Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Slovaki uspešno opravili testne lete z letečim avtom

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
29 Okt 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Leteči športni avto, ki se lahko transformira iz cestnega vozila v letalo v samo treh minutah, je na testnem letu dosegel višino 1500 čevljev ter se sočasno z uspešnimi testnimi manevri že zelo približal potrebni certifikaciji ter komercialni uporabi. Prodajna cena vozila še ni bila razkrita, so pa že znane nekatere karakteristike.

Na predstavitveno-testnem letu je leteče vozilo, dizajnirano s strani profesorja Stefana Klein-a, uspešno opravilo dva vzleta ter dva pristanka. Dvosedežni model so testirali v preteklih dneh na letališču Piestany (PZY/LZPP), ki leži slabih sto kilometrov severovzhodno od Bratislave. Plovilo tehta 1100 kilogramov in lahko dodatno nosi še do 200 kilogramov tovora za posamezen let. Poganja ga BMW-jev 1.6 litrski motor s 140 konjskimi močmi s katerim lahko ocenjeno  prepotuje v enem letu do okoli 1000 kilometrov s s hitrostjo do 200 kilometrov na uro. Za vzlet potrebuje vzletno stezo dolgo vsaj 300 metrov, na kateri lahko razvije hitrost nekaj čez 100 vozlov, ko se že lahko dvigne ter poleti pod oblake. AirCar ima odpirajoča se krila ter eno trikrako eliso na zadnjem delu za potniško ter pred višinskim in smernim stabilizatorskim sistemom kril. Krila se po pristanku zložijo, avto pa po tem obsega prostor le normalnega parkirnega mesta ter izpolnjuje vse zahteve navadnega osebnega vozila, no z izgledom ”malo” izstopa. 

Prototipno vozilo je razvilo slovaško podjetje KleinVision v samo 18 mesecih. V predstavitvenem videu prikazuje vožnjo vozila po cesti, ustavitev, kjer se krila razprejo ter letenje po zraku. To je že peti prototip letečega avta in razvijalci pravijo, da bi bil odličen za osebne ali družinske izlete, kakor tudi za komercialne namene osebnega prevoza od točke A do točke B. 

”Avti so lahko težki, ampak letala morajo biti lahka, zato je bilo najti ravnotežje med obema stranema največji izziv za mojo ekipo,” je po uspešno zaključenem testnem dnevu povedal zadovoljni gospod Klein.

Razvijalci trdijo, da je plovilo dizajnirano na stabilno in kontrolirano letenje, možno za vsakega pilota brez potrebnih dodatnih izobraževanj.

Ko bodo vsa potrebna testiranja zaključena ter certifikacija zaključena, načrtujejo, da bodo letalo opremili še z močnejšim motorjem moči 300 konjev ter, da bi AirCar bil na voljo za prodajo v roku pol leta. Zanimanje kupcev se je po uspešnih testnih letih še povečalo. V podjetju Klein Vision imajo tudi namene razviti še tri ter štiri-sedežne modele, model z dvema motorjema ter amfibijski model.

Mediji

https://www.youtube.com/watch?v=QAnIjwwzupI

Koledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31