leti v tri večja nemška mesta, poleg Frankfurta še v bavarsko prestolnico Munchen (Lufthansa) ter v nemško prestolnico Berlin (easyJet Europe). Leti v Munchen in Berlin se ne bodo pričeli sočasno z leti v Frankfurt, ampak predvidoma kasneje. Lufthansa še ni najavila točnega datuma, kdaj bo obnovila lete med Ljubljano in Munich-om, medtem ko easyJet predvideva, da bo ponovno začel leteti med Ljubljano in Berlinom 26.julija, enkrat tedensko ob nedeljah. Datumi se lahko še spreminjajo. 

Eden izmed zadnjih pristankov Lufthanse pred nastopom epidemije
Eden izmed zadnjih pristankov Lufthanse pred nastopom epidemije

Skupaj je v letu 2019 med Ljubljano in Frankfurtom potovalo nekaj čez 127 tisoč potnikov, kar je slabih 13 odstotkov manj kot leta 2018, trend upadanja se je nadaljeval tudi v prvih treh mesecih letošnjega leta (-38%). Padec v lanskem letu lahko pripišemo predvsem manjšim kapacitetam/številu letov v zadnjem četrtletju, glede na leto poprej. V letu 2019 je bilo na tej povezavi za skoraj 40 tisoč manj sedežev na razpolago (-17.7%), skupna zasedenost letal je bila skoraj 70 odstotna, kar pa je bilo za 6 odstotkov več kot leta 2018. Spomnimo, v septembru so se začele odpovedi letov nekdanje Adrie Airways, opravljenih je bilo le peščico letov, pa še to z najetimi letali ”Jumbolino” in Embraer E195 od nemške družbe WDL Aviation, da so pri Adrii ohranjali določen odstotek letov, ki jim je omogočil ohranitev slotov ter članstva v združenju Star Alliance. Nato je sledil črn oktober, kjer skoraj mesec dni Brnik ni bil povezan s Frankfurtom, enim izmed največjih evropskih letalskih vozlišč. Lufthansa je pričela letet konec oktobra, ob nastopu zimskega voznega reda. Na tej liniji je bilo oktobra tako na razpolago samo 1768 sedežev (-90.1% kot oktobra 2018), kljub vsemu so bili ti sedeži pretežno oziroma v 78 odstotkih zasedeni. Na splošno je zasedenost letal na tej liniji visoka oziroma višja, ko lete opravlja Lufthansa, kot v enakem obdobju leto pred tem, ko jih je Adria. Novembra je bila zasedenost skoraj 85 odstotna (+14.5%), decembra 72.5 odstotna (+36.1%), januarja 69.4 odstotna (+31.6%), februarja 75.5 odstotna (+29.2%), marca, ko pa so se že začele kalvarije zaradi epidemije in odpovedi rezervacij s strani potnikov, pa skoraj 55 odstotna (-11.7%). 

Lani je med Slovenijo in Nemčijo na neposrednih rednih letih letelo nekaj manj kot četrt milijona potnikov, kar je bilo 3 odstotke manj kot leto poprej. 

Tudi letos bo linija beležila skokovit padec, po tem ko skoraj tri mesece ni bilo nobenega leta. Je pa zgodnja vzpostavitev povezave v Frankfurt zagotovo zelo dobrodošla iz gospodarskega vidika. Slovenija ima z Nemčijo zelo veliko gospodarsko povezanost, veliko nemških koncernov ima dobavitelje ali partnerske družbe v Sloveniji, obnovitev povezave bo pomembna iz tega vidika. Poleg tega je Frankfurt eden izmed gospodarskih-ekonomskih središč na svetu. V tem mestu ima sedež Evropska centralna banka, po podatkih universe v Liverpoolu pa bi naj bil Frankfurt najbogatejše mesto v Evropi.

UPDATE: Današnji prvi (pokoronski) let je bil izveden s 100-sedežnim letalom Embraer E190, z njim je iz Frankfurta priletelo kar 91 potnikov, v odhodu 34. Zelo spodbudno. 


Koledar objav

« Avgust 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31