Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Dragocena pomoč helikopterja

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
24 Nov 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Oktobra 2017 je požar uničil Kocbekov dom na Korošici. Komaj dve leti zatem je pogorel še Frischaufov dom na Okrešlju. Obe koči, ki sta v lasti PD Celje Matica, bodo z veliko pomoči helikopterjev Slovenske vojske ponovno zgradili na pogorišču starih koč.

Posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske so za potrebe obnove koč na Korošici in Okrešlju opravile več serij helikopterskih prevozov. Zadnji v seriji je bil prevoz opek, gradbenih odrov, vezanih plošč in drugega gradbenega materiala na gradbišče nove koče na Okrešlju. Iz Logarske doline, kjer je priročno skladišče gradbenega materiala, so 1. oktobra 2020 s helikopterjem Cougar na 1396 metrov visoko ploščad novonastajajoče koče na Okrešlju prepeljali 28 ton tovora.

Priprava posadk

Prevoz zunanjega tovora s helikopterjem v gorskem svetu spada med najzahtevnejše naloge, za katere morajo biti posadke posebej izšolane. Pilot nadporočnik Mitja Černilec je povedal, da priprave na letenje obsegajo izračun zmogljivosti helikopterja na zahtevanih višinah v visokogorju. »Pomembno je, da vsak član ekipe natančno ve, kaj je njegova naloga. Tokrat nas je pri prevozu sodelovalo sedem. Že med pripravo določimo smer prihoda in odhoda ter območja odmetavanja tovora ob izrednem dogodku, ki je lahko posledica okvare na helikopterju ali dinamike tovora. Če tovor ni stabilen, ga poskušamo umiriti, če pa to ni mogoče in je ogrožena varnost, se odločimo, da tovor odvržemo,« je morebitne težave pojasnil nadporočnik. Med pripravo na letenje se posadke seznanijo tudi s količino, merami in težo tovora. Pred nalogo preverijo vreme na lokaciji, saj je lahko to odločilno za varno izvedbo naloge. Tehnik letalec mora biti pozoren na pripravo tovora za transport. Najprej preveri težo tovora, vpenjalna mesta, dimenzije in njegovo obliko. »Pomembna je tudi vrsta tovora,« je povedal višji vodnik Primož Turk, ki je sodeloval že pri prevozih najrazličnejših tovorov, med drugim peska, goriva v sodih, desk, železnih konstrukcij, gradbenega materiala, mini bagrov in strojev za prevoz materiala ter tudi lomljivih stvari, kot je na primer steklo. Tričlanski posadki helikopterja sta se pridružila še dva tehnika letalca iz 151. helikopterske eskadrilje, ki sta vpenjala tovor v Logarski dolini, in dva pripadnika 132. gorskega polka, ki sta na Okrešlju tovor odpenjala.

Prevoz tovora s helikopterjem

Prevoz tovora se mora prilagoditi zmogljivostim helikopterja v visokogorju. Te so bistveno drugačne kot tiste na nižjih nadmorskih višinah, saj nanje vplivajo okoliška temperatura, višina leta, hitre spremembe vremena, veter in teža helikopterja, ki vključuje različna bremena. Pomembna je še količina goriva, ki jo helikopterji nosijo.

Nadporočnik Černilec in njegov sopilot nadporočnik Simon Ganza sta med tokratnim prevozom v slabih štirih urah opravila 28 ciklov. V vsakem ciklu, ki je trajal sedem minut, sta prepeljala povprečno tono tovora. Ob tem je helikopter vsakič premagal 500 višinskih metrov. V dolini sta štabna vodnika Blaž Langus in Peter Pavel Smrkolj tovor pripravljala, pripenjala ter skrbela za koordinacijo s pilotom helikopterja. Zaradi različnih oblik tovora sta uporabljala dva načina vpenjanja. Opeka je bila naložena v mreže, velike šest krat šest metrov. Kovinsko konstrukcijo odrov, deske in preostali material večjih dimenzij pa sta vpenjala na štirikrako jeklenico. Vse skupaj je pod helikopterjem viselo na sestavljenih bremenskih vrveh v dolžini od 30 do 45 metrov, odvisno od načina vpenjanja tovora. Pri prevozu podvesnega tovora je namreč treba paziti, da ta ne preseže maksimalne obremenitve podvesne kljuke.

Med lebdenjem in dvigom tovora mora tehnik letalec v helikopterju usmerjati pilota na točko, na kateri se bo tovor pripel na jeklenico, ki je pripeta na helikopter. Po pripetju tovora pa tehnik letalec poroča, kdaj naj pilot zategne jeklenico, navaja višino in poroča o tem, kako se tovor premika med dviganjem. Pilota si razdelita delo tako, da sta enakomerno obremenjena. Prvi leti, drugi mu pomaga tako, da mu javlja parametre leta in komunicira s posadko na tleh. Tehnik letalec poroča tudi o premikanju tovora med letenjem. »Ob nihanju tovora poskušamo zadržati helikopter v stabilnem položaju brez hitrih sprememb višine, hitrosti ter moči. Če tovor kljub temu ne zmanjša svojega nihanja, pristopimo k spremembi moči oziroma helikopter zapeljemo v blagi zavoj,« je razložil pilot nadporočnik Mitja Černilec.

Tehnik letalec na koncu usmerja pilota na točko odlaganja in mu poroča o višini tovora ter o tem, kdaj se bo ta dotaknil tal. Poleg tega mora biti pozoren tudi na teren okoli dviganja in odlaganja tovora ter poročati o morebitnih ovirah, ki bi lahko ogrozile varen transport tovora. Na točki odlaganja tovora sta helikopter pričakala pripadnika 132. gorskega polka štabna vodnika Matej Bizjak in Miha Arh, sicer tudi člana Helikopterske reševalne skupine Slovenske vojske. »Znanje in izkušnje, ki jih pridobimo na vajah in reševanjih v gorah, nam koristijo pri pomoči helikopterskim posadkam pri nošnjah tovorov. Naše naloge so priprava, zapenjanje in odpenjanje tovorov na ravnem in zahtevnem terenu ter komunikacija s posadko. Komunikacija med nami in posadko poteka po radijski zvezi in tudi vizualno,« je pojasnil štabni vodnik Arh. Člana Helikopterske reševalne skupine sta poskrbela za varno odpenjanje tovora in koordinacijo na točkah odlaganja tovora.

Pomoč helikopterja pri obnovi koč v visokogorju je nujna

Predsednik Planinske zveze Jože Rovan je povedal, da je pomoč helikopterja pri obnovi koč v sredogorju in visokogorju nujna. Pohvalil je skupno sodelovanje: »S pomočjo Ministrstva za obrambo in Slovenske vojske nam bo letos na Okrešlju uspelo končati gradbeno-zidarska dela in pripraviti vse potrebno za postavitev lesene montažne konstrukcije naslednje leto.« Gradbena dela do vključno prve plošče, na katero bo postavljena lesena konstrukcija, izvaja podjetje KB GRADNJE. Po besedah delovodje gradbišča Meha Ferhatovića bodo gradbena dela končali do zime. S helikopterjem Slovenske vojske bodo na Okrešelj prepeljali še preostali gradbeni material in opremo, da bo nov Frischaufov dom na Okrešlju za planince lahko odprl svoja vrata že prihodnje leto.

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Oktober 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31