Natisni to stran

Aeroflot in Windrose prestavila začetek letov v Ljubljano

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
06 Avg 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Ruski nacionalni letalski prevoznik in član združenja SkyTeam, Aeroflot, je še za dodaten mesec dni prestavil ponovni začetek letov med Moskvo in Ljubljano.

Prevoznik je iz prodaje umaknil letalske vozovnice za lete v Ljubljano do vključno 15. septembra 2020 ter po novem predvideva ponoven začetek mesec dni in pol po tem, ko so pred dnevi ponovno začeli z zelo okrnjenimi mednarodnimi rednimi potniškimi leti.

Pandemija, ki je Rusijo zajela nekoliko kasneje kot Evropo, je možnost potovanj iz in v Rusijo pripeljala skoraj na točko nič. Še sedaj, ko je epidemiološko stanje v državi nekoliko boljše, je Rusija precej zaprta za vstop tujih državljanov. Le ti za vstop potrebujejo posebna dovoljenja ruskih oblasti ter negativen PCR test, izdana ruska viza ne zadostuje. Ruske oblasti vstop v državo v tem trenutku dovolijo le svojim državljanom in tujcem, kateri imajo urejeno dovoljenje za prebivanje v Rusiji ter državljanom Velike Britanije, Švice, Tanzanije in Turčije, v kolikor le ti pridejo (neposredno) iz svojih držav (podatki povzeti s strani Mednarodnega združenja za zračni transport - IATA). Mednarodne lete so pred dnevi tako vzpostavili samo med Moskvo in Londonom (15x tedensko), Moskvo in Istanbulom (21x tedensko) ter med Moskvo in Antalijo (14x tedensko, od sredine avgusta 21x tedensko), kjer je potovanje med državama manj restriktivno.

V Sloveniji je Rusija na rdečem seznamu, kar pomeni, da vsak ki pride iz Rusije, mora v 14-dnevno karanteno, razen redkih izjem, zato je preložitev letov Aeroflota pričakovana odločitev. Kdaj lahko pričakujemo ponovno neposredne lete med slovensko in rusko prestolnico je težko reči, morda pred zimskim voznim redom sploh ne.

Spomnimo, lani je med Slovenijo in Rusijo na rednih letih potovalo več kot 75 tisoč potnikov, kar je bilo za 50.3 odstotka več kot leta 2018. Povprečna zasedenost letal (večina letov je bila opravljenih z letali Airbus A320) je bila nekaj čez 69 odstotkov s povprečno skoraj 100 potniki na vsakem letu Aeroflota med Ljubljano in Moskvo. Sicer pa je ruski prevoznik lani v mreži svojih letov prepeljal 37.2 milijona potnikov, celoten koncern Aeroflot Group (vključuje še letalski družbi Pobeda in Rossiya) pa 60.7 milijona potnikov). Po letalskih nagradah organizacije Skytrax, Aeroflot drži primat med prevozniki v Vzhodni Evropi že osem let. V letalstvu pa je poznan tudi kot eden najbolj točnih letalskih prevoznikov na svetu in ena najmočnejših blagovnih znamk na svetu.

Koncern Aeroflot je pred kratkim objavil tudi posodobljeno strategijo razvoja do leta 2028. V njej omenjejo, da želijo v letu 2028 prepeljati 130 milijonov potnikov, flota pa se bo iz sedanjih 241 letal predvidoma povečala na 600 letal, od katerih jih bo 235 izdelanih v Rusiji (trenutno imajo v svoji floti 54 ruskih letal Sukhoi Superjet 100). V strategiji poudarjajo osredotočanje na dolge interkontinentalne povezave. Glavni izvršni direktor Aeroflota, gospod Vitaly Saveliev, je strategijo imenoval 30/30: ”Rast števila potnikov za 30 milijonov in znižanje povprečne cene letalskih vozovnic v ekonomskem razredu v Rusiji za 30 odstotkov. Zadali smo si zelo ambiciozen cilj, ampak verjamem da ga lahko dosežemo in postavilo skupino Aeroflot Group med deset največjih globalnih letalskih koncernov.”

Tudi ukrajinski Windrose prestavil začetek letov v Kijev

Ukrajinski letalski prevoznik Windrose Airlines, ki v letošnjem poletnem voznem redu želi vzpostaviti redno letalsko povezavo med Ljubljano in Kijevom, je zaradi podobnih razlogov kot ruski Aeroflot, zaenkrat prestavil začetek letov na sredino septembra. Ukrajinci želijo slovensko in ukrajinsko prestolnico povezati ponovno po jeseni 2018, ko je z leti med mestoma prenehala Adria Airways. Napovedujejo lete dvakrat tedensko, ob četrtkih in nedeljah, do konca poletnega voznega reda, medtem ko za zimski vozni red predvidevajo tri lete tedensko, ob torkih, četrtkih in nedeljah. Na letih so predvidena letala Embraer E-145. Trenutno je prvi let iz Kijeva najavljen za 17. september 2020. 

Windrose je pred leti opravljal zimske čarter lete v Mariboru
Windrose je pred leti opravljal zimske čarter lete v Mariboru