Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Virtualno letalstvo - IVAO Slovenia

Oceni ta prispevek
(6 glasov)
14 Nov 20
Napisal Niko Dervarič in Gal Perne
Objavljeno v Novice

Medtem, ko je letos večina svetovnega letalstva obstala, se vsi letalski navdušenci še vedno lahko med sabo družijo na virtualnem nebu, bodisi kot pilot ali kot kontrolor zračnega prometa. IVAO je ena izmed vidnejših organizacij na tem področju, ki omogoča, da lahko začetniki kot tudi izkušeni virtualni piloti letijo po različnih koncih sveta brez, da bi zapustili udobje svojega doma.

IVAO oziroma International Virtual Aviation Organisation je neprofitna organizacija, ki omogoča brezplačno registracijo in sodobno programsko opremo za udejstvovanje na omrežju. Z več kot 600.000 registriranimi uporabniki in zgodovino, ki sega v leto 1998 je IVAO omrežje, ki povezuje ljudi.

IVAO Slovenija se je organizaciji pridružila kot 35. članica leta 2004. Skupno ima omrežje IVAO že več kot 80 aktivnih divizij, ki vsaka pokrivajo območje svojih držav. Tako tudi slovenska divizija pokriva območje Slovenije in na virtualnem nebu pokriva slovenski FIR oziroma, Flight Information Region.

V sklopu slovenske divizije novim članom nudimo treninge na katerih lahko nadgradijo svoja dosedanja znanja ali pa dodajo nove. Za to skrbi naša trening ekipa, ki vključuje letalce iz pravega življenja in letalske navdušence, z več leti izkušenj na različnih tipih letal.

Tako IVAO Slovenija kot ostale divizije skrbijo za to, da na virtualnem nebu ni dolgčas, zato tedensko organizirajo različne dogodke, ki se jih udeležujejo tako piloti kot kontrolorji. V letu 2020 smo na ravni divizije že izvedli 11 dogodkov bodisi z ostalimi divizijami ali kot samostojna divizija. Dogodke organiziramo na podlagi želj, idej in različnih tematik, letos je IVAO kot celotno omrežje tudi začel z izvajanjem tako imenovanega "Continental Online" dneva, ki bo poskrbel za še bolj prometno nebo kot sicer.

Posamezne divizije organiziramo tudi ture, ki pilote popeljejo na različna letališča.  Nekaj primerov so  na primer VFR tura, ki daje poudarek letenju po slovenski pokrajini, "Long Haul" tura, ki pilote pelje po različnih kontinentih sveta, seveda pa je še veliko več tur, ki jih lahko opravljate. V sklopu tur zato ponujamo značke za uspešno opravljene ture.

Kot že omenjeno so za IVAO pomembni tako piloti kot kontrolorji zračnega prometa. Oboji so ključni, da se na omrežju vsi zabavajo in uživajo v letenju. Novi člani, ki želijo postati piloti se udeležijo kratkega treninga na katerem jim inštruktor divizije pokaže osnove letenja na omrežju in jim lahko odgovori na kakršnakoli vprašanja, ki jih član ima. Vsi inštruktorji imajo izkušnje s skoraj vsemi tipi letal. Član, ki pa ga bolj zanima kontrola zračnega prometa, se prav tako na začetku udeleži treninga, kjer mu inštruktor obrazloži posamezno pozicijo zračne kontrole. S časom kontrolor tudi napreduje na bolj zahtevne pozicije pri katerih mora promet koordinirati z ostalimi pozicijami na omrežju.

IVAO pa se poleg civilnega letalstva zavzema tudi za simulacijo specialnih operacij. Pod specialne operacije v veliki večini spadajo vojaški in policijski leti, kot tudi ostali civilni leti, ki izvajajo raznorazne nestandardne letalske operacije kot na primer slikanje terena, akrobacijsko letenje, helikopterski prevoz velikega tovora itd. V povprečju zabeležimo 3% letov opravljenih kot specialne operacije poleg tega pa tudi organiziramo dogodke specialnih operacij.  

Vedno pozdravljamo prihod novih nadobudnih članov s tem pa želimo povečati aktivnost na Slovenskem virtualnem nebu. Če ste že virtualni pilot in vam pilotiranje letala ni tuje, potem se prijavite na IVAO in izboljšajte uporabniško izkušnjo, saj bodo za vas poskrbeli virtualni kontrolorji. V kolikor pa se ne morete odločiti v kateri vlogi bi se nam pridružili, potem ne oklevajte in se nam pridružite tako v vlogi pilota kot tudi kontrolorja. Več informacij lahko najdete na naši spletni strani IVAO Slovenija: https://si.ivao.aero.

V prihodnjih dneh bomo objavili članek o virtualnem letu.

Avtorja: Niko Dervarič in Gal Perne

 

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Oktober 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31