Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Turkish Airlines se je danes vrnil v Ljubljano

Oceni ta prispevek
(1 glas)
01 Jul 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Danes je po več kot treh mesecih prekinitve letenja povezavo med Ljubljano in Istanbulom ponovno vzpostavil turški letalski prevoznik Turkish Airlines. V juliju in avgustu bo potnikom ponujal štiri lete tedensko, ob ponedeljkih, sredah, petkih in nedeljah. Turška letalska družba je tako sedmi redni letalski prevoznik, ki se je po epidemiji vrnil z leti na ljubljansko letališče.

Od 1. julija naprej so potnikom z Brnika na voljo tudi redni leti v Istanbul in od tam dalje tudi po vsej Turčiji in svetu. V juliju in avgustu bo turški prevoznik v Ljubljano letel štirikrat tedensko, ob ponedeljkih in petkih z večernim odhodom ob 19:55 ter ob sredah in nedeljah z dopoldanskim odhodom ob 9:55. Število tedenskih letov je turški prevoznik pripravljen povečati v kolikor se bo povpraševanje zadostno, kar je pa v veliki meri odvisno predvsem od Slovenije, katera še vedno zahteva obvezno karanteno za vse prihode iz tretjih držav, razen morebitnih izjem, kljub temu, da ima Turčija primerljivo epidemiološko sliko, kot Slovenija. Turčija ima odprte meje in nima omejitev ob prihodu k njim. Prvi let je bil izveden s 132-sedežnim letalom Airbus A319, kapaciteta na ostalih letih pa se bo sproti prilagajala.Lete v Istanbul lahko potniki rezervirajo na spletni strani prevoznika že za 99 evrov. Promocijske cene letov so na voljo tudi za druge turške destinacije (Antalija, Izmir, Bodrum, Dalaman, Ankara, Kayseri, Nevsehir) po ceni 170 evrov. Promocijske cene so na voljo na letih iz Ljubljane do konec marca 2021. Karte so od danes dalje že na voljo preko spletne strani Turkish Airlinesa, njihove mobilne aplikacije ali preko klicnega centra.


Preventivni ukrepi med potovanjem s Turkish Airlinesom

Turški letalski prevoznik je eden izmed letalskih prevoznikov, ki je sprejel in vpeljal veliko preventivnih ukrepov v vseh fazah potovanja. Tako je potnikom pred odhodom na voljo spletna prijava na let, prijava na let preko mobilne aplikacije ali na posebnih ”kioskih” na istanbulskem letališču, ki omogočajo brezkontaktno prijavo na let z vpisom rezervacijske kode ali s skeniranjem potnega lista. Ob prihodu na letališče se vsem potnikom brezkontaktno izmeri telesna temperatura, obvezno je razkuževanje rok ter pravilna uporaba zaščitnih mask. Nošnja zaščitnih mask in zagotavljanje fizične razdalje 1.5 metra, je obvezna ves čas potovanja. Priporočen prihod na letališče je vsaj tri ure pred predvidenim odhodom letala, prijava na let se za mednarodne lete zapira 75 minut pred predvidenim odhodom letala. 

Prvo pristanek letala Turkish Airlines na Brniku po več kot treh meecih
Prvo pristanek letala Turkish Airlines na Brniku po več kot treh meecih

 

Od sedaj so vpeljali tudi nove pogoje vnosa ročne prtljage na letalo. Manjši potovalni kovčki, ki so bili popularni pred pandemijo, niso več dovoljeni za vnos na letalo kot ročna prtljaga, s seboj imajo potniki lahko le manjše torbe in nahrbtnike v maksimalnih merah 40x30x15cm ter teže do štiri kilograme. Le ta more biti v letalu odložena pod sedež v predhodni vrsti. Uporaba stropnih odlagalnih površin na letalu, ni več dovoljena. Vsa ostala prtljaga more biti oddana, ter jo potnik prejme na končni destinaciji. Vkrcanje na letalo poteka po t.i. conah, kjer se najprej vkrcajo potniki v zadnjih vrstah, sledijo potniki s sedeži v začetnih vrstah. Ob vkrcanju se potnikom še enkrat brezkontaktno izmeri telesna temperature, vsak potnik pa ob vstopu na letalo s strani kabinskega osebja prevzame higienski paket zaščitne opreme, ki vsebuje zaščitne maske ter antiseptične krpice, na daljših letih pa tudi ročno razkužilo. Pri prevozniku svetujejo, da vsak potnik menja zaščitno masko tekom potovanja na vsaj štiri ure.

Higienski paket, ki ga prejme vsak potnik ob vstopu na letalo
Higienski paket, ki ga prejme vsak potnik ob vstopu na letalo

 

Med letom je se zrak v potniški kabini kompletno menja in prečisti vsake tri minute, kar omogočajo t.i. HEPA filtri. Na vsakem letu je po novem prisoten usposobljen t.i. higienski ekspert, ki po vsakem obisku potnika na stranišču, le tega razkuži ter skrbi še za ostalo higieno in opozarja na zagotavljanje fizične razdalje med potniki ter potniki in posadko, ves čas na letalu. Med letom niso več na voljo vzglavniki, med tem ko so odeje na voljo le še na letih daljših od štiri ure. Prav tako ni več na voljo klasične postrežbe hrane, na letih do dve ure je na voljo le steklenica vode, na daljših letih pa ustrezno pakirani prehranski obroki. Po prihodu na končno destinacijo, se izkrcavanje izvaja ob fizični razdalji ter po t.i. conah, tako da najprej z izkrcavanjem pričnejo potniki v sprednjih vrstah, kasneje pa še ostali. Po vsakem pristanku in pred vkrcanjem je vsako letalo temeljito prečiščeno, ob vsaki vrnitvi na katerega od baznih letališč, pa tudi razkuženo.


Koledar objav

« Avgust 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31