Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

DHL uspešno krepi obseg tovora preko ljubljanskega letališča

Oceni ta prispevek
(7 glasov)
24 Okt 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Največje logistično podjetje ter globalni posrednik tovora in pošte na svetu, DHL Express, kljub novim okoliščinam zaradi pandemije v letošnjem letu operira z zelo dobrimi številkami oskrbljenega tovora na Brniku ter beleži dvomestno rast obsega prepeljanega tovora.

Njihova rumena letala Boeing 757, ki so prepoznavna po vsem svetu, so v zadnjem času na Brniku še redkost, kajti obseg tovora na letih v Ljubljano se je bistveno povečal, zato je omenjeno letalo redkeje na Brniku. V preteklosti je to letalo večinoma opravljalo lete iz Leipziga preko avstrijskega Linza (eno letalo za dve destinaciji), v zadnjem času pa je na tej povezavi sicer manjši Boeing 737 (odvisno od zahtevanih kapacitet varirajo tudi verzije B737-300/-400/-600), ampak brez postanka v Avstriji. Vsi prihodni jutranji leti so izvedeni kot neposreden let iz njihovega največjega evropskega vozlišča v Leipzigu, odhodni pa odvisno od zasedenosti, ponavadi preko katerega izmed srednje-evropskih letališč, najpogosteje preko Brescie ali Bergama. Razlog za spremembo tipa letala je povečan obseg pošiljk, zato je letalo Boeing 757 postalo premajhno za obe letališči hkrati, rešitev so našli v dveh letalih Boeing 737, za vsako destinacijo posebej. Zaradi velikosti flote s katero razpolaga DHL, jim le ta omogoča relativno enostavno prilagajanje trenutnim potrebam in optimizacijo poslovanja, količina prepeljanega tovora se že tradicionalno sezonsko spreminja. 

Oskrba letala Boeing 757 na ljubljanskem letališču
Oskrba letala Boeing 757 na ljubljanskem letališču

 

V začetku oktobra so nekoliko prilagodili svoj vozni red na letih v Ljubljano ter je tako zaradi optimizacije ponedeljkov prihod letala že okoli 2.ure zjutraj, prej je bil dobre tri ure kasneje (številka prihodnega leta je tudi spremenjena in je po novem BCS4850). Razlog za to je povečan obseg tovora, ki je namenjen v Ljubljano in se od petka čez dan in v noči na soboto ”nabere” v Leipzigu, ko v njihovem vozlišču pristanejo letala iz evropskih destinacij ter medcelinskih letov. Da optimizirajo delo, so ponedeljkove operacije premaknili v zgodnejše ure, kajti vse pošiljke morajo še po prihodu v Ljubljano raztovorit, presortirat ter odpremiti do končnih prejemnikov. Dodamo naj, da že med vikendom iz Leipziga na Brnik v njihovo logistično središče pripelje več tovornjakov z letalskimi kontejnerji. S tem zmanjšujejo pritisk povečanih volumnov ob ponedeljkih na končne destinacije, med katerimi je tudi Ljubljana. Če doseg Ljubljane s tovornjakom iz Leipziga ne bi bil izvedljiv v dveh dneh, bi morali za prevoz aktivirati kakšen dodaten let tekom vikenda, vendar ker je DHL izjemno strateško usmerjena družba, ki teži k zmanjševanju vplivov na okolje, le te prevoze, če je le možno, opravijo s tovornjaki. Tovrsten prevoz je v tem primeru stroškovno upravičen, ker hitrost ni tako bistvena, kajti večina poslovnih subjektov je tekom vikenda zaprtih, zato pošiljke niti ne morejo dostaviti, če bi vpeljali še sobotne lete. V kolikor bi bil obseg tovora tako velik, da bi bil letalski prevoz edina rešitev, so pripravljeni izvesti tudi kakšen let ob sobotah ali pa ustrezno povečati kapacitete (beri letalo) za ponedeljkov jutranji let iz Leipziga.

Pri DHL Ekspres Slovenija izpostavljajo zelo dobre odnose z ljubljanskim letališčem, ki jim je in jim še omogoča oskrbo letal tudi izven normalnega voznega reda, v kolikor pride do nepričakovanih motenj v njihovi mreži letov ali tehničnih težav.

Omenjen vozni red za zgodnejši prihod ob ponedeljkih ostaja veljaven do nadaljnega, so potrdili pri DHL Ekspres Slovenija, Želijo si zgodnejši prihod tudi v ostalih delovnikih, vendar zaenkrat zaradi mreže letov to ni izvedljivo, ampak so tudi z obstoječim zadovoljni. Pri tolikšnem obsegu letenja v njihovo vozlišče v Leipzigu, hitro nastane kakšna zamuda, kjer razlog tiči v vremenu ali drugih izrednih dogodkih, potem jim gre kasnejši odhod zelo na roko, ker lahko odpremijo in priletijo v Ljubljano s tovorom, kateri bi drugače ostal v Leipzigu do naslednje povezave z Ljubljano.

