Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Španci bodo povpraševanje po prevozu blaga izkoristili s preureditvijo potniških letal

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
05 Nov 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Trg se s prihodom pandemije sooča z novimi izzivi. Potnikov (skoraj) ni, a tovor je še vedno tu. Zato se morajo prevozniki čimprej prilagodit ter usmerit del svojega poslovanja v področja, kjer je povpraševanja dovolj. Španski letalski prevoznik Iberia se je tako odločil, da bo rekonfiguriral prvega Airbusa A330 iz potniške v tovorno verzijo ter s temi leti blažil posledice te krize letalskega sektorja.

V prvih mesecih pandemije, so Iberiine operacije težile izključno na repatriacijskih letih ter tovornih letih z medicinsko opremo na potniških letalih. Omenjena izkušnja je Špance prisilila na prilagoditev novim razmeram na trgu, kar želijo z novim produktom izkoristiti. Predvidoma bodo v prvem mesecu opravljali štiri lete tedensko med Madridom in Los Angelesom. Vodja prodaje pri Iberii, Maria Jesus Lopez Solas, je ob tem povedal: ”Pričakujemo povečanje povpraševanja po letalskem prevozu tovora v prihodnjih mesecih in to priložnost želimo izkoristiti. V današnjih razmerah se moramo bolje kot kadarkoli prej prilagoditi zahtevam trga in s to novostjo to delamo. Novost nam bo pomagala diverzificirati naše dohodkovne finančne tokove, hkrati pa bomo ohranjali aktivno-leteče pilote na tem tipu letala.”

Prvi Airbus A330-300 (reg. EC-LXK) je bil rekonfiguriran s strani izkušenih Iberiinih strokovnjakov za rekonfiguracije letal v hangarju za vzdrževanje letal v La Munozi, kjer so z letala odstranili vse sedeže v ekonomskem in ”premium” ekonomskem razredu, prav tako pa so odstranili sobe za počitek posadke med letom ter pregradne stene. Pri rekonfiguraciji so sledili protokolu za tovrstne rekonfiguracije, kot ga prevoznikom omogoča proizvajalec letal Airbus. Letalo so si pred komercialno uporabo ogledali še inšpektorji španske agencije za varnost v letalskem prometu (AESA) ter z odobritvijo za letenje potrdili dobro delo inženirjev. Z rekonfiguracijo so na letalu uredili 33 samostojnih pozicij za prevoz tovora, ki more biti med letom zavarovan z mrežo, na tleh pa tovor pritrdijo na ”tirnice”, kjer so predhodno bili potniški sedeži. Z novo konfiguracijo letala so pridobili dodatnih 105 kubičnih metrov prostornine oziroma omogočajo prevoz dodatnih 18 ton tovora.

Povpraševanje po letalskem prevozu tovora se je po podatkih IATA-e avgusta povečalo za 1.8 odstotne točke, kar je še vedno 12.6 odstotkov manj kot avgusta 2019. Iz tega podatka na prvi pogled mislimo, da je povpraševanja manj, ampak če dodamo podatek, da se približno 50 odstotkov vsega tovora na svetu prepelje s potniškimi letali, ter vemo, da jih je večina trenutno prizemljenih ali letijo v skromnem obsegu, lahko tako vidimo, da je povpraševanje precej večje od kapacitet na trgu. Naslednji tedni, ki so vsako leto vrhunec tovornega prometa na svetu, bodo izjemni za celoten sektor. Pošiljatelji ne dobijo več prostora za svoj tovor na letalih ter se tako morajo posluževat alternativnih transportov z ladjami ter železnicami.

Tudi tovorni promet na ljubljanskem letališču letos čuti posledice zmanjšane gospodarske aktivnosti v svetu z manj oskrbljenega tovora ter mizernim potniškim prometom, preko katerega se je tudi pretovorilo precej tovora. V prvih osmih mesecih letos so oskrbeli ”le” 6677 ton tovora, kar je za 12 odstotkov manj kot lani v enakem obdobju oziroma okoli 900 ton. Na račun izrednih tovornih letov spomladi in v prvem delu poletja iz Kitajske, je padec nekoliko blažji. Skupaj je bilo do konec avgusta na Brniku oskrbljenih kar 654 ton tovora, kateri je bil prepeljan tovornimi čarterji, od tega kar 374 ton aprila letos.

Fotografije: Iberia in laster arhiv


Koledar objav

« Januar 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31