Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Kako poteka virtualni let?

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
23 Nov 20
Napisal Matej Strniša, IVAO
Objavljeno v Novice

Pa poglejmo kako poteka virtualni let, z večjim letalom na krajšem mednarodnem letu.

Plastično bi lahko rekli, da celoten let poteka po enakem principu kot pravi let, le odvisno je kako resnično ga želimo poustvariti. Simulator letenja nam seveda simulira letalo, ampak da naredimo let še bolj podoben resničnemu, za to uporabimo omrežje IVAO. Z njim bomo simulirali še virtualno kontrolo.

Torej odločili smo se, da bomo sedaj odleteli let na omrežju IVAO. Najprej si določimo odletno in priletno letališče ter letalo. Ko imamo izbrani letališči, si let splaniramo v za to namenjenih programih. V programu dobimo vse potrebne podatke za izvedbo leta vključno s masami, časi letenja, ruto poleta ter tudi vse ostale podatke. Večino podatkov, ki nam jih poda program pa bomo kasneje tudi vpisali v načrt poleta. Med pripravo na let preverimo tudi trenutno vreme in vremensko napoved, saj bomo simulirali resnično vreme. Potem pa že lahko zaženemo simulator letenja ter pripravimo letalo na polet.

Ko je simulator odprt, odpremo program imenovan Altitude, ta pa nam omogoča letenje na omrežju IVAO. Po prijavi v program izberemo pozivni znak oz. callsign ter izberemo letalo, s katerim bomo prikazani ostalim pilotom. Takoj po prijavi ali pa lahko že pred prijavo potrebujemo oddati načrt poleta. Načrt poleta je nujno treba poslati, saj nas bodo le z njim lahko kontrolorji pravilno identificirali in vodili. Po oddanem načrtu poleta letalo preprosto pripravimo do točke, kjer smo pripravljeni za zagon motorjev. Tukaj pa bomo vzpostavili tudi prvi stik s kontrolo, saj je pred zagonom potrebno pridobiti dovoljenje za zagon motorjev. Na IVAO je določeno, da piloti komunicirajo s kontrolorji na aktivnih pozicijah, z določeno frazeologijo, ki se jo mora pilot naučiti. Če pa le te kontrolne pozicije niso aktivne oz. ni aktivnega IVAO kontrolorja, se morajo piloti pisno obveščati o poziciji in njihovih namerah. Torej, če je kontrolor aktiven, potem so vsa dovoljenja odobrena z njegove strani, v nasprotnem primeru pa pilot ostale le obvešča kaj v danem trenutku izvaja oz. želi izvesti. Po dobljenem potrdilu za zagon motorjev in določeni odletni proceduri pa počasi začnemo z vožnjo do aktivne steze, ki je trenutno v uporabi. Med vožnjo moramo dokončno pregledati, da je letalo pripravljeno na let, in nato ob točnosti vseh podatkov in seveda ob odobritvi kontrolorja lahko odletimo. Med letom bomo ob prečkanju meje, ki jo določeni kontrolor nadzira, poklicali naslednjega kontrolorja. Pred prihodom na priletno letališče bomo zaprosili za spust, ob tem pa bomo tudi preverili razmere na prihodnem letališču. Po pristanku nas bo kontrola vodila do parkirne pozicije, kjer bomo ugasnili motorje in naš IVAO let se bo končal. Ko se parkiramo se bomo poslovili od kontrolorja, ugasnili letalo in se počasi odjavili z omrežja.


Torej na hitro lahko rečemo, da je celotna izvedba leta zelo preprosta, vse kar potrebujemo je le nekaj dodatne programske opreme poleg simulatorja letenja. Vsa programska oprema je narejena in izdana s strani IVAO ter se redno posodablja. Če ima pilot že dovolj letalskega predznanja in letalo zna pilotirati, potem je edina stvar, ki jo bo z IVAO nadgradil komunikacija med pilotom in kontrolorjem. Poleg tega pa se pilot ne sme bati komuniciranja z kontrolorjem, če pa pilot sam misli, da nima dovolj predznanja, pa vam bodo naši trenerji rade volje pomagali premagati ovire.

 


Koledar objav

« Februar 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28