Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

DHL v Ljubljani z dodatnimi leti in z večjimi letali ob zaključku leta

Oceni ta prispevek
(10 glasov)
30 Nov 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Največji globalni posrednik tovora in pošte na svetu, DPDHL, v katero spadata tudi DHL Ekspres Slovenija in DHL Global Forwarding d.o.o., je s soboto začasno dodal dodaten let iz njihovega mega vozlišča v Leipzigu.

Zaključek leta je za posrednike tovora in pošte vedno vrhunec leta z največjo obremenitvijo poštno-tovornega sektorja. Že v sredini novembra so zaradi povečanega obsega pošiljk pričeli z občasnimi večernimi neposrednimi leti med Ljubljano in Leipzigom z letali Boeing 73F, sedaj so ti neposredni leti že pratično vsi. Pred dnevi je bil omenjeni Boeing premalo za dnevni obseg tovora, pa so morali let opraviti z večjim Boeingom 75F. Dodatno temu so med vikendom dodali še jutranjo sobotno rotacijo z letali Boeing 73F/75F. Dodatni sobotni leti so predvideni vse do vključno 21. decembra.

Predviden vozni red (lokalni časi): 

BCS4852 Leipzig - Ljubljana 06:50 B73F/75F (sobota; 28NOV-21DEC)

BCS4853 Ljubljana - Leipzig 07:55 B73F/75F (sobota; 28NOV-21DEC)

Gospod Simon Bizjak, direktor operative pri DHL Ekspres Slovenija, ne izključuje možnosti, da bi lahko kateri izmed letov v prihodnjih tednih bil izveden tudi s širokotrupnim letalom, ampak je vse to odvisno od dnevnega obsega tovora, ki mora zapolnit kapacitete tako velikega letala. Je pa zelo verjetno pričakovati, da bi glede na trend, bil večji Boeing 75F v prihodnjih dneh in tednih reden gost na Brniku. Kapacitete se na dnevnem nivoju po celotni mreži letov spreminjajo, zato temo primerno tudi načrtujejo floto, da so letala optimalno zasedena glede na razpoložljivo kapaciteto.

Specializiranim letalskim prevoznikom v tovornem prometu gre izredno na roko manjko rednega potniškega prometa, zato je povpraševanje po specialnih prevoznikih tovora zelo veliko. Medtem, ko je za logistična podjetja, med katera se uvršča tudi divizija DHL Ekspres, kapacitet brez potniških letal manj, ampak se uspešno sproti prilagajajo. V to sodijo prerazporeditve kapacitet, dodatni leti, najemi dodatnih letal, ipd. Veliko generalnega tovora namreč potuje tudi s potniškimi letali, teh letov pa je sedaj manj, zato so tovorna letala precej bolj obremenjena. Gospod Bizjak osebno zaznava določen manjko predvsem na letih iz Evrope v Severno, Srednjo in Južno Ameriko, so pa razmere boljše, kot pa ob prvem valu spomladi. Optimizacija in prilagoditve na dnevni ravni DHL-u omogočajo, da ne pride do pomanjkanja kapacitet zato tranzitni/dostavni časi od pošiljatelja do prejemnika niso moteni.

Kot zanimivost naj povemo, da za manipulacijo s pošiljkami v DHL-ovem terminalu na Brniku skrbi približno 70 zaposlenih, v to je vštet tudi carinski oddelek, ki skrbi za carinske postopke. Za distribucijo pošiljk po Sloveniji pa skrbi še vrsto ostalih zaposlenih. V družbi so sprejeli vse potrebne preventivne ukrepe za preprečitev širjenja koronavirusne bolezni, vključno z delom od doma na delovnih mestih, kjer je to mogoče. Skupaj so do sedaj imeli potrjene tri okužbe, nekaj več pa so imeli odsotnosti zaradi samoizolacij in odrejenih karanten. Omenjene motnje procesa dela bistveno niso ovirale. Za povečan obseg dela v zaključku letošnjega leta so delovni proces okrepili z nekaj novimi zaposlitvami, dodatno pomoč pa so poiskali tudi s študentskim delom. 


Koledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31