Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Fraportu država namenja 5 milijonov evrov pomoči

Oceni ta prispevek
(7 glasov)
05 Dec 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Vlada Republike Slovenije je v četrtek na svoji 42. redni seji potrdila predlog dodelitve državne pomoči podjetju Fraport Slovenija za delno povrnitev škode zaradi posledic epidemije.


Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana osrednje slovensko javno letališče za mednarodni zračni promet, ki je opredeljeno kot infrastrukturni objekt državnega pomena. Med objekte državnega pomene spadata tudi preostala dva mednarodna letališča v Sloveniji, Letališče Edvarda Rusjana Maribor in Letališče Portorož. Preko ljubljanskega letališča poteka približno 97 odstotkov celotnega letalskega potniškega prometa v Republiki Sloveniji. Obratovalec Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana je podjetje Fraport Slovenija, d.o.o. Zaradi trenutne situacije povezane s COVID-19 in sicer drastičnega zmanjšanja letalskih operacij in števila prepeljanih potnikov ter količin prepeljanega tovora bo Fraport Slovenija, d.o.o. v letu 2020 utrpel škodo, ki je ocenjena v višini 15,261 mio EUR. Izračun temelji na upadu EBIT v primerjavi z letom 2019. V navedenem znesku je upoštevana (in odšteta) že prejeta druga državna pomoč. Fraport Slovenija, d.o.o. ocenjuje, da bo zaradi COVID-19 upadlo število prepeljanih potnikov za 80 odstotkov. Fraport Slovenija, d.o.o. trenutno dosega le 18 odstotkov števila prepeljanih potnikov glede na leto 2019, zato podjetje izvaja številne varčevalne ukrepe glede zniževanja stroškov materiala in stroškov dela.

Dodelitev državne pomoči podjetju Fraport Slovenija, po besedah ministrstva, izpolnjuje pogoje iz Pogodbe o delovanju Evropske unije za dodelitev državne pomoči in je predvidena v obliki enkratnega nepovratnega zneska za povrnitev škode nastale zaradi COVID-19. Dodelitev državne pomoči je predlagana v višini 5 milijonov evrov, kar naj bi predstavljalo samo 32,76 odstotka celotne škode, ki jo bo Fraport Slovenija, d.o.o. utrpel zaradi COVID-19. Dodelitev državne pomoči bo možna v kolikor bo predhodno potrjena tudi s strani Evropske komisije in je bistvenega pomena za zagotovitev likvidnosti podjetja Fraport Slovenija, d.o.o., njegovega nadaljnjega zagotavljanja infrastrukturnega razvoja in obratovanja Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana.

Prejeto državno pomoč bo podjetje Fraport Slovenija, d.o.o. porabilo za zagotavljanje likvidnosti podjetja oziroma pokrivanje tekočih operativnih stroškov (material, storitve, plače, davki) in nujno potrebnih investicij, so zapisali na Ministrstvu za infrastrukturo.

Kaj pa ostali mednarodni letališči v državi?

Na Ministrstvo smo poslali vprašanja za dodatna pojasnila v zvezi z možno državno pomočjo za preostali mednarodni letališči v Sloveniji, ki sta prav tako zelo ohromljeni zaradi epidemije (pojasnil zaenkrat še nismo prejeli). Zneski so na nivoju mariborskega in portoroškega letališča precej nižji kot pa pri ljubljanskem, ampak pogled ne spremeni situacije. Oboji vlagajo v vzdrževanje in posodabljanje infrastrukture s prihodki od letalskega prometa. Le tega je bilo, razen poletnih mesecev, zelo malo, zato teh potrebnih sredstev ni in določene nujne investicije morejo (po)čakati. Menimo, da bi od države bilo smotrno razmisliti tudi v smeri pomoči drugemu in tretjemu mednarodnemu letališču v državi, da stanje po epidemiji pričakata v najboljšem možnem stanju. Ljubljansko letališče bo posredno preko subvencij iz razpisa za spodbujanje letalske povezljivosti Slovenije prejelo še predvidenih dodatnih 5 milijonov evrov. Subvencije v tej višini bodo prejele letalske družbe, ki se bodo prijavile na roke, ki jih je v razpisu objavilo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Prvi rok je bil pred dnevi zaključen. Iz tega roka bo osmim rednim letalskim prevoznikom razdeljenih predvidoma nekaj manj kot 1 milijon evrov subvencij.

Vir: Ministrstvo za infrastrukturo


Koledar objav

« Junij 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30