Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Brnik zapustilo še eno letalo nekdanje Adrie Airways

Oceni ta prispevek
(8 glasov)
29 Dec 20
Napisal
Objavljeno v Novice

Pred dnevi je iz domačega letališča nekdanjega slovenskega nacionalnega prevoznika odletelo še eno letalo.

Po več kot letu dni, od kar je Adria Airways prešla v stečajni postopek, so nekatera njena letala še vedno v Ljubljani. Nekaj dni nazaj je iz Slovenije odletelo še eno letalo. Gre za 90-sedežno letalo Mitsubishi CRJ-900 (MSN: 15090), ki je bilo eno izmed zadnjih dodanih v floto Adrie Airways v maju 2018 ter je za slovenskega prevoznika letelo z registrsko oznako S5-AFC. Pred tem je letelo za španskega prevoznika Air Nostrum. 

Letalo je iz Brnika odletelo v Melbourne, ampak ne v svetovno znano mesto na jugovzhodu Avstralije, ampak v manjše mesto na Floridi v Združenih državah Amerike. Na poti do tja je posadka morala opraviti več tehničnih postankov. Prvega na letališču Keflavik (KEF/BIKF) na Islandiji, drugega po prečkanju Atlantika na kanadskem letališču Goose Bay (YYR/CYYR), tretjega pa že v Združenih državah Amerike, na letališču Bangor (BGR/KBGR). Naslednji dan je posadka opravila še zadnji let do letališča Melbourne (MLB/KMLB) na sončni in topli Floridi, blizu mesta Orlando. Letalo je prelet na drugo stran Atlantika opravilo z začasno registracijo 2-SAFC.

Letalo je v lasti ameriške družbe Regional One. Kolikor smo izvedeli v uredništvu, je namen družbe, da v bližnji prihodnosti v ZDA preletijo še preostale CRJ-je, ki so še trenutno na Brniku. Ne izključujejo pa tudi možnosti, da bodo letala iz Ljubljane odletela le še na razrez na katero izmed tujih letališč ali pa so svoj zadnji let že opravila in bo razrez izveden s strani Solinair-a ali Adrie Tehnika na Brniku. Odločitev naj še ne bi bila sprejeta. Prioriteta je v doglednem času najti operaterja, ki bi katero izmed preostalih letal dodal v svojo floto. Po naših informacijah so na Brniku še tri letala nekdanje Adrie Airways, dva Canadaira CRJ 900 (MSN: 15057; MSN: 15087) in en Canadair CRJ 700 (MSN: 10014).

Pred dnevi sta z rednim letenjem pri srbskem prevozniku Air Serbia začela tudi Airbusa A319 nekdanje Adrie, kjer je nekdanji S5-AAP sedaj YU-APL in nekdanji S5-AAR sedaj YU-APM. Od preostalih nekdanjih Adriinih letal sta novega operaterja ”našli” še Vesna (ex. S5-AAV) in Urška (ex. S5-AAU), preostali so bili razrezani ali pa še čakajo nadaljno usodo na enem izmed evropskih letališč. 

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Junij 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30