Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Prvi vladni Airbus A350 za Nemčijo

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
24 Avg 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Lufthansa Technik AG je predala prvega od treh novih Airbusov A350-900 nemški vojski. Letalo bo po certifikaciji v vojaške register nosilo registracijo 10+03. V letu 2021 prejmejo še dodatni dve letali.

”Za nabavo tega tipa letala smo se odločili zgolj eno leto pol nazaj, zato smo zelo ponosni na zgledno sodelovanje vseh, ki so pripomogli, da lahko danes dodajamo novo vladno letalo v svojo floto. Novo letalo, ki se ponaša 25 odstotno nižjo porabo goriva napram primerljivim letalom starejših generacij, bo zagotovilo globalno mobilnost naše države ter odlične možnosti za delo,” je ob sprejetju letala dejala zvezna ministrica za obrambo, gospa Annegret Kramp-Karrenbauer. Ob tem je še dodala: ”Z dodatnima dvema letaloma Airbus A350, ki še prihajata, zagotavljamo pričakovano mobilnost industrijskega naroda, kot je Nemčija.”

 

Letalo, ki je še vedno v civilnem registru letal (reg. oznake D-AGAF), je k Lufthansi Technik v Hamburg prispelo v začetku maja letos. V tem času je bilo opremljemo s posebno prehodno kabino za politične/vladne operacije. Kabino sestavljejo pisarniški in konferenčni prostori, ki jih spremlja večnamenski bivalni prostor. Preostali prostori s sedeži poslovnega in premium-ekonomskega razreda so namenjeni preostalič članom delegacije, ki so še prisotne na letalu. Ostali dve letali Airbus A350 (reg. 10+01, 10+02), ki sta trenutno še v Airbusovih tovarnah na sestavljanju, bosta opremljeni s popolno konfiguracijo za namene vladnih letov prihodnje leto, prav tako pa bodo prehodno kabino na prvem letalu zamenjali pred vpeljavo v redne vladne operacije s posebno konfiguracijo po naročilu nemških oblasti. Nova letala bi naj postopoma nadomestila dve vladni letali Airbus A340-300, ki jih v tem trenutku še uporablja nemška oblast za daljše protokolarne poti.

Omenjeni Airbus A350 je prvo vladno letalo tega tipa na svetu ter prvi Airbus A350, kateri ne bo uporabljen v komercialnem letalskem prometu. Poimenovano bo po pokojnem politiku Kurtu Schumacherju.

 

Negativni učinki pandemije so povzročili krajšo zamudo v dobavnih verigah za dostavo letala 10+03 nemški vojski. Dostava se bo tako izvedla v prihodnjih tednih, ko bodo letalo ter posadke prejele vojaške certifikate in bodo pripravljeni za vpeljavo letala v redne operacije Zveznega ministrstva za obrambo. Pri šolanju posadk bodo sodelovali tudi inštruktorji Lufthanse Technik.

Fotografije: Lufthansa Technik


Koledar objav

« Februar 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28