Natisni to stran

FOTO: Zurich, Ženeva? Ne, to je naš Brnik!

Oceni ta prispevek
(12 glasov)
13 Nov 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Kakor smo na našem portalu ekskluzivno poročali pred natanko tednom dni, se letališka ploščad ljubljanske ploščadi iz dneva v dan zapolnjuje. Do sedaj je na Brnik priletelo skupaj že sedem letal iz Zuricha, danes sledi prihod največjega do sedaj.

Do vključno včeraj, je na Brniku že pristalo šest letal Swissa ter eno sestrske družbe Edelweiss, vsi tipa Airbus A320. Danes okoli poldneva na ljubljansko letališče prileti že osmo letalo, predviden je 219-sedežni Airbus A321SL (reg. oznak HB-ION), ki bo hkrati največje letalo Švicarjev na Brniku. Slednji je eden izmed novejših v floti švicarskega prevoznika, letnik 2013, in eden izmed dveh, ki je bil nakdnadno opremljen z novimi aerodinamičnimi zaključki kril oziroma t.i. ”Sharkletsi”. Letala so parkirana na zahodni strani letališke ploščadi, kakor smo že najavili pretekli teden.

Zaenkrat je predvideno, da Swiss ne namerava prizemljiti letal iz družine Airbus A320neo, prizemljili pa bodo kar 28 letal iz družine Airbus A320, približno polovica teh bi naj prišla na dolgoročno parkiranje na Brnik. Regionalne lete bodo do nadaljnega opravljali z bolj ekonomsko in okolju prijaznimi letali Airbus A320/321neo ter manjšimi Airbusi A220.

Tudi Swissovega Airbusa A320neo smo že lahko občudovali v začetku leta na Brniku
Tudi Swissovega Airbusa A320neo smo že lahko občudovali v začetku leta na Brniku

Družba se tako kot vse ostale spopada z velikimi izgubami. Do nadaljnega ne nameravajo vlagati nobenih sredstev v vse nenujne projekte ter poskušajo na vseh področjih minimalizirat stroške. Do leta 2022 bodo odpustili predvidoma okoli tisoč zaposlenih. Tega se bodo poslužili s tem, da bodo začasno zamrznili vse dodatne zaposlitve in zgodnejših upokojitev.

Fotografije: Adria Tehnika in arhiv uredništva