Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Transportno letalo C-27J Spartan za Slovensko vojsko

Oceni ta prispevek
(27 glasov)
15 Jan 21
Napisal
Objavljeno v Novice

Z nakupom novega transportnega letala bo Slovenija postala neodvisna pri zagotavljanju zračnega transporta za lastne potrebe. Lanskoletni izbruh pandemije covida-19 je namreč pokazal, da smo bili pri evakuaciji naših državljanov iz tujine v domovino ter zagotavljanju zalog zaščitne opreme v veliki meri odvisni od drugih.

Začetek projekta nabave transportnega letala sega v leto 2006, ko je Ministrstvo za obrambo pripravilo investicijsko dokumentacijo za nakup novega letala. V ožji izbor sta se na podlagi te dokumentacije uvrstili letali CASA C-295M in C-27J Spartan. Obe letali smo lahko v preteklosti Sloveniji tudi videli. Na podlagi novelacij investicijske dokumentacije, taktične študije in Vojaškega nasveta je Ministrstvo za obrambo konec decembra 2020 potrdilo investicijski program, na podlagi katerega bo pristopilo k nabavi taktičnega transportnega letala.

Raziskava trga

Nakup transportnega letala je zelo zahteven proces, zato zahteva celovito raziskavo trga. Ta je zajemala tako proizvajalce in uporabnike potencialnih tipov letal, ki spadajo v kategorijo lahkih (Airbus CASA C-295M, Leonardo C-27J Spartan) in srednjih (Lockheed Martin C-130J-30 super hercules, Embraer C-390 millennium in Airbus A-400M) transportnih letal, kot tudi ponudnikov rabljenih letal. Pred končno odločitvijo so se predvsem preverile uporabniške izkušnje vojsk pri državah, ki že imajo v uporabi te tipe letal. Na podlagi pridobljenih podatkov je bila izdelana tako analiza doseganja minimalnih vojaških tehničnih zahtev v okviru letalnih zmogljivosti, tovornih zmogljivosti in zmogljivosti preživetja kot tudi ekonomska analiza stroškov investicije v življenjski dobi letala. V končno presojo sta bila vključena dva potencialna tipa taktičnih transportnih letal, vendar se je po proučitvi minimalnih vojaških tehničnih zahtev kot edina možnost izkazalo letalo C-27J Spartan.

C-27J Spartan

Letalo C-27J Spartan italijanskega podjetja Leonardo je vojaško transportno letalo, ki je bilo v osnovi, od samega začetka načrtovano in konstruirano za potrebe vojske in vojaškega transporta in ni letalo, ki bi bilo konstruirano za potrebe civilnega komercialnega letenja ter nato prilagojeno za vojaški trg.

Njegove tehnične zmogljivosti omogočajo prevoz oseb in tovora v vseh vremenskih razmerah na razdaljah, daljših od 3.500 kilometrov in brez vmesnih postankov – maksimalni dolet 5.852 kilometrov in letenje na višinah do 9.144 metrov. Poleg transporta standardnih palet omogoča tudi transport tovora nestandardnih dimenzij, kot so manjša vozila. Stranska tovorna vrata letala omogočajo tudi skoke padalcem.

Poganjata ga dva turbopropelerska motorja, ki mu omogočata tudi vzletanje in pristajanje na neasfaltiranih oz. improviziranih vzletno-pristajalnih površinah.

Letalo C-27J Spartan je zasnovano z najsodobnejšimi tehnološkimi rešitvami, kot je to na primer angl. Glass Cockpit, ter predstavlja najboljše razmerje med ceno in kakovostjo. Letalo najbolje podpira vojaške zahteve v svoji kategoriji v primerjavi z letali s prvotno civilno zasnovo. In nenazadnje, ne smemo pozabiti, da je letalo C-27J Spartan v bistvu “mlajši brat” letala C-130 Hercules, saj je bil prvotni načrt izdelan v sodelovanju s podjetjem Lockheed Martin, ki je proizvajalec Herculesa. Če je bilo letalo Hercules izdelano za potrebe večjih vojsk, ki si lahko privoščijo večje izdatke za obrambne zadeve, je letalo Spartan primerno za potrebe manjših držav, kot je Slovenija.

Investicijo potrdil Strateški svet za ključne investicije

Ocenjuje se, da bi bilo dobavo letala mogoče izvesti v roku enega do dveh let od podpisa pogodbe. Za operativno delovanje letala v tem času bo treba zagotoviti tudi ustrezne infrastrukturne pogoje, kar pomeni predvsem izgradnjo hangarja.

Ker ima Ministrstvo za obrambo Republike Italije že taktična transportna letala tipa C-27J Spartan, Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije trenutno intenzivno preučuje možnosti nakupa taktičnega transportnega letala C-27J Spartan po postopku vlada-vladi preko italijanske vlade. Država, ki je v tem primeru kupec, ne posluje neposredno s proizvajalcem obrambnih proizvodov ali storitev, ampak se nakup blaga opravi pri državi, ki je v tem primeru prodajalec, in sicer iz zalog te vlade ali tako, da opremo sama nabavi v ta namen.

Če bo Ministrstvo za obrambo izvedlo nakup taktičnega transportnega letala C-27J Spartan preko italijanske vlade, se bomo izognili tudi morebitnim korupcijskim tveganjem, saj bo nabava realizirana neposredno preko italijanske vlade.

Članek april 2019: Novo transportno letalo za Slovenijo?

 

Zmogljivost taktičnega transporta bo prvenstveno namenjena:

  • premiku sil SV na območje delovanja in z območja delovanja nazaj domov,
  • zagotavljanju vzdržljivosti sil SV pri opravljanju nalog bojnega ali humanitarnega značaja,
  • medicinski evakuaciji sil SV in evakuaciji državljanov RS, vključno z reševanjem izoliranega osebja.

 

Dodatni moduli

V tovornem prostoru letala se na sorazmerno enostaven način lahko vgradijo različni moduli: – medicinski modul omogoča prevoz stabilnih pacientov oziroma ranjencev ali prevoz ranjencev na posebnih medicinskih nosilih, ki omogočajo aktivno spremljanje pomembnih življenjskih funkcij;

– modul za prevoz kontaminiranega osebja, kjer obstaja nevarnost bakteriološke ali virusne okužbe;

– modul za prevoz potnikov;

– modul za vgradnjo sistema za gašenje požarov.

 

Shema: vir: Leonardo

Tehnični podatki

Leonardo C-27 Spartan

Posadka

pilot, sopilot in load master

   

Mere:

 

dolžina

22,7 m

razpon kril

28,7 m

višina

9,64 m

   

Mase:

 

največja vzletna

31.800 kg

tovor

11.600 kg

gorivo

12.320 litrov

   

Pogon

2 x Rolls-Royce AE 2100-D2A

Moč

2 x 3458 kW

Največji dolet

5.852 km

Največja višina letenja

9.144 metrov

Največja hitrost

602 km/h

Tovorni del

8–11 m x 3,33 m x 2,60 m

   

Konfiguracija

 
 

46 vojakov v polni bojni opremi

 

60 vojakov

 

34 padalcev

 

3 palete 463L HCU-6E + 1 paleta HCU-12 (na rampi)

 

6 palet HCU-12 (od tega ena na rampi)

 

do 36 nosil + 6 zdravstveno osebje

 

šest VIP potnikov + 18 dodatnih sedežev

 

6.000 oz. 9.850 litrov vode za gašenje požarov, odvisno od konfiguracije

 

manjša transportna vozila 4x4 (HMMWV, Toyota ..), helikopter Bell 206

 


Koledar objav

« Januar 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31