Natisni to stran

Madžari v transportno neodvisnost

Oceni ta prispevek
(7 glasov)
25 Nov 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Madžare je Covid pandemija veliko naučila zato sedaj pospešeno povečujejo kapacitete za potrebe prevozov potnikov in blaga. Kupili so tovorno širokotrupno letalo ter naročili dve novi vojaški transportni letali.

Ko jih je med krizo z več 100 leti iz Kitajske ”reševal” njihov nizkocenovnik Wizzair in jih zalagal z medicinsko opremo iz Kitajske, so se naši vzhodni sosedi zamislili. Wizzair, ki je prav tako opravil več repatriacijskih letov, med drugim tudi nekaj iz Severne Amerike, je poceni reševal svoje ljudstvo. Ni pa država imela svojih primernih letal, ki bi omogočala lete z večjimi (državnimi) letali, neodvisno od komercialne letalske družbe, za prevoz večjega obsega blaga. Kljub vsemu, da imajo dva vojaška Airbusa A319, jih za prevoze zaščitne opreme niso mogli uporabljati. Vojaška letala namreč potrebujejo več dovoljenj za prelete in pristanke, zato so se poslužili prevozov preko Wizzairovih Airbusov A321neo ker je bilo najhitreje in najučinkovitejše. Zato se je Madžarska sredi poletja odločila, da bo kupila večje širokotrupno tovorno letalo Airbus A330-200F registrskih oznak HA-LHU.

Za namene države ga je kupilo madžarsko zunanje ministrstvo, za namene pravočasne oskrbe države z zaščitno opremo med epidemijo ali kasneje tudi za druge naloge. Letalo so kupili od katarske letalske družbe Qatar Airways. Odločili so se za namensko tovorno letalo, ki ima precej večjo nosilnost in možnost obsega prevoza tovora, kot pa predelana letala iz potniških. Sedaj potekajo priprave na začetek operacij. Letalo bodo letele posadke Wizzaira. Ko letalo ne bo na prevozih za potrebe države, bo na razpolago na trgu za letalsko družbo Wizzair, ki bo z njim lahko opravljala tovorne lete po vsem svetu.

Vojska bo dobila dva nova transporterja

Madžarska vlada in brazilski Embraer sta podpisala pogodbo za nakup dveh transportnih letal Embraer C-390 Millennium, vključno z zagotavljanjem šolanja madžarskih pilotov ter usposabljanje tehnikov. Letalo bo na razpolago madžarskim obrambnim silam za vrsto različnih vojaških in državnih nalog. Poleg možnosti prevoza tovora, repatriacijskih in evakuacijskih letov, bo med letom v podporo tudi madžarskim lovcem JAS 39 Gripen z oskrbo goriva v zraku (AAR) med preleti, vajami in ostalimi vojaškimi nalogami.

Foto: Embraer
Foto: Embraer

”V letih 2023-24 bo Madžarska prejela letali KC-390, ki bodo sposobna dostavljati večje vojaške tovore za operativne potrebe države in vojske ter možna zagotavljati oskrbo z gorivom med letom. Večnamenska letalska flota bo omogočila madžarskim obrambnim silam suvereno izvajanje čim širšega obsega nalog v nacionalnem okvirju”, je ob novici povedal gospod Gaspar Matoth, vladni komisar, pristojen za obrambni razvoj.

Madžarski letali KC-390 bosta prvi na svetu s konfiguracijo za prevoz oseb, ki potrebujejo intenzivno oskrbo za namene humanitarnih misij.

Madžari so iskali letalo, ki bo sposobno izvajati različne naloge za potrebe vojske in civilne oskrbe. To vključuje pomoč v humanitarnih akcijah, evakuacijah zaradi zdravstvenih pogojev, namene iskanja in reševanja, prevoz tovora in aktivnosti padalcev, možnost oskrbe nedostopnih terenov s preciznim odmetavanjem tovora in oskrbe madžarskih lovcev JAS 39 Gripen z gorivom v zraku. Letala KC-390 so popolnoma kompatibilna z Natovimi standardim ne samo po strojni opremi ampak tudi po avioniki in komunikacijski konfiguraciji. Letali bosta posredno nadomestili tri že upokojene Antonove An-26, ki jih je madžarska vojska že upokojila.

Poleg Brazilcev, ki so prvo letalo KC-390 prejeli lansko leto in z njim razširili razpoložljivost vojaškega letalstva na več kritičnih misijah v Braziliji in v tujini, so do sedaj letalo naročili še Portugalci. Naročili so jih 5, s predvideno dostavo v letu 2023. Portugalci so tudi partnerji v programu razvoja tega letala ter zanj tudi izdelujejo določene sestavne dele.

KC-390 je taktično transportno reaktivno letalo. Nekatere pomembne prednosti, ki jih izpostavlja proizvajalec, so povečana mobilnost, robusten izgled, višja fleksibilnost, najsodobnejša tehnologija in enostavno ter cenejše vzdrževanje. 

Madžari imajo za prevoz najvišjih državnih in vojaških predstavnikov ter za izvajanje raznih državnih nalog v vojaški floti dva Airbusa A319 (reg. oznak 604 in 605) in dva Falcona 7X (reg. oznak 606 in 607).

Kaj pa mi?

Tudi Slovenija je med letošnjim prvim valom močno pogrešala kakšno transportno letalo, ki bi lahko prepeljalo tovor večjega obsega ali opravilo kakšen repatriacijski let za naše državljane po Evropi. (Pre)majhen Turbolet je primeren za manjše naloge prevoza tovora, Slovenija je zato sprejela Zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovensko vojsko, v katerem je do leta 2026 predvidena tudi nabava taktičnega transportnega letala in dveh helikopterjev za podporo specialnim silam. S tem bi Slovenija postala neodvisna od drugih, za določene državniške naloge repatriacij pa ne bi bilo potrebno najemati komercialnih prevoznikov. Ocena potrebnih sredstev za podprogram vojaško letalstvo je okvirno v višini 128 milijonov evrov.

Spomladi smo na našem portalu objavili poglobljeno analizo katera letala so realno v igri za nabavo.

Turbolet je opravil več letov za prevoz nujne zaščitne opreme
  Turbolet je opravil več letov za prevoz nujne zaščitne opreme