DHL v zadnjem času praktično skoraj vse lete opravlja z letali Boeing 737
DHL v zadnjem času praktično skoraj vse lete opravlja z letali Boeing 737

 

V letošnjem letu se je zaradi pandemije spomladi spremenila struktura tovora. Kot dodaja direktor operative pri DHL Ekspres Slovenija, gospod Simon Bizjak: ”Iz prvega vala epidemije so znane težave Evrope z nabavo medicinske opreme. Logistične povezave z Azijo (Kitajsko) so se nenadoma praktično prekinile. Ladijske povezave, ki običajno prepeljejo glavnino tovora so bile prepočasne, potniški leti so bili prizemljeni. Povpraševanje po cargo prevozih je bilo izjemno in je daleč presegalo ponudbo. Kakorkoli, tudi v blagu, ki je prispelo v LJU je bilo zelo veliko medicinske opreme. Istočasno je bilo drugega blaga manj, saj je industrija praktično obstala.”

Oskrba letala Airbus A300 januarja letos
Oskrba letala Airbus A300 januarja letos

 

Z optimizmom zrejo tudi v zaključek letošnjega leta, ki je za logistična podjetja vedno, oziroma bolje rečeno, vsako leto bolj živahen. Ljudi obnori nakupovalna mrzlica Božično-novoletnih praznikov, Črnega petka ter še kakšen podoben marketinško-potrošniški dan. Letos je situacija še toliko bolj specifična, ker se je velik del trgovine z oblačili in drugimi materialnimi dobrinami preselil na splet. Proizvajalci hitijo z dobavami trgovcem, trgovci pa kupcem. Lahko rečemo, da lahko en izdelek prepeljejo tudi dvakrat ali več. Tudi letos pri DHL Ekspres Slovenija pričakujejo rekordne količine prepeljanega tovora v novembru in predvsem decembru. Ob pričakovanem vrhuncu leta v prihodnjih tednih do novega leta zaenkrat ni predvideno, da bi kateri izmed letov v Ljubljano bil izveden z večjim letalom tipa Boeing 757 ali morda katerim izmed širokotrupnih. Predvidoma ostajajo v Ljubljani prisotni z letali Boeing 73F, sprememba bo le ta, da odhodni let ob večerih ne bo več izveden preko katerega drugega srednje-evropskega letališča, ampak neposredno v njihovo mega evropsko vozlišče Leipzig. Že sedaj se ob povečanem obsegu v določenih dnevih morajo poslužit neposrednega leta v omenjeno vozlišče (po domače povedano, nikjer drugje več ne bi mogli naložit še dodatnega tovora, ker je letalo že polno ali pa obseg dodatnega tovora ne bi ekonomsko upravičil leta preko drugega letališča). Gospod Simon Bizjak, ni izključil, da bi ob koncu leta na Brniku lahko videli tudi kakšno širokotrupno letalo, s katerim bi zagotovili in ugodili potrebam povečanega povpraševanja, vendar zaenkrat še ne kaže na to. Spomnimo, lani je več tednov ob koncu leta na Brnik letel širokotrupni Boeing 767-200BDSF, januarja pa je bil na Brniku tudi njihov Airbus A300. 

DHL dnevno po Evropi opravi približno 940 letov, globalno okoli 3200.

DHL na evropski in globalni ravni neprestano razvija in prilagaja mrežo distribucije z letali novim razmeram, prilagodili so se tudi pandemiji, ki je v letošnjem letu zajela svet. V zadnjih letih intenzivno investirajo v infrastrukturo. V Evropi se gradijo ali širijo njihova vozlišča (t.i. HUB-i), ki razbremenjujejo njihovo osrednje evropsko vozlišče v Leipzigu. Pred dvema letoma je bilo odprto novo vozlišče v belgijskem Bruslju, lani v danskem Kopenhagnu ter še eden v nemškem Koelnu, te dni pa odpirajo popolnoma novo vozlišče na letališču Milano Malpensa, med tem ko investirajo v širitev vozlišča na Otoku, v East Midlandsu. Podobno delujejo tudi glede flote. Leta 2018 so naročili 14 novih Boeingov 77F, 10 jih bo operativnih in dodanih v floto že do konec letošnjega leta, v kratkem dodajajo še v tovorno verzijo predelane Boeinge 767-300BCF, medtem, ko so Airbusi A330-200/-300P2F iz projekta v letu 2017 že kar nekaj časa operativni. 


Koledar objav

« Avgust 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31