Natisni to stran

Pipistrelov Hy4 postal najmočnejše letalo s pogonom vodikovih gorivnih celic

Oceni ta prispevek
(6 glasov)
12 Dec 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Podjetje Pipistrel Vertical Solutions kot vodja konzorcija projekta MAHEPA s ponosom sporoča, da se je tehnologija, razvita v okviru projekta, uspešno dokazala z letenjem na krovu letala Hy4.

V novembru 2020 je Hy4, hibridno električno letalo s pogonom na vodik, kljub posledicam covid-19 in z vsemi veljavnimi varnostnimi ukrepi uspešno poletelo z mariborskega letališča in postavilo mejnik za projekt MAHEPA ter za prihodnost brezogljičnega letenja.

Na letališču v Mariboru
Hy4 na letališču v Mariboru

S predstavljenimi tehnologijami in dokazujoč, da so dolgi in varni poleti mogoči brez emisij, MAHEPA postavlja tehnološke temelje, ki omogočajo čisto, tiho, varno in trajnostno letenje - s čimer so cilji okoljskega dogovora »European Green Deal«, povezani z letalstvom, zdaj korak bližje realnosti.

S prenovljeno in optimizirano tehnologijo sistema gorivnih celic, razvito v projektu MAHEPA, in v tesnem sodelovanju z več nacionalnimi projekti, je Hy4 postal najmočnejše letalo s pogonom vodikovih gorivnih celic, ki je bilo kadarkoli izdelano in je poletelo neposredno v novo dobo letalskega prometa.

Prvi kvalifikacijski preizkusi in analize zbranih podatkov kažejo, da popolnoma redundantna arhitektura pogonskega sklopa letala Hy4 omogoča nadgradnjo modularne tehnologije. Konzorcij MAHEPA, ki ga sestavljajo Pipistrel Vertical Solutions, Compact Dynamics, DLR, H2Fly, Politecnico di Milano, TU Delft, Univerza v Mariboru in Univerza v Ulmu, znova dokazuje pionirsko usmeritev k čistejšemu zračnemu prometu v Evropi, ki jo podpirajo nove tehnologije, razvite znotraj projekta.

 

Foto: Pipistrel