Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Boeing 737 MAX dobiva zeleno luč za letenje v Evropi

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
20 Okt 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Evropska agencija za varnost v letalskem prometu je končno dala zeleno luč za ponovno letenje letal tipa Boeing 737 MAX, po tem ko so septembra v Kanadi opravili več testnih letov, ki so zadovoljila zahteve agencije.

Letalo bo v kratkem ponovno certificirano za letenje v Evropski uniji po več mesečni prizemljitvi zaradi dveh nesreč tega letala oktobra 2018 (Lion Air) in marca 2019 (Ethiopian Airlines), v katerih je umrlo 346 oseb. EASA zaključuje s pripravo dokumentacije, ki bo tudi uradna podlaga za izdajo dovoljenja za ponovno letenje MAX-ov na evropskih letališčih. 

Aktualen NOTAM, ki prepoveduje letenje MAX-ov v slovenskem zračnem prostoru
Aktualen NOTAM, ki prepoveduje letenje MAX-ov v slovenskem zračnem prostoru

Po besedah odgovornega na EASI, gospoda Patricka Ky-a, se letalo zopet lahko vrne na komercialne lete v evropskem zračnem prostoru še pred koncem letošnjega leta, kajti varnost letala se po ponovnem pregledu šteje kot ”zadostna”. Zadostno, vendar ne popolno: EASA je Boeing še pozvala da more dodati delovanje sintetičnega senzorja, ki bo pomagal pilotom v kritičnih situacijah, katere bi lahko bile povezane s sedaj spremenjenim sistemom MCAS, katerega napaka je povzročila obe nesreči. Omenjeni senzor bo integriran v nove verzije letala, obvezno v prihajajočega Boeinga 737 MAX 10, kateri ne sme biti izdan operaterjem brez tega dodatnega senzorja, morejo pa ga prilagoditi ter vključiti še v vsa letala, ki so že izdelana in bodo kmalu začela ponovno leteti.

Boeing 737 MAX 10 bi se naj s popravki na trgu pojavil v letu 2022
Boeing 737 MAX 10 bi se naj s popravki na trgu pojavil v letu 2022

Potrditev EASE prihaja kljub temu, da Boeing še ni pripravil nadgradnje programske opreme kakor je zahtevala agencija po preiskavah, To bi lahko trajalo še tudi do dve leti, da bo ta nadgradnja pripravljena, vendar naj kljub temu ne bi imela vpliva na ponovno letenje MAX-ov pred posodobitvijo te programske opreme.

Boeing ni v prvi polovici leta prejel nobenega naročila za ta tip letala, avgusta pa so objavili, da jim je uspelo prodati dve letali 737 Max poljskemu prevozniku Enter Air. 

Ameriška Zvezna uprava a letalski promet (FAA), ki je Boeingov glavni regulator, še ni potrdila datuma, ko bi MAX-i zopet lahko leteli. Dokler  tega ne stori še FAA, letalo ne sme leteti v komercialnih operacijah, tudi v Evropi ne, kljub temu da mu je zeleno luč pred dnevi dala EASA.

Prvi recertifikacijski let je Boeing 737 MAX uspešno prestal že junija letos. 

American Airlines kljub še ne potrjeni odločitvi ameriškega regulatorja, najavlja letenje s temi letali med Miami-jem in New Yorkom med novoletnimi prazniki od 29. decembra dalje. 


Koledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31