Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Drugi val okužb s koronavirusom letalskemu sektorju obeta še večje težave

Oceni ta prispevek
(7 glasov)
31 Okt 20
Napisal STA
Objavljeno v Novice

Novo zaostrovanje epidemioloških razmer po Evropi in širše je dodatne težave povzročilo tudi letalskemu sektorju, ki je bil v spomladanskem valu okužb nekaj tednov praktično povsem ohromljen. Čeprav so obeti nejasni, analitiki opozarjajo, da bo sektor tudi brez dodatnih zaostritev razmer za okrevanje potreboval več let.

V mednarodnem združenju letalskih prevoznikov IATA so že julija, ko so bile epidemiološke razmere precej bolj spodbudne kot trenutno, ocenili, da se mednarodni letalski promet na raven pred pandemijo covida-19 ne bo vrnil pred letom 2024. Pred dnevi pa so napovedali, da se bodo skupni prihodki svetovnih letalskih družb prihodnje leto v primerjavi z letom 2019 zmanjšali za 46 odstotkov.

Kot je za STA ocenil Davor Golec s slovenskega letalskega portala Sierra5, so posledice trenutnega drugega vala širjenja okužb bolj ali manj pričakovane - gre za krčenje števila letov na nekaterih povezavah ali celo množične odpovedi. "Letalskim prevoznikom ni v interesu leteti s slabo zasedenimi letali, saj si s tem povzročajo dodatno izgubo. Vozni red se tako sedaj spreminja skoraj iz dneva v dan," je dejal.

Če določeno letalo ne poleti na določeni letalski povezavi, izgubo utrpijo vsi dejavniki v tem postopku, je opozoril. "Letališči ne oskrbita potnikov in letala ter ostaneta brez prihodkov za to delo, preletne in letališke kontrole zračnega prometa ne dobijo pristojbin, podjetja za oskrbo letal s hrano ne morejo pripraviti hrane, ne toči se gorivo," je naštel.

Prepričan je sicer, da si bodo mnogi prevozniki do konca prizadevali ohraniti polete, saj s tem ohranjajo prisotnost na trgu in omogočajo povezljivost za potnike. "Marsikdo si namreč ne predstavlja stroškov, ki nastanejo, če letalo in posadke ne letijo. Nemška Lufthansa kljub letenju vsaki dve uri pridela en milijon evrov izgube, na začetku pandemije pa je toliko izgube pridelala celo vsako uro," je dejal.

Po njegovih besedah je pričakovati, da bo v letošnji zimski sezoni dejavnost prenehal opravljati še kateri od evropskih in svetovnih letalskih prevoznikov. "Ostali bodo le še veliki, ki jim bodo z raznimi finančnimi pomočmi pomagale države, ter nekaj manjših, ki imajo dovolj zasebnega kapitala," je še ocenil.

Kdaj se bo sektor začel pobirati, je po Golčevih besedah odvisno predvsem od restriktivnosti ukrepov. "Dejstvo je, da ljudje želijo potovati in bodo tudi potovali, vendar tja, kjer bo omejitvenih ukrepov najmanj," je dejal. Ob tem je pozval k čim večji razširjenosti testov na novi koronavirus, ki bi ob negativnem rezultatu potniku prihranili karanteno.

Na dolgi rok bo po njegovem mnenju nošenje zaščitnih mask med potovanjem postalo stalnica. "Na to se bomo morali navaditi, tako kot smo se po 11. septembru 2001 morali navaditi, da na letalo ne moremo vzeti česarkoli. Prav tako sem mišljenja, da se bosta obvezno pogosto razkuževanje rok in merjenje temperature na vsakem koraku preselila v ustaljeno prakso letalskih potovanj," je dejal. Dodatni ukrepi bi lahko vozovnice po njegovih ocenah dolgoročno podražili za več deset odstotkov.

Spremembe bo občutila tudi Slovenija. Glede razmer na domačih tleh je Golcu žal predvsem, da je bila država po spomladanskem preklicu epidemije "zelo restriktivna". Če bi uveljavila sistem testiranj in ne samodejnih karanten, bi imeli na Brniku poleti tudi do 20 odstotkov več potnikov, je prepričan.

"Slovenija je trenutno povezana s samo štirimi rednimi letalskimi prevozniki - Lufthanso, Air Serbio, Air France in Turkish Airlines - pa še to v zelo skromnem obsegu tedenskih letov. Takšno stanje se bo nadaljevalo, dokler bodo v veljavi ukrepi, ki zapirajo storitvene in nastanitvene dejavnosti ter omejujejo gibanje po Sloveniji za vse," je še ocenil.

Vir: STA


Koledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31