Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pipistrel in C-Astral sodelujeta pri razvoju letalnika Nuuva V20

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
04 Feb 21
Napisal
Objavljeno v Novice

Edinstveno partnerstvo dveh vodilnih slovenskih podjetij, ki delujeta na področju letalstva in brezpilotnih sistemov: C-Astrala in Pipistrela, prinaša inovativne tehnološke rešitve ne samo za avtonomna letala za dostavo tovora, temveč na isti napredni eVTOL platformi tudi za daljinsko zaznavanje, nadzor iz zraka, izvidništvo in opazovanje

Po izjemnem odzivu tržišča na začetno predstavitev družine izdelkov NUUVA, bo Pipistrel na podlagi začetnih povratnih tržnih informacij z namenom da bi še bolje zadostil različnim potrebam in željam končnih uporabnikov, lansiral tudi eVTOL letalnik NUUVA V20.

Z današnjim dnem NUUVA V20 pridobiva sposobnosti, ki sežejo dlje od zgolj dostave tovorov kot so nadomestni deli, dragoceni predmeti, medicinski pripomočki itd. Z dodajanjem funkcionalnosti daljinskega zaznavanja, izvidništva in opazovanja iz zraka z raznoliko paleto opreme, naprednih elektrooptičnih in elektronskih senzorjev ter podatkovnih povezav bo sistem omogočal doseganje vrhunske situacijske slike in integracije s t.i. sistemi C4I.

Prve dobave letalnikov NUUVA V20, ki bodo pripravljeni tako za VLOS ter BVLOS operacije se bodo začele že v prvem četrtletju leta 2022.

Pipistrel je navdušen nad sodelovanjem s podjetjem C-Astral Aerospace. C-Astralove globalne izkušnje v razvoju in integraciji brezpilotnih sistemov bodo obogatile izdelek s preizkušenimi ter vodilnimi rešitvami na področju vodenja, upravljana in distribucije podatkov z ergonomsko ter intuitivno zasnovanim zemeljskim segmentom. 

Boštjan Bremec, direktor tehnične službe C-astral Aerospace: Globalno področje brezpilotnih sistemov doživlja vse prej kot miren in tih razvoj. S pionirskimi slovenskimi podjetji kakršna sta Pipistrel in C-Astral Aerospace, ki združujeta moči na področju inovativnih integriranih brezpilotnih sistemov, bo ta razvoj pospešen in vrednostne verige, ki jih predstavlja ta tehnologija bodo obogatene. C-Astral Aerospace je navdušen nad sodelovanjem s podjetjem Pipistrel pri razvoju napredne družine brezpilotnih sistemov NUUVA V20. To sodelovanje nam bo omogočilo razširitev baze strank, ki segajo od komercialnega do varnostnega področja. Naša skupna prodaja in podpora strankam prek omrežij Pipistrela, C-Astrala in Terra Drone bo našim novim kupcem zagotovila edinstveno globalno podporo in strukturo za vzdrževanje in servis naših sistemov.

Ivo Boscarol, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Pipistrel: Če želite, da je inovacija resnično uspešna, morate najprej določiti trend, vedno spoštovati povratne informacije s trga in zagotoviti edinstvene, še nikoli videne rešitve, ki rešujejo pomembne izzive strank. Ponovna uvedba sistema NUUVA V20 na trg, tudi po zaslugi kompetenc C-Astral Aerospace, bo ustvarila vrhunski izdelek, ki bo zagotovil točno tisto, kar so od nas zahtevali naši bodoči kupci. Hkrati opažam, da bo NUUVA V20 lahko edinstveno dopolnilo večjemu letalniku NUUVA V300 ali pa ga bo mogoče uporabljati kot samostojno, visoko učinkovito in zmogljivo platformo. Veseli me, da se dve napredni ajdovski podjetji povezujeta za nastop na globalnem trgu z dovršenim produktom in s tem pripomoreta k prepoznavnosti slovenske inovativnosti, konkurenčnosti in visoko tehnološke naravnanosti, ob sočasni skrbi za okolje.


