Natisni to stran

Libis 180 ponovno v zraku

Oceni ta prispevek
(8 glasov)
23 Jun 20
Napisal Marko Malec
Objavljeno v Novice

Trisedežno športno-turistično letalo libis 180 je bilo zadnje, ki so ga skonstruirali in izdelali v ljubljanski tovarni letal LIBIS. Danes je pod komandami pilota Branka Bunderle ponovno, popolnoma prenovljen vzletel v Murski Soboti.

Konstruktorsko ekipo je vodil Marjan Slanovec, dela pa so se lotili v zgodnjih 60. Letih prejšnjega stoletja. Letala žal niso dosegla priljubljenosti predhodnikov KB 6 matajurjev in so jih  porabljali samo sedem let, tj. od leta 1966 do 1973. Čeprav naj bi prav libisi 180 zamenjali matajurje, se je njihov čas iztekel komaj tri leta po tistem, ko je slovensko nebo zapustil zadnji matajur. Kar sedem od devetih je bilo uničenih v nesrečah, katerih poglavitni vzrok je bil človeški dejavnik – predvsem nespoštovanje pravil letenja in napačne odločitve pilotov. Libis 180 namreč ni bil namenjen za osnovno šolanje ali za pilota, ki je imel za sabo pomanjkljivo osnovno šolanje. Tudi varnostne letalne lastnosti niso bile osnovnošolske. Pa vendar so tako kot na matajurjih tudi na libisih 180 pridobivali izkušnje številni povojni slovenski športni letalci.

Ptujski Libis 180 YU-CVR v šestdesetih letih prejšnjega stoletja (vir: Mario Hrelja)
  Ptujski Libis 180 YU-CVR v šestdesetih letih prejšnjega stoletja (vir: Mario Hrelja)

Obnova letala libis 180

Obnove edinega do danes ohranjenega libisa 180 se je lotil Branko Bunderla s prijatelji. Ptujski aeroklub je letalo z registracijo YU-CVR in tovarniško številko 291-11 prevzel 15. aprila 1966. Z njim so leteli do leta 1973, nato pa so ga hranili v hangarju. Ker so se zavedali, kaj pomeni za slovensko tehnično dediščino, ga niso zavrgli, ampak so ga vzdrževali po najboljših močeh. Ko je bil leta 1995 na Ptuju velik letalski miting, so ga predstavili na statičnem delu prireditve. Tam ga je opazil Branko Bunderla, ki je že prej obnovil aera 3, in se z aeroklubom dogovoril, da bo letalo spet spravil v leteče stanje.

Branko Bunderla,  Jože Holcman, Vojko in Danilo Plohl med pripravo za obnovo trupa (foto: arhiv Branko Bunderla)
  Branko Bunderla, Jože Holcman, Vojko in Danilo Plohl med pripravo za obnovo trupa (foto: arhiv Branko Bunderla)

Po tistem, ko so ga 13. decembra 2003 prepeljali v Bunderlovo domačo delavnico v Mariboru, so ga najprej razstavili in očistili. Nato so se po vrsti lotili obnove kril, višinskega stabilizatorja in višinskega krmila, sledila so krilca in zakrilca ter nazadnje flapi. Platno, s katerim so bila prekrita krila, je segalo do začetka lesenih delov prednjega in zadnjega dela kril. Branko je popravil poškodbe in dele, kjer je lepilo že popustilo, predvsem na rebrih in oplati. Odstranil je vse kovinske elemente, jih obnovil ter ustrezno zaščitene spet namestil nazaj. Krila je prekril z dakronom, ki je veliko obstojnejši od platna, predvsem pa neprimerno kakovostnejši.

Po obnovi kril je prišel na vrsto trup letala. Ptujski libis 180 je bil pobarvan z nestandardno rdečo barvo, ki jo je Branko s kitom vred najprej odstranil, da je prišel do čistega lesa. Nato je izvedel popravila poškodovanih oziroma dotrajanih delov. Zaradi lažjega dostopa do notranjosti trupa je moral izdelati nekaj dodatnih (tehničnih) odprtin. Kar velik zalogaj pri obnovi sta bila odpiranje centroplana in menjava polomljenih reber. Vse kovinske dele, vstavljene v konstrukcijo letala, je odstranil, ustrezno obnovil, zaščitil in vrnil na njihovo mesto. Zunanjo površino je obrusil in prebarval s prozornim dvokomponentnim lakom, nato pa jo je zaradi večje trdnosti prekril še s stekleno tkanino, prepojeno z epoksidno smolo. Zdaj je trup letala spet v krem in modri kombinaciji, kot je bilo v prvotni različici, notranjost je mat modre barve, vsi kovinski deli pa so svetlo zeleni. Vsi stekleni deli kabine so narejeni na novo, pokrov pa je ostal od prej.

Branko Bunderla pred obnovljenim trupom Libisa 180 pred montažo kril (foto:arhiv  Branko Bunderla)
  Branko Bunderla pred obnovljenim trupom Libisa 180 pred montažo kril (foto: arhiv Branko Bunderla)

Po preselitvi trupa letala v delavnico Letalskega centra Maribor (20. aprila 2013) je prišla na vrsto obnova elektrosistema, gorivnega, vakuumskega in pitostatičnega sistema ter druge opreme. Povsem obnovljen je tudi motor. Za valje so poskrbeli pri uradnem nemškem kooperantu za motorje lycoming, nekaj manjkajočih delov pa je bilo treba kupiti v ZDA, kjer so obnovili tudi propeler.

Obnovljen Libis 180
  Obnovljen Libis 180

Prenovljeni libis 180 je danes tudi uradno poletel. Po zaslugi Branka Bunderle in prijateljev Jožeta Holcmana, Dejana Hebarja, Staša Graha, Matjaža Poštraka, Jožeta Lukaca, Boštjana Fidlerja, Simona Glinika, Davida Delibašiča in Andraža Rifla, ki so opravili izjemno delo, imamo ohranjen neprecenljivo pomemben del bogate slovenske letalske zgodovine. Manj razveseljivo je, da je v Sloveniji premalo ljudi, ki bi (po)skrbeli za domačo letalsko zapuščino. Morda se ne zavedajo njenega pomena ali pa nič ne storijo zato, ker nimajo ustrezne podpore ali razumevanja tistih, ki odločajo o dodelitvi denarnih sredstev ustanovam, katerih osrednja dejavnost je prav ohranjanje tehnične dediščine.

Libis 180
  Libis 180

Fotografije: Milan Korbar in arhiv Branka Bunderle