Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Lockheed Martin prehitel Boeing

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
03 Feb 21
Napisal Boris Knific, revija Obramba
Objavljeno v Novice

Objavljeni prihodki obeh družb za leto 2020

Boeing je svoje dolgoletno prvo mesto na lestvici največjih ameriških letalskih in obrambnih podjetij prepustil družbi Lockheed Martin. V letu 2020 so imeli skupaj 65,4 milijarde USD prihodkov, Boeing pa 58,2 milijarde USD. Družba Boeing lani ni beležila rasti prihodkov z naslova obrambnih naročil. V programu letečih tankerjev pa bodo na račun neučinkovitosti proizvodnje izgubili še dodatnih 275 milijonov USD. Delno posledica motenj, ki jih povzroča covid-19. Podjetje je tako s projektom KC-46 izgubilo skupaj več kot 4 milijarde dolarjev (navajajo pa celo številko 5 milijard dolarjev).

Tej izgubi bi se lahko pri Boeingu izognili, kajti prvotno so za novi leteči tanker USAF izbrali Airbusov A330 MRTT, vendar so po dolgotrajnih pritiskih na ameriško administracijo uspeli na ''domačem bojišču premagati'' evropskega konkurenta in ga izločiti iz boja za naročilo USAF. KC-46 je zasnovan na že nekoliko zastarelem modelu Boeing 767 (vsekakor pa je zasnova starejša od Airbusovega A330).

 Lockheed Martin F-35 Lightning II
  Lockheed Martin F-35 Lightning II

Družba Boeing je leto 2020 v katerem je zaradi pandemije koronavirusa prišlo do propada potniškega letalskega prometa in ''vrnitve'' ozkotrupnega potniškega letala 737 max končala z nekaj manj kot 58,2 milijarde dolarjev prihodkov. Leta 2018 so imeli kar 101 milijardo dolarjev prihodkov. Obrambna in vesoljska prodaja družbe Boeing sta bili medletno enaki, in sicer le 26,3 milijarde dolarjev. Njegove storitvene dejavnosti, ki vključujejo obrambne posle so ustvarile 15,5 milijarde dolarjev, kar je za 16 odstotkov manj kot leto poprej, saj zaradi pandemije ostaja na tisoče letal še vedno prizemljenih.

Kot je stanje komentiral Boeingov izvršni direktor David Calhoun ob predstavitvi rezultatov poslovanja v zadnjem četrtletju leta 2020, so na splošno vladne službe ter obrambna in vesoljska podjetja še vedno v solidnem stanju in razmeroma stabilna, saj še vedno obstaja trdno globalno povpraševanje po njihovih glavnih programih. Kljub temu pa meni, da lahko obseg državnih izdatkov za odzivanje na covid-19 poveča pritisk na globalno obrambno porabo v prihodnjih letih. Ameriški obrambni izdatki naj bi se v prihodnjih letih poravnali ali zmanjšali, saj se bosta administracija novega predsednika Bidna in kongres, ki ga nadzirajo demokrati, bolj osredotočala na notranja vprašanja. Calhoun je še dejal, da družba Boeing pričakuje, da bo obrambno poslovanje v prihodnjih letih naraščalo z nižjimi enomestnimi številkami.  Po njegovem mnenju je namreč težko že kmalu računati na kakršen koli velik dvig stopnje rasti, glede na pritiske, ki so jim zdaj izpostavljeni in ki zagotovo še bodo. Calhoun, ki je pred mesecem dni postal izvršni direktor podjetja, je še mnenja, da bo koronavirus še naprej vplival na upočasnjevanje mednarodnih obrambnih pogodb. Naročila na mednarodnih trgih se bodo po njegovem mnenju še naprej zmanjševala, skoraj v celoti zaradi stvari, povezanih s covid, ne pa zaradi kakršnega koli konkurenčnih vprašanj.

Boeing KC-135R Stratotanker
  Boeing KC-135R Stratotanker

Kot še številni njegovi kolegi v zadnjih letih je tudi Calhoun ocenil, da je Boeingov vojaški del razvoja in  proizvodnje "neverjetno spodbuden in neverjetno pomemben za Boeing". Kljub stalnim težavam s KC-46 so Ameriške letalske sile kupile 94 od skupaj 179 načrtovanih letal. Samo v januarju je USAF oddal dve naročili v skupni vrednosti 3,8 milijarde dolarjev za 27 letal. FAA pa je prejšnji mesec odobrila potniškim letalom 737 max lete v ZDA, nekatere letalske družbe pa so že nadaljevale s poleti s temi letali tudi v Severni in Južni Ameriki. Evropski regulatorji so pred dnevi sporočili, da lahko letalo nadaljuje lete tudi po stari celini. Boeing je prav tako razkril, da prvega 777X, večje in učinkovitejše različice priljubljenega letala 777, ne bo ponudil do konca leta 2023.

 


Koledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31