Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Airbus A380 še ni (povsem) odpisan

Oceni ta prispevek
(1 glas)
08 Jul 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Največje potniško letalo na svetu, vendarle še nebo šel povsem v pozabo. Letalski prevoznik Emirates, največji operator letal Airbus A380 na svetu, je najavil vrnitev letala na redne lete od prihodnjega tedna dalje medtem ko je portugalska družba Hi Fly prekonfigurirala enega velikana v tovorno različico.

Potniki Emiratesa bodo ponovno lahko leteli z največjim potniškim letalom na svetu od 15. julija dalje na dve destinaciji v Evropi, torej iz Dubaja v London, na letališče Heathrow in v Pariz, letališče Charles de Gaulle. Letala Airbus A380 je Emirates prizemljil marca letos. 

Emirates je najavil, da bo od 15. julija začel leteti tudi na nam ”bližnji” Munchen in sicer z manjšim letalom Boeing 777-300ER, letov v Zagreb zaenkrat še nimajo v planu.

Izvršni direktor Emiratesa, Adel Al Redha, je ob tem povedal: ”Letalo A380 je še vedno zelo priljubljeno letalo med našimi potniki in nudi vrsto edinstvenih potovalnih izkušenj. Presrečni smo, da bodo naši potniki lahko na letih proti Londonu in Parizu ponovno leteli na največjem potniškem letalu na svetu. Ob predvidenem dovolj velikemu povpraševanju, bomo Airbuse A380 dodajali še na preostale destinacije znotraj naše mreže.”

 

Oblasti so Dubaj ponovno odprle za turiste z včerajšnjim dnem. V Dubaj lahko priletijo turisti tudi iz Evropske unije, za vstop brez karantene morajo s sabo imeti negativen test na Covid-19, izdan manj kot štiri dni od željenega časa vstopa v Združene arabske emirate. V kolikor kateri izmed turistov nima tega testa s sabo, ga lahko opravi na letališču ob prihodu, na rezultat pa počakati v osamitvi. Če je test negativen, lahko vstopijo v državo brez karantene.

 

Burj Khalifa v Dubaju
Burj Khalifa v Dubaju

 

Emirates bo v juliju opravljal neposredne lete na 52 svojih destinacij v svoji mreži letov.

 

Portugalci predstavili tovorno verzijo Airbusa A380

Portugalski ACMI letalski prevoznik Hi Fly je opravil rekonfiguracijo prvega Airbus A380 v tovorno različico. Odstranili so praktično vse sedeže v ekonomskem razredu ter tako pridobili dodatnih 300 kubičnih metrov prostora, skupaj lahko sedaj natovorijo za skoraj 60 ton tovora. V potniški kabini bodo lahko zaradi tehničnih omejitev nalagali samo kartonaste škatle. Sedaj je lahko v ”nekdanjo potniško kabino” naloženih kar 5080 škatel dimenzije 40x40x30cm ali 288 škatel dimenzij 60x50x20cm.

Izgled potniške kabine Airbusa A380 po rekonfiguraciji za prevoz tovora
Izgled potniške kabine Airbusa A380 po rekonfiguraciji za prevoz tovora

 

Kljub temu, da Airbus A380 ni primeren za klasične tovorne lete, je lepo videt, da so Portugalci našli začasno rešitev ter bo ”Super Jumbo” zopet viden na nebu tern a letališčih po svetu. Večina letalskih družb, ki imajo v svoji floti letala Airbus A380 so se le tem zaenkrat začasno odpovedale ter jih za daljši čas prizeljile. Po zadnjih podatkih v Lufthansa Technik pripravljajo še enega Airbusa A380 v tovorni različici, niso pa še izdali za katero letalsko družbo. 

 

Foto: Emirates in Hi Fly

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Maj 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31