Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Turkish Airlines se vrača v Ljubljano

Oceni ta prispevek
(10 glasov)
21 Jun 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Turški letalski prevoznik Turkish Airlines je po več kot tri mesečnem premoru napovedal vrnitev v Ljubljano s 1.julijem 2020. Leti so v začetni fazi predvideni štirikrat tedensko.

Turkish Airlines, ki se je zaradi ukrepa Slovenije, da prepove redni letalski potniški promet z 18.marcem, moral umakniti iz Ljubljane, se 1.julija vrača ter bo povezoval Ljubljano z Istanbulom, Turčijo in svetom. 

Obnovitev letov je po izjavaj prevoznika zastavljena glede na povpraševanje in se bo začela s štirimi leti tedensko, ponedeljek, sreda, petek in nedelja. Ob ponedeljkih in petkih bodo izvedeni večerni leti, ob sredah in nedeljah pa jutranji. Dva tedenska leta v jutranjem in dva v večernem terminu vsem omogočajo kratke povezave preko najnovejšega in največjega letališču na svetu. Število tedenskih letov se bo predvidoma glede na povpraševanje v kasnejši fazi postopoma povečevalo. Na letih so trenutno predvidena letala Airbus A321 in čisto nova letala Airbus A321neo, ki ob različnih konfiguracijah razpolagajo s kapaciteto do 188 sedežev.

Leti se bodo s 1.julijem pričeli po spodaj predvidenem voznem redu (vsi časi so lokalni): 

PONEDELJEK IN PETEK (večerni let): Odhod iz Istanbula ob 17.uri in 35 minut ter prihod v Ljubljano ob 18.uri ter 45 minut. Temu sledi odhod iz Ljubljane ob 19.uri in 55 minut ter prihod v Istanbul ob 23.uri in 15 minut.

SREDA in NEDELJA (jutranji let): Odhod iz Istanbula ob 7.uri in 30 minut ter prihod v Ljubljano ob 8.uri ter 45 minut. Temu sledi odhod iz Ljubljane ob 9.uri in 55 minut ter prihod v Istanbul ob 13.uri in 15 minut.

Sedeži v poslovnem razredu na najnovejših letalih Airbus A321neo, ki bodo leteli tudi v Ljubljano
Sedeži v poslovnem razredu na najnovejših letalih Airbus A321neo, ki bodo leteli tudi v Ljubljano

 

Turkish Airlines je eden izmed največjih letalskih prevoznikov na ljubljanskem letališču, Turčija pa po številu prepeljanih potnikov med državami v rednem prometu za Nemčijo in Združenim kraljestvom na tretjem mestu. Med Slovenijo in Nemčijo je lani v rednem prometu letelo nekaj manj kot četrt milijona potnikov, med Slovenijo in Združenim kraljestvom malo čez 233 tisoč potnikov, med Slovenijo in Turčijo pa dobrih 156 tisoč potnikov. Še večjo težo tem številkam daje podatek, da je v Turčijo letel/leti le en prevoznik, med tem ko v Nemčijo (Adria Airways, Lufthansa, easyJet Europe) in Združeno kraljestvo (easyJet, Wizz Air, British Airways) več. Turkish Airlines že vse od leta 2017 na Brniku beleži konstantno rast ter so lani prepeljali največ potnikov med Ljubljano in Istanbulom v zgodovini te povezave. Turkish Airlines je za letošnji poletni vozni red planiral dva leta dnevno, kakor že v poletnem voznem redu 2019, vendar bo zaradi epidemije svoje operacije prilagodil. 

Turkish Airlines med oskrbo letala na Brniku
Turkish Airlines med oskrbo letala na Brniku

 

Ob postopnem sproščanju ukrepov držav in izboljšanju zdravstvenih podatkov v posameznih državah v povezavi z epidemijo bolezni COVID-19, je bil Turkish Airlines eden prvih, ki je začel z mednarodnimi leti. V tem trenutku je prevoznik, ki v evropskem zračnem prostoru opravi največ dnevnih letov (preko 400) in vsak dan še dodaja frekvence ter destinacije. Od prvega julija bo slednje še v večji meri, tako bodo julija postopno leteli na več kot 120 mednarodnih in 40 domačih destinacij. Ob izboljšanju podatkov zdravstvenih ustanov in sproščanju ukrepov, bodo število destinacij še povečali. 

Še vedno je v veljavi akcija Turkish Airlines-a za vso medicinsko osebje ter njihove spremljevalce, kjer lahko prejmejo 40 odstotni popust na letalske vozovnice Turkish Airlines-a. Več informacij na povezavi: https://bit.ly/2AU1JDy

Skupno je turški prevoznik eden izmed največjih letalskih prevoznikov na svetu v tem trenutku leti na 323 (271 mednarodnih + 52 domačih) različnih letališč v 319-ih mestih v 127 različnih državah. V letu 2019 so skupaj prepeljali 74.3 milijona potnikov ob povprečni zasedenosti letal 81.6 odstotkov. Zadnje letališče, ki so ga dodali svoji mreži letov je London Stansted, tako sedaj letijo na kar tri londonska letališča, poleg Stansteda še na Heathrow in Gatwick. 

Airbus A321 tik pred odhodom v Istanbul iz Ljubljane
Airbus A321 tik pred odhodom v Istanbul iz Ljubljane

 

So prevoznik, ki leti v največ držav na svetu. Geografska pozicija Istanbula je idealna, že samo z ozkotrupnimi letali lahko letijo na tri različne kontinente, novo letališče, ki je res megalomansko letalsko vozlišče, od prejšnjega tedna s tremi samostojnimi vzporednimi vzletno-pristajalnimi stezami, pa potovanje po svetu s prestopanjem v Istanbulu postavlja na še višjo raven.


Koledar objav

« Avgust 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31