Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Oktober na Brniku: Air Serbia dodaja, Air France zmanjšuje, Trade Air še z nekaj čarterji

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
04 Okt 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Zadnji ”poletni” mesec bo na Brniku napram ostalim predhodnim še nekoliko bolj okrnjen. Razen Air Serbie, ki bo dodala eno tedensko rotacijo, bodo ostali prevozniki, ki so še ostali, ohranili število tedenskih letov ali pa število le teh še zmanjšali. Trade Air bo še opravil nekaj čarterjev v Grčijo ter enkratnega na Portugalsko konec meseca.

Začnimo z dobro novico. Po tem, ko se je epidemiološka slika v Srbiji izjemno izboljšala so pri njihovem letalskem prevozniku Air Serbia zaznali povečano zanimanje, zato s prihodnjim tednom dodajajo še eno tedensko rotacijo, ob sredah zjutraj. Skupaj bo tako srbski prevoznik do konec poletnega voznega reda med Ljubljano in Beogradom letel petkrat tedensko, ob ponedeljkih, sredah, četrtkih, petkih in nedeljah. Ob ponedeljkih, sredah in četrtkih bo let dopoldanski, ostale dneve pa večerni.

Nemška Lufthansa za preostanek oktobra ne bo vrnila torkovega večernega leta iz Frankfurta v Ljubljano ter jutranjega ob sredah na povratnem letu. Vrnitev te rotacije na vozni red je bila predvidena od torka 6. oktobra dalje, po tem ko so ta let Nemci ukinili sredi poletja. Nemški prevoznik bo tako do konec poletnega voznega reda 2020 iz Ljubljane letel predvidoma 11-krat tedensko.

Francoski prevoznik Air France, ki je za oktober predvideval povečanje števila tedenskih letov še s tremi popoldanskimi odhodi, je to možnost opustil, še več, prišlo je do več odpovedi. Francozi so že v septembru odpovedali selektivne lete, v oktobru pa so te odpovedi še bolj drastične in tako bodo do konec poletnega voznega reda v Ljubljano predvidoma letili le še ob določenih dnevih. Za oktober so odpovedali vse lete ob torkih, sredah in nedeljah (razen 04. oktober) ter še nekaj letov ob četrtkih in petkih. V povprečju so predvideni zgolj še samo trije leti na teden v oktobru.

Turkish Airlines ohranja do konec poletnega voznega reda tri lete tedensko, ob ponedeljkih ter petkih zjutraj in sredah zvečer. Razveseljivo glede turškega prevoznika je to, da omogoča vsem svojim potnikom, ki imajo čas prestopanja v Istanbulu vsaj nekaj ur, da opravijo PCR test kar na letališču ter rezultat le tega dobijo v le nekaj urah. Omenjene teste od sedaj priznava tudi Slovenija, cena posameznega testa pa znaša manj kot 30 evrov, kar je napram ceni samoplačniškega testa v Sloveniji, precej ceneje in zelo sprejemljivo. Turčija in ostale svetovne destinacije so ob tej spremembi pravil na meji postale veliko bolj dostopnejše, kot pa še pred časom, ko je iz večine držav bila obvezna karantena, razen za izjeme.

Montenegro Airlines tudi za oktober predvideva le en let tedensko med Ljubljano in Podgorico, ob nedeljah zvečer. Pri črnogorskem prevozniku so pričakovali, da se bo situacija pri njih izboljšala podobno hitro, kot pri Srbih, vendar se žal ni ter je bila obvezna karantena. Sedaj je tudi za prihod iz Črne Gore dovolj negativen test, narejen bodisi v Črni Gori, bodisi po prihodu, v Sloveniji.

Britanski easyJet, kljub zelo skromnemi zasedenosti letal ohranja zaenkrat še vztraja pri dveh letih tedensko, ob ponedeljkih in petkih, med Ljubljano in letališčem Gatwick v Londonu. Nameravali so dodati tretji let ob nedeljah, vendar so lete preklicali.

Trade Air ohranja omejeno število čarterskih letov iz Ljubljane

Hrvaški letalski prevoznik Trade Air, bo še v oktobru opravljal omejeno število čarterskih letov na dva grška otoka ter tudi enkraten čarter na Portugalsko. Čarterji na oba grška otoka, Kreto in Rodos, se bodo od prihodnjega konca tedna izvajali ob sobotah. Po vseh verjetnosti bo šlo za vezan let, kjer bodo iz Ljubljane skupaj odleteli potniki za oba otoka. Z leti na ta dva grška otoka bodo prenehali predvidoma po ”Krompirjevih počitnicah” dokler je v Grčiji še dovolj toplo za poletni oddih. Za čas jesenskih počitnic pa pri Turistični agenciji Palma organizirajo tudi posebni čarterski let iz Ljubljane na portugalski otok Madeira, letališče Funchal Christiano Ronaldo (FNC/LPMA). Odhod iz Brnika je predviden za nedeljo 25. oktober, vrnitev v Ljubljano pa v petek 30. oktobra v večernih urah. Celoten let v eno smer traja predvidoma štiri ure. Točni časi odhodov še niso znani. Iz Palme so nam še sporočili, da v kolikor bo zanimanje za ta enkraten čarter dovolj veliko, bi lahko s tovrstnimi leti nadaljevali tudi v prihodnosti.

Letalo Trade Air-a, Airbus A320 (reg. oznak 9A-BTH), bi naj med tedenskimi čarterji ostalo parkirano v Ljubljani, kakor je bila praksa že tekom letošnjega poletnega voznega reda. V koliko bo prevoznik prejel zahtevek za izvajanje izrednega čarterja iz katerega od drugih evropskih letališč ali zahtevo za izvajanje ACMI leta, bodo glede na razpoložljivost flote, opravili prelet na to letališče. Trade Air namreč zelo dobro sodeluje z različnimi nogometnimi ekipami, ki tekmujejo v evropskih pokalih ter s klubi v italjanskem državnem prvenstvu. V letošnji jeseni so opravili med drugim dva čarterska leta tudi za dva slovenska kluba, nogometaše Celja so peljali v Budimpešto in Yerevan, opravili pa so tudi čarterski let za nogometaše Mure iz Maribora v Budimpešto. Na področju ACMI letov so v zadnjem času opravili več letov za grško družbo Air Mediterranean.

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« April 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30