Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

FOTO: Končno odprto novo letališče v Berlinu

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
01 Nov 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Včeraj se je uradno odprlo novo berlinsko letališče Berlin Brandenburg Willy Brandt (BER) s pristankom prvih dveh letal prevoznikov easyJet in Lufthansa, ki bosta tudi največja prevoznika na novem letališču.

Ob prihodu so bili izbrani potniki, vključno z glavnima izvršnima direktorjema, s strani easyJet-a gospod Johan Lundgren ter Lufthanse, gospod Carsten Spohr, pozdravljeni v Terminalu 1 s strani vodje letališča Engelbert Lutke Daldrupa. Simbolično odprtje se je dogajalo v ozkem krogu izbrancev deželne oblasti ter ob prisotnosti nemškega ministra za transport ter digitalno infrastrukturo, gospoda Andreasa Scheuerja. 

Novo letališče je poimenovano po nekdanjem voditelju Zahodnega Berlina in kanclerju Zahodne Nemčije Willy-u Brandt-u.

Novo letališče se nahaja 18 kilometrov jugovzhodno od centra Berlina in se ponaša z odličnimi transportnimi povezavami, kako bo v realnosti se bo pokazalo v obdobju po pandemiji. Poleg povezave z avtocesto je izpod terminala na razpolago moderen 6-tirni železniški prevoz - železniško postajo so odprli že 25. oktobra. Železniška povezava je izjemno pomembna za Nemce, kajti v vodstvu letališča ocenjujejo, da bo kar dve tretjini potnikov na letališče prišlo z vlakom. Poleg vlaka je na voljo še razvejan avtobusni transport, ki omogoča neposredno povezavo s centrom Berlina ter okoliškimi kraji po deželi Brandenburg. Prvi komercialni potniki so preko novega terminala v Berlin prispeli včeraj zvečer, medtem ko je bil prvi komercialni odhod današnji jutranji let easyJet-a v London Gatwick. Prevozniki skupine Lufthansa Group bodo s komercialnimi leti pričeli v prihodnjih dneh. Prvi let Lufthanse s potniki na novo letališče bo v soboto 7. novembra zvečer iz Munchena (LH1958) in Frankfurta (LH202), odhoda naslednje jutro. Eurowings bo prvič poletel iz Brandenburga sredo 4. novembra v Koln (EW8058), Stuttgart (EW8000) in Dusseldorf (EW8040), Swissov prvi odhod bo prihodnjo nedeljo 8. novembra (LX967), prav tako Austrianov na Dunaj (OS224), Brussels Airlines pa s poletom v Bruselj (SN2582) v ponedeljek 9. novembra. Od ostalih prevoznikov bo prvi let na novo letališče 8. novembra opravila tudi baltska dužba Air Baltic, ki Berlin povezuje z vsemi tremi baltskimi prestolnicami, Talin, Vilno ter Rigo. Isti dan se s štirimi leti tedensko iz Tegla na Brandenburg seli Air Serbia.

Na BER pa že letijo nekateri prevozniki, ki lete opravljajo iz sedaj poimenovanega terminala 5, nekdanjega terminala letališča Schonefeld, ter se za njih ne spreminja skoraj nič glede lokacije, le tričrkovna oznaka Berlina je sedaj BER in ne več SXF. To so predvsem nizkocenovniki, Pegasus Airlines, Wizzair, Ryanair ter easyJet. Slednji je del letov iz Berlina opravljal tudi iz Schonefelda (tudi v Ljubljano od druge polovice lanskega leta ter letos).

Letališče obsega velikost 1,470 hektarov, kar je za lažjo primerjavo površina velikosti okoli dva tisoč nogometnih igrišč. Ima tri potniške terminale, prva dva sta pozicionirana med dvema neodvisnima paralelnima vzletno-pristajalnima stezama, medtem ko je terminal 5 na severnem delu novega letališča. Praviloma bo severna vzletno-pristajalna steza v uporabi, na razpolago pa bo tudi južna steza, katero bodo v uporabo dali v sredo 4. novembra. Včeraj so ob uradnem odprtu nameravali izvesti paralelen pristanek Lufthansinega in easyJet-ovega letala, vendar slabe vremenske razmere tega niso dovoljevale, zato sta nato letali pristali ena za drugo na isto stezo.

Odprtje novega berlinskega letališča je bilo prestavljeno kar šestkrat, stroški pri gradnji ter pred odprtjem pa so se kar potrojili.

Novo letališče bo na razpolago za ves letalski promet za nemško prestolnico s kapaciteto oskrbe preko 40 milijonov potnikov letno. Ocenjeno je, da bodo preko največjega terminala, lahko oskrbeli 25 milijonov potnikov letno ter bistveno povečali število interkontinentalnih letov ter, da bo Berlin postal tudi povezovalno letališče. Kot zanimivost naj dodamo, da bo potnikom na razpolago kar 118 okenc za prijavo na let, 36 varnostno kontrolnih tock ter 8 trakov za prevzem prtljage. Ob odprtju novega letališča, se s 7. novembrom zaključujejo komercialni leti na letališče Berlin Tegel.

Od začetka poletnega voznega reda 2021 je predvideno, da bo tudi Ljubljana povezana z novim nemškim letališčem. Lete naj bi, tako kot do sedaj, izvajal britanski nizkocenovnik easyJet trikrat tedensko (nedelja, torek, četrtek) od 28. marca dalje.

 Fotografije: Berlin Brandenburg Airport

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« September 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30