Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Zaključek I. faze posodobitve vojaškega letališča Cerklje ob Krki

Oceni ta prispevek
(5 glasov)
15 Mar 21
Napisal vir: MORS
Objavljeno v Novice

Prenova in modernizacija letališča Cerklje ob Krki korak k večji varnosti v vseh vremenskih razmerah.

Cilji posodobitve je izboljšanje pogojev za delovanje Slovenske vojske in opravljanje nalog Zavezništva, obenem pa posodobitev letališča omogoča tudi letenje ponoči in ob slabši vidljivosti.

V prvi fazi prenove smo podaljšali vzletno-pristajalno stezo, zgradili in osvetlili heliport, vzpostavili sistem osvetlitve, nove ploščadi, skladišča in hangarje, namestili nova navigacijska sredstva in opremo, dokončali smo kontrolni stolp, zgradili novo zgradbo za letalsko tehnično eskadriljo, vzpostavili nov kompleks goriv in nov gasilsko-reševalni objekt. V okviru prve faze smo zgradili celotno nadomestno cesto Drnovo-Zasap, ki omogoča dostop z večjimi vozili in prevoz goriva na letališče.

V drugi fazi prenove načrtujemo izboljšanje sistema za polnjenje letal z gorivom na letališču, povečanje kapacitet za skladiščenje goriva izven letališča, izgradnjo oziroma izboljšanje vojaških logističnih kapacitet in vzpostavitev oziroma podaljšanje ceste za dovoz goriva Zasap-Črešnjice. Kot je na novinarski konferenci poudaril Jože Lacko iz Direktorata za logistiko, prenova pomeni rešeno vprašanje oskrbe z letalskim gorivom, saj so bili do sedaj edine kapacitete za hranjenje goriva v Luki Koper.

Vrednost celotne prenove letališča je 105,7 mio. €. Od tega Ministrstvo za obrambo zagotavlja 33,7 mio. € in NATO 72 mio. €. Vrednost prve faze je 72,5 mio. € (31,5 mio. € MO in 41 mio. € NATO), vrednost druge faze pa 33,2 mio. € (2,2 mio. € prispeva MO in 31 mio. € NATO). V okviru prenove vlagamo tudi v lokalno infrastrukturo, v obnovo cest Drnovo-Zasap in Zasap-Črešnjice. Vrednost vlaganj Ministrstva za obrambo v lokalno infrastrukturo je več kot 5 mio. €. V dela bo vključenih več kot 70 % slovenskih izvajalcev. 1. faza prenove se je začela leta 2009 in bo zaključena letos, druga se začenja letos (začela se je priprava projektne dokumentacije) in bo zaključena v letih 2027 in 2028.

Nadporočnik Andrej Hostnik je posebej poudaril, da prenova pomeni velik korak k modernizaciji operativnega letenja in usposabljanja pilotov v zahtevnih vremenskih razmerah.

Vojaško-civilno letališče Cerklje ob Krki je osrednje vojaško letališče Slovenske vojske, predstavlja vstopno točko v Republiko Slovenijo, zagotavlja infrastrukturno zaščito slovenskega zračnega prostora. Letališče je tudi logistična podpora vojaškim enotam članic zveze NATO in OVSE – vključno z gorivom.

Vir: MORS


Koledar objav

« Avgust 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31