Natisni to stran

In Memoriam: Franc Sever - Franta

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
05 Jun 21
Napisal
Objavljeno v Novice

V 99. letu je umrl Franc Sever – Franta, borec NOB, letalec in direktor Aerodroma Ljubljana in Inex-Adrie Avioprometa.

Franc Sever - Franta se je rodil 21. marca 1923. Oče je bil Maistrov borec in bataljonski trobentač ter učitelj trobente v slovenskem polku v avstro-ogrski vojski, mati pa je bila šivilja. Njegovo življenje so zaznamovali partizani in bogata letalska kariera v vojaškem in civilnem letalstvu.

Leta 1954 je po dveletnem opravljanju poklica pilot učenec na letališču v Banjaluki pridobil poklic pilota druge stopnje.

Sredi petdesetih je opravil izpit za čin polkovnika vojnega letalstva. Jeseni 1957 je bil na željo poveljstva letalske divizije na letališču Pleso generalmajorja Radoslava Jovića postavljen za poveljnika letalske baze na aerodromu Pleso pri Zagrebu.

Od leta 1961 je bil v veliko podporo novoustanovljeni letalski družbi Adria Aviopromet, ki je imela takrat sedež v Zagrebu na letališču Pleso, saj letališče na Brniku še ni bilo odprto.

Po končani ekonomski fakulteti v Zagrebu se je posvetil podjetništvu. Na prigovarjanje znancev se je, prijavil na mesto direktorja Aerodroma Ljubljana-Pulj. S sklepom delavskega sveta je bil 16. maja 1968 imenovan za direktorja letališča.

Med njegovim vodenjem je letališče na Brniku doživelo velik napredek. Inex-Adria Aviopromet in JAT sta Slovenijo povezovala tudi s čezoceanskimi leti, v načrtu pa je bil tudi potniški terminal na južni strani letališča. Vse skupaj se je končalo maja 1981, ko je Franta pod prisilo politike zapustil Aerodrom Ljubljana-Pulj in prevzel vodenje Inex-Adrie Aviopromet. Kmalu po nesreči v Ajacciu se je upokojil. Posvetil se je pisanju.

Njegova življenjska pot je opisana v poglavju Ljudje te cenijo po dejanjih, ne po besedah v knjigi Zaljubljeni v letenje. Sam pa je izdal tudi knjige Brnik letališče ali lovišče, Past na Menini planini in Trenutki odločitev.