Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Na Brniku pristal prvi Pilatus PC-12NG v tovorni verziji

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
06 Okt 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Na Brniku je prvič pristalo manjše turbopropelersko letalo, ki je napram ostalih malo posebno, oziroma je bilo v nečem prvo, to mu daje manjšo posebnost, ki jo je vredno omeniti. Gre za prvo letalo Pilatus PC-12NG, ki je bilo spremenjeno iz potniške VIP verzije v popolno tovorno različico in priznano s strani Evropske agencije za varnost v letalskem prometu (EASA). 

Podatki o letalu: 

Registrska oznaka: OH-ZRH

Tip: Pilatus PC12/47e NG

Leto proizvodnje: 2008

Operator: Global Airlift Solutions

AOC: Finski AOC.082

Dolet: do 2500km

Potovalna hitrost: 280kts

Potovalna višina leta: med FL250 in FL280

Letalo lahko prepelje do štiri palete (120x80x110cm) tovora skupne mase ene tone. Doseg letala je do 2500 kilometrov, povprečna potovalna hitrost pa okoli 280 kts. Tovorni prostor je dolg 3.95m in širok 1.25m, skupne prostornine 4.5 kubičnega metra. Pri prevozniku izpostavljajo dve prednosti letala, velika tovorna vrata širine 1.35m in višine 1.32m ter možnost pristanka na manjših letališčih, tudi neasfaltiranih. S tem močno skrajšajo transport tovora do lokacij, ki niso v neposredni bližini mednarodnih letališč. V družbi Global Airlift Solutions ocenjujejo, da lahko pristanejo na do 60% več letališč, kot ostala turbopropelerska letala ob primerljivem tovoru. Primerljiva letala, ki opravljajo podobne tovorne lete z manjšo maso so še Dornier 228, Cessna F406 Caravan, Cessna 208 Caravan ter tudi Fairchild Swearingen Metroliner. Družba Global Airlift Solutions je za to letalo pridobila certifikat EASE, da lahko prevažajo tudi nevarno blago iz razreda 1, to so eksploziva ter iz razreda 7, kjer se nahajajo radioaktivne snovi. 

Vizija družbe Global Airlift Solutions je, da ustvarijo unikatno sfero flote in osebja, ki bo omogočila neposredno odzivanje na potrebe trga za posebne misije po hitrem prevozu blaga iz točke A do točke B. Te vrste prevozi so izjemno pogosti za namene avtomobilske industrije, kjer morebiten izostanek surovin v proizvodnji lahko povzroči ustavitev določenega dela proizvodnje, v najslabšem primeru tudi celotne tovarne, ter s tem enormne stroške. Zato imajo praktično vsi dobavitelji izdelane protokole kako morajo ukrepati v določenih situacijah težave z oskrbo materiala. V izrednih primerih, ko s cestnim prevozom ne bi mogli dovolj hitro zagotovit materiala v tovarni, se morejo poslužit urgentnih tovornih letov. V večini primerov so ti prevozi opravljeni z namenskimi tovornimi turbopropelerskimi letali primerljive velikosti Pilatusu PC-12, v kolikor pa le ti niso na voljo, pa tudi s poslovnimi ”jet” letali. Edina zahteva je, da ima operater dovoljenje za prevoz tovora v potniški kabini, ter ga za prevoz tudi zna ustrezno zavarovati. Njihovo letalo je opremljeno z dodatnim potniškim sedežem (opcijski lahko dodajo še enega), ki omogoča, da s tovorom potuje tudi predstavnik podjetja/naročnika/dobavitelja in s svojim znanjem na mikro nivoju še izboljša in pohitri celoten transport, še posebej na strani pridobivanja dovoljenj s strani uradnih institucij. 

Letalo je na ljubljansko letališče priletelo iz francoskega Lyon-a ter prepeljalo nekaj nujnega tovora, odletelo pa le kratek čas za tem prazno v Zadar. Po podatkih predstavnika operaterja, je šlo za tovor avtomobilske industrije. 

Fotografije: Global Airlift Solutions


Koledar objav

« Junij 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30