Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Air France odpovedal lete v Ljubljano

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
02 Nov 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Francoski letalski prevoznik bi naj od prihodnjega konca tedna dalje, odpovedal vse lete med Ljubljano in Parizom za približno mesec dni. Leti se odpovedujejo na podlagi odločitve francoske vlade, ki je za mesec dni v Franciji razglasila karanteno z zelo omejenim gibanjem ter delovanjem storitvenega sektorja.

Slovenska ambasada v Franciji je novico potrdila z objavo na Twitterju, medtem ko letalski prevoznik letov v rezervacijskem sistemu do tega trenutka še ni preklical. Leti bi naj bili po besedah slovenske ambasade, preklicani od 6. novembra pa vse do 16. decembra 2020. Francoski prevoznik tako do predvidene začasne prekinitve letov v Slovenijo namerava opraviti le še dva leta, danes ter v četrtek 5. novembra. V kolikor bo ta suspenz letov obveljal, ter ne bo podaljšan, bi bil prvi ponovni let v četrtek 17. decembra.

Francoski letalski prevoznik je v včerajšnjem obvestilu za javnost zapisal, da leti tekom vikenda ter v prihodnjih dneh še v večji meri ostajajo po predvidenem voznem redu, da čim večjemu število potnikov omogočijo vrnitev domov, medtem, ko bodo vozni red v preostanku novembra ustrezno prilagodili.

Air France je v prvih mesecih letos, ko je letel v Ljubljano, upravljal z zadovoljivimi številkami. Do konec avgusta je med slovensko in francosko prestolnico prepeljal več kot 22 tisoč potnikov, kar je napram istemu obdobju v letu 2019 kar 69 odstotkov manj. Je pa zato zasedenost letal bila spodobna ter se je v mesecih po ponovnem začetku letov konec junija iz meseca v mesec povečevala, ter je ob koncu avgusta znašala že dobrih 67 odstotkov, na letni ravni pa v prvih osmih mesecih nekaj manj kot 69 odstotkov (v letu 2019 je bila skoraj 80 odstotkov), kar pomeni, da je na vsakem letu med Charles de Gaullom ter Brnikom bilo v povprečju dobrih 61 potnikov (lani v enakem obdobju skoraj 74). Še ena zanimiva primerjava poraznega letošnjega poletja in lanskega je ta, da so lani Francozi julija in avgusta skupaj opravili kar 302 leta v/iz Ljubljane, letos pa le 110, skupaj lani v prvih osmih mesecih 967, letos le 362. Padec števila potnikov, ki se pričakuje v letošnjem letu na tej liniji, bo med 65 in 70 odstotki.

Air France lete v Ljubljano opravlja večinoma z letali Embraer ERJ-170
Air France lete v Ljubljano opravlja večinoma z letali Embraer ERJ-170

 

Spomnimo, francoski letalski prevoznik je nameraval pozimi opravljati 11-letov tedensko med Ljubljano in letališčem Charles de Gaulle v Parizu, ob ponedeljkih, sredah, četrtkih in petkih celo dvakrat dnevno. Prevoznik je nato ob koncu poletja za prve mesece zimskega voznega reda te napovedi že zmanjšal in v dnevih, ko je bil predviden še popoldanski let, le te odpovedal ter tako prvi del jeseni ohranjal en dnevni let z dopoldanskim letom iz Pariza v Ljubljano ter zgodaj popoldan na povratnem letu. Ob konstantnem poslabševanju zdravstvene situacije v Sloveniji in Franciji ter ostali Evropi, so za konec oktobra in za začetek novembra odpovedali še nekaj dopoldanskih letov, tako da so bili na voljo za prodajo le še trije tedenski leti, ki so dejansko tudi bili izvedeni v preteklih dneh. Od decembra dalje je francoski prevoznik planiral večjo spremembo pri voznem redu med slovensko in francosko prestolnico, namreč želeli so v dnevih, ko je bil predviden drugi dnevni let, le te opravljati zgodaj zjutraj ter pozno zvečer. Nato je z odpovedmi že določenih dnevih letov prišlo še do prestavitve omenjene rotacije letov na začetek prihodnjega koledarskega leta. Glede na sedanje popolno zaprtje Francije, dvomimo da bi do te realizacije dejansko prišlo tudi v januarju. Veseli bomo lahko, če se bo francoski prevoznik sploh še vrnil to koledarsko leto z rednimi leti v Ljubljano. Zaenkrat so optimistično zastavili vrnitev dober teden dni pred Božičem, ko se tudi predvideva višek povpraševanja zaradi praznikov, ki vsaj enkrat letno združujejo družine ter sorodnike v Franciji in Sloveniji.

Airbus A321 reg. F-GTAP ob odhodu iz Ljubljane po obsežnih vzdrževalnih delih pri Adrii Tehnika
Airbus A321 reg. F-GTAP ob odhodu iz Ljubljane po obsežnih vzdrževalnih delih pri Adrii Tehnika

Po napovedanem odhodu Air France-a prihodnji konec tedna, bo Ljubljana ostala neposredno povezana z rednimi leti le še s tremi destinacijami, Beograd z Air Serbio (4x tedensko), Frankfurt z Lufthanso (4-6x tedensko) in Istanbul s Turkish Airlines (3x tedensko).

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Oktober 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31