Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Nova razbremenitev pravil o slotih zaradi pandemije za pomoč letalskim prevoznikom

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
28 Jan 21
Napisal
Objavljeno v Novice

Evropska unija pripravlja nova začasna pravila, ki naj bi letalskim prevoznikom pomagala pri obvladovanju drastičnega upada zračnega prometa zaradi koronavirusne krize in pri preprečevanju praznih letov.

 

Veleposlaniki in veleposlanice držav članic pri EU so se danes dogovorili o pogajalskem mandatu, v skladu s katerim naj bi letalskim prevoznikom za poletje 2021 odobrili razbremenitev od zahtev za uporabo letaliških slotov, hkrati pa naj bi sprejeli začetne ukrepe za ponovni zagon sektorja in spodbujanje konkurence. Nova pravila bodo omogočila tudi prožnost pri prilagajanju različnim scenarijem in sprejemanje ukrepov do poletnega obdobja voznega reda letov za 2022.

"Glede na to, da Covid-19 še vedno zelo razsaja, bi bilo prezgodaj za vrnitev k staremu pravilu „uporabi ali izgubi“. Nove določbe o razbremenitvah v zvezi s sloti vzpostavljajo ravnotežje s tem, da letalskim prevoznikom zagotavljajo prepotrebno pomoč, spodbujajo konkurenco v sektorju in pripravljajo na postopno normalizacijo, takoj ko bo to mogoče, obenem pa preprečujejo prazne lete in zmanjšujejo emisije. Želel bi izpostaviti odlično sodelovanje med Evropskim parlamentom in Svetom, ki je institucijama omogočilo hitro sprejetje tega zakonodajnega akta," je povedal portugalski minister za infrastrukturo in stanovanska vprašanja ter predsedujoči Svetu EU,
gospod Pedro Nuno Santos.

V skladu s splošnimi zahtevami EU glede letaliških slotov morajo letalski prevozniki uporabiti vsaj 80 % svojih vzletnih in pristajalnih slotov, če jih želijo ohraniti v naslednjem letu. Na podlagi besedila Sveta lahko letalski prevozniki vrnejo 50 % slotov, vendar pa naj bi izkoristili vsaj 50 % preostalih slotov.

Komisija bo za eno leto pooblaščena, da sprejema delegirane akte za naslednji dve sezoni. S temi akti bo Komisija lahko spreminjala minimalno stopnjo uporabe med 30 % in 70 %. To omogoča potrebno prožnost za prilagajanje različnemu obsegu zračnega prometa na podlagi podatkov o prometu, napovedi in drugih kazalnikov.

Postopek in ozadje

Današnji mandat so odobrili veleposlaniki in veleposlanice pri EU, ki se sestajajo v Odboru stalnih predstavnikov Sveta (Coreper). Svet in Evropski parlament se bosta morala dogovoriti o končnem besedilu.

Pogajanja med sozakonodajalcema o predlogu so nujna, saj naj bi bila nova pravila sprejeta pravočasno pred začetkom poletne sezone 2021, tj. 28. marca 2021.

Komisija je predlog o začasni razbremenitvi od pravil glede slotov sprejela 18. decembra 2020. EU je pred tem marca 2020 sprejela popolno opustitev obveznosti glede slotov za poletje 2020. Ta opustitev glede slotov je bila nato podaljšana s sekundarno zakonodajo za zimsko sezono 2020–2021.

Podatki Eurocontrola kažejo, da se je zračni promet od sredine junija 2020 medletno zmanjšal za približno 74 %. Na podlagi vnaprejšnjih rezervacij, napovedi Eurocontrola in epidemioloških napovedi ni mogoče predvideti, kdaj se bi se obdobje močno zmanjšanega povpraševanja lahko končalo.

Vir: Svet Evropske unije


Koledar objav

« Januar 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31