Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Ljubljana pozimi brez nizkocenovnika? Odhaja še easyJet!

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
05 Okt 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Prihajajoči se zimski vozni red na ljubljanskem letališču bo kot kaže le še bleda senca lanskoletnega po tem, ko se na dnevni bazi podatki spreminjajo, žal na slabše. Po tem, ko sta z leti v septembru prenehala Wizzair in Transavia ter ko je z leti v Berlin pretekli teden zaključil easyJet, britanski prevoznik že sedaj odpoveduje vse lete iz Ljubljane v London za začetek zimskega voznega reda do sredine decembra.

Kot smo že pisali pred kratkim, se madžarski Wizzair ne namerava vrniti v Ljubljano pred pomladjo 2021, ko bi naj obnovil lete med Brnikom in letališčem Bruselj Charleroi. Nizozemska Transavia je lete iz Amsterdama prekinila že 13. septembra, se nameravala vrniti z začetkom zimskega voznega reda, zadnjo nedeljo v oktobru, amapk žal temu ne bo tako. Nizozemski prevoznik je že iz prodaje umaknil vse lete v Ljubljano do sredine decembra 2020. Prvi let je trenutno predviden za četrtek 17. decembra zvečer, ampak se še tudi to lahko prestavi. easyJet, ki je trenutno edini nizkocenovni letalski prevoznik prisoten na slovenskem trgu, še zagotavlja dva leta tedensko med Ljubljano in Londonom, medtem ko je s tedenskimi leti v Berlin zaključil preteklo nedeljo. Prvi naslednji let britanskega prevoznika iz Ljubljane v Berlin je predviden za 28. marec, torej že v poletnem voznem redu 2021.

Leti bi se naj izvajali trikrat tedensko, torek, četrtek in nedelja. Na londonski Gatwick zaenkrat še nameravajo ohraniti lete do konec poletnega voznega reda (ob ponedeljkih in petkih), za mesec november in prvi del decembra pa so vse lete med Ljubljano in Londonom odpovedali. Prvi let easyJet-a v zimskem voznem redu v London je po trenutnih podatkih predviden za 11. december 2020 in sicer na letališče London Luton. Od tam britanski nizkocenovnik v Ljubljano še ni letel. Lete iz Lutona so načrtovali začeti v letošnjem poletnem voznem redu, ampak zaradi pandemije do letov ni prišlo. Med tem je easyJet še zaprl bazo na Stanstedu, od koder so pred pandemijo leteli na dnevni bazi. Prvi let iz Gatwicka v zimskem voznem redu je trenutno predviden za četrtek 17. december, če bo do tega prišlo.

Naj dodamo, da so v letu 2019 nizkocenovni letalski prevozniki na letih v Bruselj Charleroi, v Berlin Tegen/Schoenefeld, na londonska letališča Luton/Stansted/Gatwick prepeljali skoraj 300 tisoč potnikov, medtem ko je sta Transavia in Adria Airways skupaj iz in v Amsterdam prepeljali več kot 95 tisoč potnikov. Letošnja številka bo zaradi vseh odpovedi, bistveno nižja. V kolikor pogledamo nekoliko podrobneje za mesec november 2019, ko se je iz Ljubljane z nizkocenovci letelo v Berlin in Amsterdam ter na Gatwick in Stansted, ter primerjamo neposredno izgubo potnikov na teh linijah, vidimo, da bo padec za nekaj manj kot 14 tisoč potnikov. Novembra 2018, ko se je poleg Charleroi-ja (Wizzair), Berlina (easyJet), Amsterdama (Transavia + Adria Airways), Gatwicka (easyJet) in Stansteda (easyJet) letelo še na London Luton (Wizzair), pa je padec še hujši. V tistem mesecu je na omenjenih linijah letelo skupaj dobrih 24 tisoč potnikov, samo na tri londonska letališča okoli 15.500.

1 komentar

  • Komentiraj povezavo Samborac46 Ponedeljek, 05 Oktober 2020 09:28 objavil Samborac46

    Odlično, kot so obljubili politiki - trg se bo sam uredil. In očitno se ureja. Ker nacionalni prevoznik ne pride v poštev.

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Oktober 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31