Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Amazilia aerospace in Pipistrel razvijata hibridni letalnik za prevoz težkih tovorov

Oceni ta prispevek
(7 glasov)
12 Apr 21
Napisal
Objavljeno v Novice

SF Express, eno od vodilnih Kitajskih logističnih podjetij, namerava razširiti svojo dostavno mrežo z uporabo velikih tovornih brezpilotnih letal z zmožnostjo navpičnega vzleta in pristanka (vertical take-off and landing – VTOL).

SF Express je skupaj s hčerinsko družbo Amazilia Aerospace s sedežem v Münchnu sklenil partnerstvo s slovenskim letalskim podjetjem Pipistrel, da bi pospešil razvoj velikih komercialnih brezpilotnih letal. Amazilia Aerospace bo za inovativni tovorni letalnik, ki ga je zasnoval in izdelal Pipistrel, zagotovila napreden digitalni sistem za nadzor poleta in upravljanje vozil.

SF Express namerava uporabljati letalnik zlasti v oddaljenih in težko dostopnih območjih. Prepeljal bo lahko več kot 300 kg tovora prostornine 2,3 m³, na območje površine 500 km in nadmorske višine do 6000 m ter z zmogljivostjo navpičnega poleta in pristanka do višine 2500 m nad morjem. Pipistrel je letalnik namensko zasnoval za izpolnitev teh zahtevnih pogojev. Opremljen bo z 8 električnimi pogonskimi sklopi za navpično poletanje, ki jih sestavljajo Pipistrelovi EASA-certificirani motorji E-811 z visoko učinkovitimi baterijami, ki skupaj zagotavljajo varno delovanje, tudi če dva od njih ne delujeta. Načrtovanje letalnikov in izdelava komponent prototipa bo potekala v Pipistrelovih obratih.

»Verjamemo, da bodo brezpilotni VTOL letalniki postali glavno prevozno sredstvo na Kitajskem, samo SF Express pa jih bo v naslednjih 10 letih potreboval več kot 1000.«
Li Dongqi, predsednik SF EXPRESS in predsednik UAS SF.

Ustanovitelj in direktor Pipistrela Ivo Boscarol poudarja: “To, da je eno od največjih logističnih podjetij na svetu izbralo Pipistrel, da bomo zanje razvili in izdelovali po meri prilagojene letalnike za zračni prevoz tovora, je veliko priznanje Pipistrelovemu znanju in dosežkom, pridobljenim v več kot desetletju dela v električnem letalstvu. Veselimo se, da bomo še bolj vključeni v strateške poslovne rešitve velikih svetovnih logističnih in transportnih podjetij, kjer bodo naši letalniki spremenili način prevoza tovora po zraku in imeli pomembne učinke na trajnostno dostavo in na kakovost življenja.”

Inovativen inteligentni sistem za popolno samostojno brezpilotno upravljanje VTOL-a in avtomatski nadzor letenja (AFCS / VMS) je zasnovalo podjetje Amazilia Aerospace. Ta vsestranski sistem vključuje letalsko strojno in programsko opremo, ki lahko avtomatizira celotno misijo dostave tovora. Vgraditi ga je mogoče tako v konfiguracije VTOL letalnikov kot tudi v običajna letala in je bil zasnovan posebej za izpolnjevanje zahtev obsežnih logističnih operacij podjetij, kot je SF Express.

Amazilia Aerospace svoje znanje gradi na dolgoletnih raziskavah Tehnične univerze v Münchnu (TUM), okrepljenih z izkušnjami v vesoljski industriji. Ekipa bo razvila in dostavila sistem ACFS / VMS, ki je skladen s standardi letalske in vesoljske industrije. Ta sistem ni združljiv le z ekonomiko brezpilotnega zračnega prevoza, temveč je tudi prilagodljiv in vsestranski, kar se dobro integrira z različnimi tipi in velikostmi letal.

Testiranja prototipa bodo potekala v Evropi, v letu 2022 pa se pričakuje dovoljenje Kitajskih letalskih oblasti za komercialno uporabo letalnikov. V letu 2023 SF Express namerava že vključiti letalnike v svojo floto za komercialni prevoz blaga na Kitajskem ter tudi drugih državah sveta kjer je prisoten.

»Pri naših prizadevanjih da dosežemo 36-ur rok dostave znotraj cele Kitajske, se soočamo z znatnimi izzivi, kot so naravne ovire, nerazvita logistična infrastruktura in še več, zlasti na podeželskem Kitajskem. Da bi razrešili ta ozka grla, namerava SF Express vpeljati tovorne brezpilotne VTOL letalnike zaradi njihove prilagodljivosti in visoke hitrosti, ki je enaka kot pri helikopterjih ampak ima nizke stroške, ki so konkurenčni dostavi s tovornjaki. Zmogljivost letenja na visokih nadmorskih višinah nam omogoča razširitev območja dostave civilnega letalskega tovornega prometa celo na težko dostopna gorska območja. Verjamemo, da bodo brezpilotni VTOL letalniki postali glavno dostavno sredstvo na Kitajskem, samo SF Express pa jih bo v naslednjih 10 letih potreboval več kot 1000,” pravi Li Dongqi, predsednik podjetij SF & Express VP in SF UAS.

Vir: Pipistrel

 


Koledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31