Natisni to stran

Danska vojska bo šolala svoje pilote na Pipistrelovih letalih Velis Electro

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
08 Jun 21
Napisal
Objavljeno v Novice

Danske oborožene sile bodo kmalu uporabljale dve letali Pipistrel Velis Electro in kot prve letalske sile na svetu svoje pilote šolale na letalih brez emisij.

Piloti danskih oboroženih sil v letalski šoli v Karupu bodo kmalu lahko vadili svoje letalske veščine na okolju prijaznejši način. Dansko Ministrstvo za obrambo je objavilo akcijski načrt, ki predvideva prehod na okolju prijaznejše rešitve, zato je Danska kot prva država na svetu najela dve električni letali, ki bosta v uporabi v letalskih silah.

Po načrtu bosta električni letali dostavljeni letos septembra v Letalsko šolo v Karupu, kjer bosta uporabljani za preizkusno obdobje dveh let. Sprva bodo letali ocenjevali izkušeni piloti, nato pa ju bodo uporabljali za usposabljanje in ju vključili v program Letalske šole Karup za nove pilote. Pipistrel Velis Electro je prvo tipsko certificirano popolnoma električno letalo na svetu. Predstavljalo bo odlično dopolnilo letalom Saab T-17, ki se trenutno uporabljajo za usposabljanje pilotov danskih zračnih sil.

Ob tej priložnosti je danska obrambna ministrica Trine Bramsen povedala: “Vsakdo je odgovoren, da prispeva k preprečevanju podnebnih sprememb. To velja tudi za obrambno področje. Zato smo se odločili, da bomo za svoje letalske sile nabavili električna letala. Uporabljali jih bomo med drugim tudi za usposabljanje. Izkušnje bodo pomembne za prihodnje nabave opreme na obrambnem področju.“

Danska obrambna ministrica ga. Trine Bramsen
  Danska obrambna ministrica ga. Trine Bramsen

Podpolkovnik Casper Børge Nielsen z Agencije za material in nabavo z danskega ministrstva za obrambo ima dolgoletne izkušnje kot testni pilot. Zdaj je zadolžen za preizkušanje električnih letal za usposabljanje v letalskih silah. Pravi: “Preizkusili bomo, če je mogoče nekatere naloge in vrste poletov, ki jih imamo v letalskih silah, nadomestiti z električnimi letali.”

Opozarja, da še vedno obstajajo določene omejitve, ker je tovrstno letalstvo v popolnoma začetni fazi, vendar pravi, da bosta električni letali na področju letalskega usposabljanja verjetno lahko zadovoljili številne potrebe danskih zračnih sil.

Børge Nielsen je potrdil, da ne dvomi, da se mora tudi v letalskih silah nekaj zgoditi za zaščito okolja. Dodal je, da je cilj pridobiti čim več izkušenj z električnim letenjem že v zgodnji fazi, da bodo lahko imeli prednost, ko se bo ta tehnologija skozi leta razvijala.

Podpolkovnik Casper Børge Nielsen - Dansko ministrstvo za obrambo
  Podpolkovnik Casper Børge Nielsen - Dansko ministrstvo za obrambo

Pipistrel bo omenjeni dve letali zagotovil danskim oboroženim silam v sodelovanju s podjetjem Green Aerolease, trenutno največjim naročnikom letal Pipistrel Velis Electro. Iz Pipistrela so čestitali Green Aerolease in se jim zahvalili za odlično sodelovanje.

Direktor Pipistrela Ivo Boscarol je danskim oboroženim silam hvaležen za njihov pionirski duh in odločitev, da prispevajo k čistejšemu ozračju. Ob tem je povedal: “Naše letalo Velis Electro bo omogočilo takojšnje zmanjšanje izpustov CO2, hrupa in stroškov, povezanih z šolanjem vojaških pilotov. Zagotovo bodo danski državljani cenili veliko tišje letalsko izobraževanje v bližini naseljenih območij po državi. Za Pipistrel je velika čast, da nas je izbrala tako cenjena institucija, kot so danske oborožene sile. Za vse druge šolske organizacije je to jasen signal, da je mogoče Pipistrelova električna letala enako dobro uporabljati tako pri začetnem usposabljanju pilotov kot tudi v najzahtevnejših scenarijih vojaškega letalskega treninga.”