Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Nizozemska ni dovolila vzleta Lufthansinih Boeingov 747

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
02 Nov 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Saj ni res, pa je, bi se lahko glasil naslov te objave. Lufthansa, ki je tekom pandemije na nizozemsko letališče Twente parkirala svojih šest letal Boeing 747-400, le te sedaj ni mogla preleteti drugam, ker nizozemsko letališče ne poseduje določenega certifikata za odhode širokotrupnih letal iz letališča. Kot kaže naj bi unikatno rešitev našli v enkratni odobritvi certifikata za teh šest letal, da bi lahko odleteli.

Po podatkih nizozemskih oblasti odgovornih za varnost na letališčih, bi moralo letališče izpolniti vrsto pogojev in varnostnih protokolov, da lahko odpremi večja širokotrupna letala, kot so Boeingi 747. Letalo mora biti ob odhodu kar se da lahko, z minimalno količino goriva na krovu in brez kakršnega koli nepotrebnega tovora, da lahko zagotovi čimveč pogojev za varen odhod. 

Zgodba se je po pričevanju nizozemskih medijev pričela že spomladi, ko je letališče v Twenteju, ki se specialno ukvarja z razstavljanjem starih odsluženih letal, podpisalo dogovor z Lufthanso po parkiranju šestih letal Boeing 747 na njihovem letališču. Letala so bila na Nizozemsko preletena v juniju in juliju. Gre za letala Boeing 747-400 registrskih oznak: D-ABTK, ABTL, D-ABVO, D-ABVP, D-ABVS in D-ABVX.

Letališče v Twenteju je pričakovalo, da bodo letala ostala pri njih parkirana za vedno ter da bodo pri njih tudi zaključili svojo aktivno letalsko kariero, ker Nemci pri dogovoru niso omenjali nobenega možnega odhoda teh letal iz Twenteja. Ampak Lufthansa jih je presenetila z novico, da so že vsaj pet od letal prodali ameriškemu podjetju za reciklažo letal GE Aviation Materials, ki jih bo razstavilo, ter ne Nizozemci, kakor so pričakovali. Prvo letalo bi naj preko Atlantika poletelo pretekli teden, vendar nizozemske oblasti tega niso dovolile. Kot so sporočili ima letališče v Twenteju dovoljenje edino za pristanek letala Boeing 747 ter njegovo kasnejše razstavitev, nima pa dovoljenja ter potrebne infrastrukture ter odletnih procedur, ki bi omogočila odlet tako velikim letalom.

Sedaj naj bi vse strani, predstavniki letališča, letalske družbe ter nizozemske oblasti odgovorne za letalstvo, podpisale enkraten dogovor o odhodih teh letal, tako da Nizozemska dovoljuje odlet teh treh prodanih letal do konec letošnjega leta, preostalih pa v letu 2021. Letala bodo najprej čim lažja opravila prelet do Frankfurta, nato pa preko Atlantika v Združene države Amerike na zadnji pristanek na letališču Mojave Airport v Kaliforniji.

Več letalskih družb se je zaradi vpliva pandemije odločilo, da predčasno upokoji eno izmed najbolj priljubljenih tipov letal, Boeing 747. Oktobra je to še z zadnjim odletom iz Heathrowa naredil tudi britanski prevoznik British Airways.

Vir in fotografije: Twente Airport


Koledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31