Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Flying Bulls-i se vračajo v Maribor

Oceni ta prispevek
(7 glasov)
18 Maj 21
Napisal
Objavljeno v Novice

Po dveh letih se v Maribor vrača svetovno znana akrobatska skupina The Flying Bulls.

Po enoletnem prisilnem premoru, ko zaradi pandemije koronavirusne bolezni lani niso uspeli izpeljati t.i. predsezonskega trening kampa pod Pohorjem, se ”Leteči Biki” vračajo letos. Na Letališču Edvarda Rusjana Maribor in v njegovi neposredni bližini bodo leteli predvidoma med 26. in 31. majem.

Na Štajersko prihajajo predvidoma z devetimi letali in tremi helikopterji. Med letali bi naj bili tudi dve novosti, ki jih do sedaj v Mariboru še ni bilo.

Prva novost je letalo Boeing PT-17 Stearman, z veličastno dvokrilno konstrukcijo in močnim 9-valjnim dvovrstnim radialnim motorjem. Med letalskimi poznavalci je to letalo poimenovano tudi kot Harley Davidson na nebu. Zgodovina letala sega v leto 1934, ko je Stearman razvil trenažno letalo za ameriško vojsko. Zaradi dobrih karakteristih trenažnega letala, jih je masovno v svojo floto dodala tudi ameriška mornarica, skupno pa je bilo izdelanih več kot deset tisoč letal. Stearman od Flying Bullsov je bil izdelan leta 1943 in je imel ob proizvodnji 220 konjski Lycomingov motor. Avstrijci so to letalo našli v Kaliforniji, ga skrbno obnovili ter opremili s 450-konjskim Pratt & Whitney Junior Wasp motorjem. 

Druga novost je pa najnovejša pridobitev letalske flote ”Letečih Bikov”, gre za letalo Mustang P51-D. Gre za letalo s posebno zgodovino, njegov prejšnji lastnik pa je bil žal že pokojna letalska legenda Bob Hoover. Bil je znan kot eden najboljših testnih in akrobatskih pilotov, svetovno znan pa je postal s svojimi drznimi akrobatskimi manevri. Letalo je bilo izdelano leta 1944 in poimenovano z vzdevkom ”Nooky Booky IV”. Letalo je v bazo akrobatske skupine priletelo letos marca iz Pariza, od koder ga je preletel George Perez, pilot prejšnjega lastnika letala.@ZAJCMASTER

Prestala letala, ki še predvidoma pridejo v Maribor so North American B-25J ”Mitchell”, Chance Vought F4U-4 ”Corsair”, Lockheed P-38 ”Lightning”, North American T-28B ”Trojan”, Zivko Edge 540 in dve letali Alpha Jet. Helikoptersko floto bosta zastopala dva helikopterja BO-105C ter TAH-1 Cobra. Vsako letalo ali helikopter iz njihove flote je posebno. Večina njih ima visoko zgodovinsko vrednost, nekatera pa so bila dejansko uporabljena na vojnih področjih, druga pa zgolj za osnovne dejavnosti transporta. 

Avstrijci se v Maribor na trenažno letenje vračajo že vrsto let. Dnevi, ki jih bodo prebili na drugem največjem mednarodnem letališču v Sloveniji so namenjeni praktični pripravi formacij za nastope skupine tekom poletja na prireditvah po vsej Evropi, ki bi se naj letos ponovno odvile. Med njimi bosta tudi dve dirki najmočnejšega motorističnega tekmovanja MotoGP v Špilbergu.

Fotografije: @Zajcmaster, The Flying Bulls in lasten arhiv

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Julij 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31