Natisni to stran

Airbusovi helikopterji v pomoč ameriški NASI

Oceni ta prispevek
(1 glas)
02 Okt 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Airbus je pred dnevi dostavil dva nova helikopterja H135 Nacionalni zrakoplovni in vesoljski upravi oziroma bolj znani pod imenom NASA. Z najnovejšimi tehnološkimi rešitvami v njihovih helikopterjih, Airbus daje podporo in ter omogoča podprt nadaljni razvoj na področju vesoljske industrije.

Helikopterji bodo bazirani v Nasinem vesoljskem centru Kennedy na Floridi in bodo namenjeni za različne naloge, vključno z varovanjem iz zraka v času izstrelitev raket, za urgentne zdravstvene prelete, raziskave in za transport predstavnikov Nase. 

Dostava tretjega helikopterja H135 sledi v začetku prihodnjega leta.

V oktobru bo eden izmed Airbusovih helikopterjev H135 popeljal člane vesoljske odprave SpaceX na raketno izstrelišče, od koder bodo odleteli na šest-mesečno misijo na mednarodno vesoljsko postajo. Helikopterji bodo v podporo tudi pri pripravi projekta Artemis, planirano ekspedicijo za pristanek prve ženske in drugega moškega na luni leta 2024.

Airbus in NASA sta pred kratkim podpisala 15 milijonov dolarjev vredno 10-letno pogodbo s katero bo osebje Airbus Helicopters Inc. v polno podporo celotni floti helikopterjev H135 pri NASI, vključno z vzdrževanjem in letalskimi operacijami z dvema pilotoma, dvema mehanikoma in enim programskim menedžerjem, ki bo baziran v Kennedy-jevem vesoljskem centru za namene koordinacije.

Airbus Helicopters Inc. je vodilni dobavitelj helikopterjev v Združenih državah Amerike že zadnjih 50 let, s helikopterji H135 pa po vsem svetu leti že skoraj 300 različnih operaterjev. 

 

Norveški reševalci prvi z novo verzijo helikopterja H145

Airbus je konec septembra dostavil prvi 5-kraki helikopter H145 norveški fundaciji za helikoptersko reševanj, s katerim so Norvežani še dodatno razširili floto helikopterjev za pomoč in reševanje. Nova verzija najbolje prodajanega Airbusovega helikopterja H145 s petimi kraki na glavnem rotorju omogoča prelete z do 150 kilogrami več uporabnega tovora, kot pri različici s štirimi kraki, kar omogoča večjo udobnost, preprostost in povezljivost. Skupna maksimalna teža uporabnega tovora (posadka, medicinsko osebje, bolniki, medicinske aparature in ostalo) je lahko sedaj kar 1905 kilogramov.

Evropska agencija za varnost v letalskem prometu (EASA) je izdala dovoljenje za to verzijo helikopterja junija letos, medtem ko potrditev ameriških letalskih oblasti pričakujejo v kratkem. Certifikacija vojaške verzije 5-krakega helikopterja H145 je  planirana za prihodnje leto.

Norveška je začela s helikopterskim reševanjem že daljnega leta 1978, ko so od Nemčije najeli helikopter BO105. Danes norveška helikopterska enota za reševanje obsega 13 baz po vsej Norveški ter 4 baze na Danskem. Flota je sestavljena iz reševalnih helikopterjev H135 in H145.

Fotografije: Airbus Helicopters Inc.