Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Iz letala v “penzijo”

Oceni ta prispevek
(16 glasov)
26 Dec 20
Napisal
Objavljeno v Novice

V torek, 22. decembra je zadnji let v vlogi tehnika letalca na falconu opravil štabni vodnik Uroš Ganza.

Kot se spodobi so mu sodelavci 152. LEESK Slovenske vojske pripravili presenečenje. Na letu iz Rima v Ljubljano, ki je bil njegov zadnji službeni let so mu po pristanku letala falcon L1-01 na Brniku pripravili sprejem z vodnim pozdravom t.i. water salute. Hvala gasilsko-reševalni službi Fraporta Slovenija.

Višji štabni vodnik Uroš Ganza
  Štabni vodnik Uroš Ganza

Za spomin so mu sodelavci pripravili tudi foto knjigo in model letala falcon, ki seveda nosi slovenske barve. Štabni vodnik Uroš Ganza je ob tem povedal: »Nisem še popolnoma dojel vendar res ni lepšega kot izstopiti iz letala direktno v penzion. Hvala posadki na moji zadnji nalogi. Hvala vsem sodelavcem za ganljivo slovo, za prelepo knjigo spominov in malega falcona.« Ob tem je štabni vodnik Ganza vsem letalskim kolegom zaželel vesel božič, srečno novo leto in predvsem mirno in plavo nebo.

Pilot stotnik Andrej Bračun se mu je zahvalil za vsa ta leta, ki jih je imel čast delati z njim in dodal: »Si namreč dober sodelavec, izjemen letalski tehnik s “pilotskim” pogledom na problematiko, iznajdljiv član posadke, ki zna dobesedno iz nič narediti obrok ali celo sladico za vse tri člane posadke in zato ni čudno, da se je vedno iz potniške kabine slišal samo smeh in dobra volja. Si prijeten sogovornik z izjemnim smislom za humor, ravno pravšnji kritik, “mission oriented” član posadke s pridodanim čutom za človeka in še in še bi lahko našteval ...  Želim ti izpolnitve še veliko letalsko-tehničnih izzivov in čim več letečih os!«

Andrej Bračun, Uroš Ganza in Janko Kene v falconu
  St. Andrej Bračun, št.v. Uroš Ganza in st. Janko Kene v falconu

»Bilo mi je v veliko zadovoljstvo in čast biti član posadke na zadnjem letu s katerim smo Urošu izkazali spoštovanje in zahvalo ob odhodu v penzijo. Vse se je odvilo tako kot smo želeli in načrtovali, kar se v letalstvu ne zgodi vedno. Uroš je letalski tehnik stare šole. Za take velja, da razmišljajo in delujejo v smeri kako izpeljati nalogo, ne iščejo izgovorov in jim ni nikoli težko ostati dolge ure v hangarju in narediti vse potrebno za to, da je letalo pripravljeno za naslednji let. Narava našega dela zahteva prav take ljudi, saj imamo samo eno letalo, vsakovrstnih nalog pa je veliko.« pa je dodal pilot stotnik Janko Kene.

Spominska knjiga v pomin na skupno letenje
  Spominska knjiga v spomin na skupno letenje

Uroš Ganza je prvi samostojni polet opravil v Aeroklubu Ptuj leta 1976. Od takrat dalje je bil aktiven v letalstvu. Po končani šoli v Zagrebu  je kot letalski mehanik začel poklicno pot leta 1981 v Portorožu. Tam se je izšolal za učitelja letenja in poklicnega pilota. Leta 1996 se je zaposlil v Slovenski vojski, kjer je vse do upokojitve opravljal delo tehnika letalca. Kot zanimivost lahko povemo, da je bil tudi njegov oče, Alojz Ganza pilot-mehanik. Družinsko tradicijo pa nadaljuje tudi Urošev sin Simon Ganza, ki je pilot helikopterja v Slovenski vojski.

Alojz, Uroš in Simon Ganza
  Alojz, Uroš in Simon Ganza

»Ni vsakomur dano, da leti. Še manj jih ima to srečo da kariero zaključi z zadnjim letom, na način kot je to ratalo Urošu. Ampak, naš Uroš si to zagotovo zasluži. Ostani zdrav, dobre volje, posveti se stvarem, ki te izpolnjujejo, mi pa bomo pomahali s krili, ko bomo leteli čez Sečovlje.« je sklenil stotnik Kene.

Štabnemu vodniku Urošu Ganzi tudi mi želimo še veliko vzletov in varnih pristankov. Srečno kolega!

Foto: osebi arhiv Uroša Ganze, Janko Kene, Miro Majcen in arhiv sierra5.

 


Koledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31