O podjetju C-ASTRAL Aerospace

C-ASTRAL Aerospace je vodilni na svetovnem trgu z uveljavljenim ugledom na področju proizvodnje in vzdrževanja specializiranih majhnih sistemov brezpilotnih letal (UAS) s fiksnimi krili. Poleg sistemske integracije je podjetje razvilo letalsko elektroniko in lastne varne in prilagodljive mrežne komunikacijske sisteme ter zmožnost integracije svojih sistemov v programske rešitve za vodenje letalnikov brez posadke ter t.i. C4ISR. V zadnjih trinajstih letih je C-ASTRAL Aerospace uvedel dve družini majhnih sistemov brezpilotnih zrakoplovov, BRAMOR in ATLAS (»Advanced Technology Light Acquisition System«), njihov oddelek X-WORKS pa trenutno razvija dva nova majhna napredna tehnološka sistema, ki bosta predstavljena leta 2021 in 2022. C-ASTRAL Aerospace je aktiven v treh raziskovalnih konzorcijih iniciative SESAR (»Single European Sky ATM Research initiative«) in je bil že februarja 2017 ključni član pri omogočanju prvega poleta BVLOS v Kanadi.

Baza strank podjetja C-ASTRAL Aerospace je raznolika in obsega komercialne operaterje sistemov brezpilotnih letal (UAS), večja institucionalna omrežja, znanstvene uporabnike in vladne subjekte v več kot 70 državah. Več kot 10 samostojnih subjektov in 200 komercialnih in znanstvenih operaterjev sisteme C-ASTRAL uporablja pri svojih operacijah na šestih celinah. Sistemi podjetja C-ASTRAL Aerospace so bili ocenjeni s strani ameriškega SOCOM (»Expeditionary Organic Tactical ISR Capability Set«) z odlično oceno in so zdaj tudi del velike evropske raziskovalne in razvojne pobude na področju raziskav t.i. rojev brezpilotnikov DRONEDGE-E.

Leta 2020 je C-ASTRAL postal član vodilnega svetovnega ponudnika industrijskih rešitev za brezpilotne zrakoplove Terra Drone Corporation iz Japonske, ustanovljenega leta 2016. Korporacija Terra Drone je specializirana za visoko zmogljivo strojno opremo, vrhunsko programsko opremo, storitve z brezpilotnimi letalniki in sisteme za upravljanje prometa brezpilotnih letalnikov, skupaj s ponudnikom UTM rešitev, podjetjem Unifly.

O Pipistrelu

Pipistrel je vodilni svetovni načrtovalec in proizvajalec lahkih letal, specializiran za energetsko učinkovita in cenovno ugodna visokozmogljiva letala. Z več kot 30-letnimi izkušnjami je Pipistrel doslej izdelal več kot 2200 letal in si pridobil pomemben mednarodni ugled z zagotavljanjem edinstvenih, inovativnih izdelkov strastnim kupcem na vseh celinah. Pipistrel je bil prvi na svetu, ki je že leta 2007 izdelal popolnoma električno dvosedežno letalo in potem postal tudi zmagovalec letalskega izziva agencije NASA (Green Flight Challenge) leta 2011 s prvim električnim štirisedežnim letalom na svetu. Razvil je tudi devet različnih tako eksperimentalnih kot tudi serijsko proizvajanih električnih letal, vključno s prvim tipsko-certificiranim električnim letalom na svetu, Velis Electro.
Za agencijo NASA in podjetje Siemens je Pipistrel razvil pogonske sisteme, vključno z baterijami, močnostnimi kontrolniki in elektromotorji, za lahka letala in letala splošne kategorije.

S sodelovanjem v odborih za standardizacijo, tj. ASTM F44.40, F39.05, SAE AE7-D, Pipistrel kroji prihodnje trge hibridno-električnega letalstva.


Podjetje Vertical Solutions, Pipistrelov oddelek za raziskave in razvoj, ima t.i. Design Organisation Approval – certifikat evropske letalske agencije EASA za načrtovalca in oblikovalca letal.  Zato je sposoben pripeljati nov koncept letala vse od osnovne ideje do končne oblike, certificirane in pripravljene za serijsko proizvodnjo. Oddelek razvija tudi električni leteči taksi z navpičnim poletanjem (eVTOL) ter 19-sedežno letalo miniliner/microfeeder s pogonom na vodikove gorivne celice, ki sta namenjena revoluciji notranjega evropskega tržišča potniškega prometa.

 


Koledar objav

« Januar 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31