Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Zaključena kriminalistična preiskava tragične letalske nesreče pri Ajdovščini

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
21 Nov 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Novogoriški kriminalisti so pred kratkim zaključili obsežno večmesečno preiskavo vseh okoliščin tragične nesreče v zračnem prometu, ki se je 25. aprila letos ob 10.43 uri, zgodila med Dolgo Poljano in vasjo Budanje (Občina Ajdovščina), kjer je prišlo do trčenja med ultralahkim letalom (znamke Fly Synthesis, tip Storch) in 34-letnim jadralnim padalcem, ki je umrl na kraju tragične nesreče. Prav tako sta bila huje telesno poškodovana 53-letni pilot in 43-letni sopotnik v omenjenem letalu.

Z ogledom kraja letalske nesreče in zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je 34-letni jadralni padalec okoli 10.20 ure vzletel z vzletišča jadralnih padalcev Kovk, ki se nahaja na nadmorski višini 860 metrov in letel proti pristajališču jadralnih padalcev v Logu pri Vipavi (nadmorska višina 110 metrov). Prav tako sta istega dne na letališču Aerokluba Josip Križaj Ajdovščina pilot in sopotnik nameravala opraviti podaljšan šolski let, ki bi zajemal območje nad Ajdovščino, naseljem Ustje, naseljem Dolgo Poljano in Budanjami. Po pridobitvi dovoljenja za vzlet z ultralahkim letalom sta okoli 10.38 ure z ajdovskega letališča vzletela proti zahodu (v smeri Nove Gorice), nato pa polkrožno zavila na levo proti vzhodu in z letom nadaljevala po južni strani Ajdovščine proti Vipavi. Ko je pilot z letalom priletel vzporedno z naseljem Dolga Poljana, je zavil na levo in z letom nadaljeval med naseljema Dolga Poljana in Budanje. Tam je priletel v območje pilotažne cone 3 Budanje, ki se nahaja nad cono letenja z jadralnimi padali in zmaji. Do tragične nesreče je prišlo ob 10.43 uri v navedeni pilotažni coni, kjer je brez izvajanja kakršnegakoli manevra prednji desni del ultralahkega letala trčilo v jadralnega padalca, ki je čelno letel proti letalu. Med trkom je na njegovem jadralnem padalu potrgalo tudi vrvice zaradi česar je prosto padel na bližnji travnik in za posledicami trka z ultralahkim letalom podlegel poškodbam.

Po trku je zaradi močnih konstrukcijskih poškodb ultralahkega letala pilot nad letalom izgubil kontrolo in začel strmoglavljati, zaradi česar je sprožil vgrajeno reševalno padalo t.i. BRS (Ballistic Recovery System).

Reševalno padalo se je sicer odprlo, vendar zaradi prenizke višine leta ni popolnoma ublažilo strmoglavljenja letala. Posledično se je letalo ob pristanku na travniku (okoli 100 metrov stran od padca jadralnega padalca) polomilo v predelu pilotske kabine, oba sta bila pri tem huje poškodovana.

Kasneje so oba poškodovanca na kraju oskrbeli reševalci NMP ZD Ajdovščina in ju nato z reševalnim vozilom odpeljali na nadaljnje zdravljenje v splošno bolnišnico v Šempeter pri Gorici.

Na kraju nesreče so bili poleg policistov in kriminalistov z območja PU Nova Gorica tudi pravosodni organi (preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča in okrožna državna tožilka iz Nove Gorice) ter preiskovalec letalskih nesreč in incidentov. S strani preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Novi Gorici je bila za pokojnega jadralnega padalca odrejena sodna obdukcija, ki so jo opravili na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani z namenom ugotovitve natančnega vzroka smrti in dokončne potrditev identitete pokojnega. Kasneje je bil v preiskavo okoliščin nesreče v zračnem prometu vključen tudi helikopter Letalske policijske enote.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica so po zaključku obsežne preiskave in glede na vsa ugotovljena dejstva 53-letnega pilota kazensko ovadili zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Ogrožanje posebnih vrst javnega prometa (po 3. odstavku 325. člena KZ-1) na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, ki je tudi usmerjalo predkazenski postopek Policije.

Foto: arhiv sierra5.net

 


Koledar objav

« Januar 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31