Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Gorska reševalna zveza in Slovenska vojska izvedli vajo reševanja v gorah

Oceni ta prispevek
(1 glas)
03 Sep 20
Napisal vir: MORS
Objavljeno v Novice

Minister za obrambo mag. Matej Tonin si je danes na gradu Kamen v Begunjah na Gorenjskem ogledal prikazno vajo reševanja v gorah s pomočjo helikopterja, ki sta jo izvedli Gorska reševalna zveza Slovenije (GRZS) in Slovenska vojska. Vajo, na kateri so prikazali najtežje oblike reševanja, so si ogledali tudi generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But, republiški poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Janez Rozman in predsednik Komisije za letalsko reševanje GRZS Toni Smolej.

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je ob ogledu vaje dejal, da se intervencije v gorskem svetu s helikopterji povečujejo. Ob tem se je gorskim reševalcem, letalcem, pripadnikom Slovenske vojske in drugim, ki sodelujejo pri tej obliki reševanj, zahvalil za njihovo delo. »Naša gorska reševalna služba je ena od najboljših na svetu in tudi naši letalci Slovenske vojske, ki pri tem pomagajo, so zelo izkušeni in dobro usposobljeni,« je povedal in dodal, da se je delovna kobilica ­ helikopter bell 412, Slovenska vojska jih ima osem, izkazal kot najbolj primeren helikopter za reševanje v slovenskih razmerah. »Na MO imamo načrt, da bomo z investicijo približno 15 milijonov evrov te helikopterje nadgradili in jim za približno 20 let podaljšali življenjsko dobo,« je pojasnil mag. Tonin. Da bomo lahko čim več helikopterjev bell 412 namenili za gorsko reševanje, moramo poskrbeti za Slovensko vojsko oziroma izvajanje drugih njenih nalog, »zato upam, da bo sprejet zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski, s katerim nameravamo kupiti dva helikopterja cougar, ki bosta namenjena vojaškim nalogam in gašenju požarov v naravi.« Po oceni ministra mag. Tonina je sistem gorskega reševanja v Sloveniji zanimiva in uspešna kombinacija profesionalizma in prostovoljstva, podobno kot na področju gasilstva. Dejal, je, da nameravamo ta sistem krepiti tudi v prihodnosti, več pa vložiti v tehniko, opremljanje in usposabljanje vseh, ki so vključeni v gorsko reševanje. Ob tem je predstavil tudi možnost, da bi ministrstvo skupaj z gorsko in planinsko zvezo ter zavarovalnicami pripravilo sistem zavarovanja, po katerem bi si planinci s plačilom premije v višini desetih evrov zagotovili helikoptersko gorsko reševanje. S tem bi, kot je poudaril obrambni minister, ob primernem obsegu zavarovanj pomembno finančno razbremenili Slovensko vojsko.

Toni Smolej, Janez Rozman in minister Matej Tonin
 Toni Smolej, Janez Rozman in minister Matej Tonin

Predsednik Komisije za letalsko reševanje GRZS Toni Smolej je pojasnil, da gorski reševalci letno v povprečju opravijo več kot 600 akcij, od tega 320 helikopterskih. Reševalcev letalcev je v Sloveniji 40, zdravnikov, ki so usposobljeni za takšno delo, pa 17. Poudaril je, da so tudi v primerjavi s tujino posadke vrhunske in lahko delujejo v vsakršnih vremenskih pogojih. »Želimo si, da ta nivo obdržimo, da usposabljamo letalce in jih dobro opremljamo,« je še dejal Smolej.

Letošnja sezona je zaradi epidemije covida-19 precej specifična. Tako se je zmanjšalo število zahtevnih reševanj alpinistov iz sten, povečalo pa število reševanj onemoglih ali neustrezno opremljenih planincev. Letos zato pri reševanju s helikopterjem pogosto uporabljajo trikotni sedež, postopek reševanja z njim pa so prikazali tudi na vaji. Poleg tega so prikazali reševanje ponesrečenca s helikoptersko vrečo in primera stenskega reševanja alpinista s teleskopsko polico in brez nje.

Dežurne helikopterske posadke Slovenske vojske, so avgusta poletele na pomoč kar 82-krat, od tega 27-krat na pomoč v gore, 47-krat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč in 8-krat za prevoz inkubatorja. Pri tem so prepeljale 83 poškodovanih ali obolelih in skupaj naletele 93 ur.

Tako so dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske letos poletele na pomoč že 441-krat, od tega so 97-krat posredovale pri reševanju v gorah, 304-krat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, 37-krat za prevoz inkubatorja in 3-krat sodelovale pri gašenju požara. Pri tem so prepeljale 455 poškodovanih ali obolelih oseb, na pogorišče odvrgle okoli 75 000 litrov vode in skupaj naletele 535 ur.

V enakem obdobju (jan. - avg.) zadnjih šestih let so helikopterske posadke SV posredovale;

2020 - 441-krat, prepeljale 455 poškodovanih ali obolelih in naletele 535 ur,

2019 - 551-krat, prepeljale 581 poškodovanih ali obolelih in naletele 643 ur,

2018 - 419-krat, prepeljale 436 poškodovanih ali obolelih in naletele 483 ur,

2017 - 360-krat, prepeljale 357 poškodovanih ali obolelih in naletele 450 ur,

2016 - 263-krat, prepeljale 290 poškodovanih ali obolelih in naletele 398 ur,

2015 - 159-krat, prepeljale 180 poškodovanih ali obolelih in naletele 190 ur.

 


Koledar objav

« Avgust 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31